Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.
Zdravilne rastlineTimijan: Izkoristite njegovo zdravilno moč

Timijan: Izkoristite njegovo zdravilno moč

MORDA VAS ZANIMA

Timijan poznamo kot aromatično začimbo, ki popestri okus številnih jedi. Seveda je mogoče iz timijana pripraviti tudi čaj, ki ga lahko pijete toplega ali hladnega, obenem pa je čaj primeren tudi za zunanjo uporabo, na primer za pospeševanje celjenja ran ali za nego las. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najpomembnejših pozitivnih vplivov timijana na zdravje in počutje.

- Oglas -

Timijan in njegova zdravilna moč

Dezinfekcija in hitrejše celjenje kože

So se vam v ustih pojavile afte oziroma razjede? Pijte timijanov čaj ali ga uporabite za grgranje. Timijan namreč poskrbi za dezinfekcijo in ublažitev vnetij. Če ga uporabite za nego kože, pa bo timijan poskrbel za preprečevanje okužb v primeru ran ali ureznin, obenem pa bo skrajšal čas celjenja. Poleg naštetega si lahko s timijanovim čajem pomagate tudi pri vnetju oči.

Timijan kot pomoč pri težavah z dihali

Pripravki iz timijana so še posebej uporabni v primeru različnih težav z dihali. Timijan pomaga pri blaženju simptomov okužb in omogoči lažje dihanje, obenem pa poskrbi za krepitev imunskega sistema, kar zmanjša nevarnost za ponovitev okužbe.

Preprečevanje prezgodnjega staranja celic

V timijanu najdemo tudi pester nabor antioksidantov, bolj natančno flavonoidov. Snovi, ki jih uvrščamo med antioksidante, so znane po tem, da preprečujejo poškodbe in prezgodnje staranje celic. To pomeni tako bolj mladosten videz kot zmanjšano tveganja za različna kronična obolenja.

Izognite se težavam s prebavo po težjih obrokih

- Oglas -

Včasih imamo občutek, da nam določena hrana »obleži v želodcu«. Vendar pa se lahko temu izognete z uporabo pravih začimb. Timijan pomaga pospeševati prebavo ter preprečuje občutke napihnjenosti in utrujenosti po malce težjih obrokih. Predvsem zaradi sposobnosti, da ublaži napihnjenost, je timijan zelo uporaben tudi pred približujočo se menstruacijo.

Zniževanje krvnega tlaka

Med pomembnejše pozitivne učinke timijana na zdravje sodi tudi njegov pozitiven vpliv na krvni tlak. Gre namreč za začimbo, ki je zelo koristna za ljudi s hipertenzijo. Če imate tudi sami težave s povišanim krvnim tlakom, se tako priporoča redno, vsakodnevno pitje timijanovega čaja. Z dodajanjem timijana različnim jedem pa za izrazit okus ne boste več potrebovali toliko soli. Kot vemo, je prav prekomerno uživanje soli zelo nevarno, ko gre za krvni tlak, zato je korist timijana tu dvojna.

Naravna ustna voda

S timijanom si lahko pomagate tudi pri odpravi težav z neprijetnim zadahom. Kadar je težava kronična, se uporablja tudi poimenovanje halitoza. Uporaba timijanovega čaja namesto klasične ustne vode je lahko v tem primeru eden izmed zelo koristnih ukrepov.

Timijan lahko izboljša tudi razpoloženje

Ste pogosto pod stresom, nemirni, razdražljivi ali pa se morda soočate z depresivnimi občutki? Pri vsem tem vam lahko pomaga timijan. Vsebuje namreč snov, imenovano karvakrol, ki deluje pomirjajoče in pripomore k izboljšanju počutja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×