0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHipotiroza: čaji, ki pomagajo pri ublažitvi simptomov

Hipotiroza: čaji, ki pomagajo pri ublažitvi simptomov

MORDA VAS ZANIMA

Hipotiroza je motnja, za katero je značilno nezadostno delovanje ščitnice, ki tako ne izloča dovolj ščitničnih hormonov. To vpliva predvsem na metabolizem, ki se lahko močno upočasni, zato je precej težje vzdrževati zdravo telesno težo. Pojavijo se lahko še simptomi, kot so depresivno razpoloženje, prekomerno izpadanje las, huda utrujenost, počasna prebava, težave z zbranostjo, zelo suha koža, povečana občutljivost na nizke temperature ipd. Za uravnavanje hormonov je načeloma nujno jemati zdravila, kot podpora zdravljenju pa so lahko koristni tudi nekateri naravni pripravki, ki pomagajo blažiti simptome. Predstavljamo vam nekaj čajev, ki imajo običajno blagodejen vpliv pri hipotirozi. Seveda pa je pomembno, da se pred začetkom rednega uživanja teh čajev posvetujete tudi z zdravnikom, ki vam je predpisal zdravila.

- Oglas -
Čaj iz sladkega korena

Čaj iz sladkega korena

Sladki koren lahko pomaga pri uravnavanju ščitničnih hormonov, kar pomeni, da ima pogosto pozitiven vpliv na ljudi s hipotirozo. Za pripravo čaja potrebujete 1 žličko sladkega korena v prahu (približno 5 gramov) in 2,5 decilitra vode. Najprej zavrite vodo, v katero nato vmešajte sladki koren. Počakajte 10 minut, preden mešanico precedite. Čaj pijte na tešče, najmanj trikrat tedensko.

Čaj iz kajenskega popra

Običajno dojemamo kajenski poper predvsem kot začimbo za različne jedi, vendar je primeren tudi za pripravo čaja oziroma malce pikantnega napitka. Ker je kajenski poper znan po tem, da pospešuje metabolizem in izboljšuje prekrvavitev, je kot nalašč za ublažitev težav, ki jih povzroča premalo delujoča ščitnica. Za pripravo čaja zadostuje zelo majhna količina kajenskega popra – približno ¼ žličke. Zavrite 2,5 decilitra vode. Prelijte po kajenskem popru, ki ste ga pred tem stresli v skodelico. Po 10–15 minutah čaj popijte (brez precejanja).

Regratov čaj

Iz zmletih regratovih listov lahko pripravite čaj, ki je znan po številnih pozitivnih vplivih na zdravje. Med drugim lahko pomaga tudi ljudem s hipotirozo, saj preprečuje zaprtje, pomaga pa tudi pri ublažitvi bolečin v mišicah in sklepih, ki so včasih simptom premalo delujoče ščitnice. Potrebujete 1 žličko mletih regratovih listov, ki jih vmešajte v skodelico vrele vode. Po 10 minutah precedite. Dnevno popijte 2–3 skodelice tega čaja.

.

NAJNOVEJŠE