0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZ zelišči nad simptome anksioznosti

Z zelišči nad simptome anksioznosti

MORDA VAS ZANIMA

Anksiozna motnja ima veliko obrazov. Medtem ko gre pri nekaterih ljudeh za zelo hude težave, ki pogosto zahtevajo tudi uživanje zdravil na recept, pa so lahko včasih prisotni dokaj blagi občutki nemira in tesnobe.

- Oglas -

V takšnih primerih so lahko zelo učinkovita tudi nekatera zelišča, katerih pomembna prednost je ta, da ne povzročajo nezaželenih stranskih simptomov. Seveda pa niso vsa zelišča enako varna, zato se morate pred začetkom uporabe prehranskih dopolnil posvetovati tudi s svojim zdravnikom.

Baldrijan

Verjetno najbolj znano zelišče za ublažitev simptomov anksioznosti je baldrijan. Že več stoletij se uporablja za naravno pomiritev, v primeru težav z nespečnostjo, tresavico, glavoboli ipd. Baldrijan. imenovan tudi zdravilna špajka, cveti poleti, njegovi cvetovi pa so beli z rahlim pridihom rožnate oziroma vijolične barve. Učinkovitost baldrijana pri premagovanju anksioznosti naj bi bila povezana predvsem s sposobnostjo te rastline, da poveča količino snovi v možganih, imenovane gamaaminomaslena kislina. Gre za snov oziroma t. i. nevrotransmiter (živčni prenašalec), ki pomaga nadzorovati živčne celice in ki tako ublaži tudi simptome anksioznosti.

Zanimivo je, da je princip delovanja zelo podoben tudi pri mnogih pomirjevalih, ki pa lahko seveda povzročajo odvisnost. Baldrijan je sicer še posebej učinkovit pri ljudeh, ki jih muči nespečnost. Pomaga vam namreč skrajšati čas, ki ga potrebujete, da zaspite, poleg tega pa bo izboljšal kakovost vašega spanca. Večini baldrijan pomaga pri občutni ublažitvi težav s spanjem, pri nekaterih pa poskrbi celo za njihovo popolno odpravo. Pri doziranju pripravkov iz baldrijana morate biti sicer previdni. Pretiravanje z odmerkom lahko namreč privede do povečane zaspanosti tudi čez dan, kar je lahko v določenih situacijah tudi zelo nevarno.

- Oglas -

Kava kava

Rastline kava kava (Piper methysticum) ne smete zamenjevati s kavo – priljubljenim napitkom, pripravljenim iz zmletih zrn rastline, imenovane kavovec. Kava kava uspeva predvsem na otokih sredi Pacifiškega oceana. Gre za nizko rastlino s svetlozelenimi listi v obliki srca, ki je najbolj znana prav po svojih pomirjajočih učinkih in pozitivnem vplivu na razpoloženje. Tradicionalno se je kava kava uporabljala pri ceremonijah in kot naravno zdravilo, danes pa obstaja precej polemik glede tega, ali sploh dovoliti njeno uporabo. Nekontrolirana raba rastline ima namreč lahko tudi negativne posledice. Zaradi izrazitega pomiritvenega delovanja si je kava kava sicer prislužila tudi pozornost strokovnjakov.

Tako obstaja več raziskav, ki potrjujejo učinkovitost te rastline pri lajšanju simptomov anksioznosti, pa tudi depresije. Kava kava naj bi delovala podobno kot baldrijan, torej tako, da povečuje količino gamaaminomaslene kisline v možganih. Rastlina naj bi bila celo tako učinkovita kot zdravila proti anksioznosti, ki se predpisujejo le na recept. Študije kažejo tudi, da lahko kava kava pomaga ženskam pri premagovanju psihičnih težav, ki se pogosto pojavijo v menopavzi, ne da bi pri tem vplivala na raven estrogena. Opozoriti pa je treba tudi na to, da sicer obstaja kar nekaj dokazov o učinkovitosti rastline, vendar je lahko kava kava tudi problematična, in sicer predvsem za jetra. Že kratkotrajna uporaba naj bi povečevala možnosti za težave z jetri, vendar izsledki, povezani s tem vprašanjem, niso povsem enotni. Pred kratkim so sicer znanstveniki izolirali aktivno sestavino te rastline – kavain. V Sloveniji je uporaba kave kave omejena le na registrirana zdravila.

Pasijonka

Že v preteklosti se je pasijonka pogosto uporabljala za obvladovanje težav, povezanih z anksioznostjo, rastlina pa je še vedno zelo cenjenj. Tudi pri pasijonki je princip delovanja ta, da povečuje količino gamaaminomaslene kisline v možganih. Učinki pasijonke so sicer v primerjavi z nekaterimi drugimi zelišči, ki se priporočajo v primeru anksioznosti, bolj blagi. Kljub temu pa naj bi bilo delovanje pasijonke zelo podobno določenim snovem, ki se uporabljajo za uradno zdravljenje generalizirane anksioznosti. Čeprav zdravila običajno učinkujejo hitreje, pa povzročajo tudi več nezaželenih stranskih simptomov. Eden izmed njih je lahko tudi nezmožnost za opravljanje vsakodnevnih obveznosti. Po drugi strani pa pasijonka praviloma ne povzroča takšnih težav.

Možne nezaželene posledice pretiravanja z odmerkom so sicer lahko zaspanost, rahla vrtoglavica ali zmeda, vendar ti simptomi običajno zelo hitro minejo. Za zdravljenje se uporabljajo tako cvetovi kot listi in stebla pasijonke, iz katerih se pripravljajo infuzije, čaji, izvlečki ter tinkture. Previdne morajo biti predvsem nosečnice, ki se jim uživanje pripravkov iz pasijonke odsvetuje, saj lahko povzročijo popadke oziroma sprožijo prezgodnji porod. Vsekakor pa se v primeru uživanja drugih zdravil posvetujte z zdravnikom oziroma farmacevtom glede tega, ali je jemanje zeliščnih pripravkov/prehranskih dopolnil za vas varno.

.

NAJNOVEJŠE