0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMusk s ketaminom nad depresijo, strokovnjaki zadržani

Musk s ketaminom nad depresijo, strokovnjaki zadržani

MORDA VAS ZANIMA

Elon Musk je v nedavnem intervjuju z Donom Lemonom povedal, da za »izboljšanje duševnega zdravja in zdravljenje simptomov depresije« uporablja ketamin. Ta izjava je vzbudila precej pozornosti, saj gre za kontroverzno snov, ki se pogosto uporablja kot droga …

- Oglas -

Destigmatizacija duševnih težav ali spodbujanje k zlorabi ketamina?

Musku naj bi ketamin predpisal zdravnik. Ameriška Uprava za hrano in zdravila sicer ketamina vsaj za zdaj še ni uradno odobrila za zdravljenje duševnih motenj, vendar ga lahko licencirani zdravniki po lastni presoji kljub temu predpišejo pacientom, če ocenijo, da lahko prednosti pretehtajo nad slabostmi. Musk je priznanje pospremil z besedami, da upa, da bo s tem pomagal drugim ljudem, ki se spopadajo s podobnimi težavami. Toda strokovnjaki opozarjajo, da je potrebna previdnost. Po eni strani lahko Muskove besede res pripomorejo k ozaveščanju in k destigmatizaciji duševnih motenj, vendar lahko po drugi strani prispevajo tudi k zlorabi ketamina oziroma k uporabi ketamina na lastno pest brez zdravniškega nadzora.

Ketamin naj bi Musku pomagal pri »preseganju negativnega stanja možganov«

Musk je bil pri opisu učinkov, ki jih ima nanj ketamin, precej skop. Povedal je le, da se včasih spopada z »negativnim kemičnim stanjem v možganih«, ki naj bi bilo podobno depresiji, ketamin pa naj bi mu pomagal preseči to negativnost.

Legalno se ketamin uporablja predvsem kot anestetik

Ketamin je leta 1962 kot prvi sintetiziral ameriški profesor organske kemije Calvin L. Stevens. Že nekaj let za tem se je začel ketamin precej redno uporabljati tako v veterini kot v medicini, vendar ne kot pomoč pri psihiatričnih težavah. Snov s polnim imenom ketamin hidroklorid se namreč v osnovi uporablja kot anestetik. Na črnem trgu pa je znan predvsem kot rekreativna droga, saj gre za snov, ki ima lahko psihedelične učinke.

- Oglas -

Kot se zdi, je lahko ketamin koristen pri depresiji, odporni na druge metode

V zadnjih dveh desetletjih se je močno povečalo število raziskav, osredotočenih na proučevanje potencialnih koristi ketamina pri zdravljenju duševnih težav, vključno z depresijo, anksioznostjo, posttravmatsko stresno motnjo in različnimi oblikami odvisnosti. Pri tovrstnih raziskavah se najpogosteje uporablja intravenozna terapija, pri čemer so lahko odmerki zelo različni. Glede na dosedanje izsledke se zdi, da je lahko ketamin posebno uporaben pri zdravljenju depresije, pri kateri druge metode zdravljenja niso bile učinkovite.

Musk pravi, da si zaradi obilice dela ne more privoščiti zlorabe ketamina

Strokovnjaki so po eni strani veseli, da je Musk priznal, da uporablja ketamin, saj se je s tem ponudila priložnost za izobraževanje o potencialu in učinkih te snovi. Vendar obenem opozarjajo, da ketamin nikakor ni primeren za vsakogar. Uporabljati se sme izključno pod nadzorom zdravnika oziroma psihiatra, in še to le v primeru, če so bile pred tem preizkušene druge, varnejše možnosti. Lemon je v intervjuju Muska povprašal tudi o tem, ali ketamin kdaj zlorablja. Musk je na to odgovoril, da misli, da ne. Pri tem je dodal, da je po prevelikem odmerku ketamina praktično nemogoče delati in da ima sam zelo veliko dela. Tako naj bi ketamin uporabljal samo dvakrat mesečno, pri čemer naj bi šlo za manjše odmerke.

Katera so glavna tveganja, povezana s ketaminom?

Rekreativna uporaba ketamina brez ustreznega nadzora je lahko zelo nevarna. Prav tako pa ni jasno, kakšni so lahko dolgoročni učinki redne uporabe ketamina pri zdravljenju depresije. Neposredno po uporabi ketamina se lahko pojavijo simptomi, kot so halucinacije, občutek opitosti, dezorientiranost in slabost. Previsok odmerek ketamina pa lahko povzroči celo izgubi zavesti in privede do nevarne upočasnitve dihanja. Na dolgi rok pa lahko uporaba ketamina med drugim poveča tveganje za težave z mehurjem oziroma s sečili in za povišan krvni tlak.

.

NAJNOVEJŠE