0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaCikliranje semen za uravnavanje estrogena in progesterona

Cikliranje semen za uravnavanje estrogena in progesterona

MORDA VAS ZANIMA

Cikliranje semen je med privrženci zdravega življenjskega sloga že kar nekaj časa zelo priljubljena praksa. Posebno koristno naj bi bilo za uravnavanje estrogena in progesterona, kar lahko med drugim pomaga pri nerednih menstruacijah, amenoreji, simptomih PMS-a, sindromu policističnih jajčnikov, aknah, neplodnosti in kronični utrujenosti.

- Oglas -

Cikliranje semen sicer ni čudežna rešitev, saj je hormonsko ravnovesje odvisno od najrazličnejših dejavnikov – od prehrane do spanja, stresa, telesne aktivnosti in strupenih snovi iz okolja. Vendar pa lahko cikliranje semen prispeva pomemben košček sestavljanke, zato gre za metodo, ki jo je nedvomno smiselno preizkusiti – posebno ker gre za zelo preprosto metodo, ki ne zahteva veliko truda.

Za razumevanje cikliranja semen je treba najprej razumeti menstrualni cikel

Za cikliranje semen se lahko odločite v katerem koli obdobju, tudi med menopavzo, vendar je lahko posebno koristno med rodno dobo. To velja še toliko bolj za obdobje po prenehanju uporabe hormonske kontracepcije, ko se pogosto pojavijo težave, kot so akne, neredne menstruacije in zelo močni menstrualni krči.

Za to, da lahko razumemo idejo, ki je v ozadju cikliranja semen, moramo najprej poznati osnovne informacije o menstrualnem ciklu. Posebno pomembno je, da vemo, da se menstrualni cikel običajno deli na dve fazi. Prva se imenuje folikularna faza. Začne se s prvim dnevom menstrualne krvavitve in traja do ovulacija. V »idealnem primeru« to pomeni približno 14 dni. Ko se začne ovulacija, nastopi lutealna faza menstrualnega cikla, ki naj bi prav tako trajala približno 14 dni, do začetka naslednje menstruacije.

- Oglas -

Če v ozadju niso motnje hormonskega ravnovesja, se med folikularno fazo povečuje količina estrogena v telesu, med lutealno fazo pa količina progesterona, medtem ko se količina estrogena postopoma zmanjšuje. Porušeno ravnovesje med estrogenom in progesteronom lahko privede do zelo motečih simptomov PMS-a, bolečih menstrualnih krčev, aken, odsotnosti ovulacije, kar oteži zanositev, nerednih menstrualnih ciklov, amenoreje itn.

Cikliranje semen

Osnovni napotki za cikliranje semen

Kot omenjeno, je cikliranje semen zelo preprosto. Potrebujete samo mleta lanena semena, mleta bučna semena, mleta sončnična semena in mleta sezamova semena. Ko se začne menstruacija, vsakodnevno zaužijte 1–2 žlici mletih lanenih semen in 1–2 žlici mletih bučnih semen. To počnite 14 dni zapored, nato pa naslednjih 14 dni vsak dan zaužijte 1–2 žlici mletih sončničnih semen in 1–2 žlici mletih sezamovih semen.

Tudi če vaš menstrualni cikel običajno ne traja 28 dni, je dobro slediti temu režimu. S tem namreč telo spodbudite k optimizaciji menstrualnega cikla.

Če se spopadate z amenorejo, začetek menstruacije ne more biti oporna točka. Pri tovrstnih težavah se priporoča orientacija po luninih ciklih. Bučna in lanena semena je tako priporočljivo uživati od mlaja do polne lune, sončnična in sezamova semena pa od polne lune do naslednjega mlaja.

- Oglas -

Zakaj natančno je lahko cikliranje semen tako koristno?

Učinkovitost cikliranja semen pri uravnavanju hormonov sicer še ni bila potrjena neposredno, vendar obstaja veliko znanstvenih dokazov, ki posredno potrjujejo smiselnost tega pristopa.

Lanena semena vsebujejo veliko lignanov, ki lahko nase vežejo morebitni presežek estrogena. Bučna semena pa so bogata s cinkom, ki spodbuja nastajanje progesterona, zato se telo iz folikularne faze lažje premakne v lutealno.

Sezamova in sončnična semena lahko nato med lutealno fazo dodatno spodbudijo nastajanje progesterona. Tudi sezamova semena vsebujejo veliko cinka, podobno kot bučna semena. Z lanenimi semeni pa jih družijo predvsem lignani, kar pomeni, da bodo sezamova semena med lutealno fazo skrbela tudi za to, da progesterona ne bo »izpodrinil« estrogen.

Sončnična semena so koristna predvsem zaradi vitamina E in selena. Medtem ko vitamin E spodbuja sintezo progesterona, selen pomaga pri odstranjevanju presežka estrogena iz jeter.

Lanena semena so posebno zanimiva zaradi svoje »dvojne narave«. Kot omenjeno, lahko s pomočjo lignanov iz telesa odstranijo presežni estrogen. Vendar lahko po drugi strani pomagajo tudi v primeru, da v telesu ni na voljo dovolj estrogena. Spadajo namreč med t. i. fitoestrogene, za katere je značilno, da na telo vplivajo podobno kot estrogen, le da je učinek nekoliko bolj blag.

Lanena semena lahko pomagajo podaljšati lutealno fazo menstrualnega cikla, obenem pa lahko ublažijo tipične simptome PMS-a (napetost v prsih ipd.) in pozitivno vplivajo na ovulacijo.

Bučna, predvsem pa lanena semena so dober vir omega-3-maščobnih kislin, ki lahko med drugim prispevajo k boljši prekrvavljenosti maternice, hitrejšemu izločanju progesterona in optimalni funkcionalnosti celičnih membran.

Dodatni napotki

Upoštevajte, da je vedno najbolje uporabiti sveže mleta, nepražena semena, saj jih bo telo tako lažje prebavilo, toda če to ni mogoče, lahko uživate tudi cela semena. Edina izjema so lanena semena, ki se, če pred zaužitjem niso zmleta, običajno izločijo neprebavljena.

Poskrbeti morate tudi za pravilno shranjevanje semen. Zaščititi jih morate predvsem pred intenzivno svetlobo in visokimi temperaturami, sicer lahko semena hitro postanejo žarka, kar je posledica oksidacije polinenasičenih maščob.

Za to, da opazite pozitivne učinke cikliranja semen, bodo najverjetneje potrebni najmanj trije meseci. Bodite torej potrpežljivi in si zapisujte pomembne informacije, povezane z vašim menstrualnim ciklom, počutjem itn. Tako boste pozitivne spremembe zaznali precej hitreje.

.

NAJNOVEJŠE