0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSte vedeli, da paradižnik pomaga ščititi kožo pred soncem?

Ste vedeli, da paradižnik pomaga ščititi kožo pred soncem?

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveniki so že pred časom ugotovili, da ima paradižnik prav posebno sposobnost. Poleg številnih drugih blagodejnih lastnosti je namreč lahko uživanje paradižnika zelo koristno za dodatno zaščito kože pred soncem.

- Oglas -

Paradižnik tako poskrbi za ohranjanje mladostnega videza kože in pomaga preprečiti poškodbe oziroma sončne opekline.

Likopen – naravni pigment in antioksidant za boljšo naravno zaščito kože

Se sprašujete, zakaj je prav paradižnik tako učinkovit pri zaščiti kože pred soncem? Odgovor se skriva v likopenu, naravnem pigmentu, ki poskrbi za značilno rdečo barvo paradižnikov. Za preprečevanje sončnih opeklin je lahko še posebej koristno pitje paradižnikovega soka, saj je v tem primeru koncentracija likopena najvišja. V eni izmed prvih eksperimentalnih študij, povezanih z vplivom paradižnika na preprečevanje sončnih opeklin, je polovica udeleženk 3 mesece vsak dan zaužila nekaj naravne paradižnikove mezge.

- Oglas -

Izkazalo se je, da je bila naravna zaščita koža pri tistih ženskah, ki so v svojo prehrano vključile dodatno količino paradižnika, precej boljša. Koža je bila po izpostavitvi UV-žarkom manj rdeča, prav tako pa so bile poškodbe DNK manj izrazite. Uživanje paradižnika naj bi tako močno pripomoglo k izboljšanju naravne zaščite kože. Poleg tega pa ima vpliv tudi na tvorbo prokolagena, ki skrbi za elastičnost in mladostnost vaše kože, ter na preprečevanje poškodb mitohondrijske DNK, kar prav tako prispeva k upočasnitvi staranja.

Spekter pozitivnih lastnosti likopena je zelo širok

Likopen je sicer znan po številnih pozitivnih vplivih na naše počutje, zdravje in videz. Uživanje živil, bogatih z likopenom, lahko ublaži videz gub, saj gre za snov, ki jo uvrščamo med antioksidante. Kot je znano, antioksidanti nevtralizirajo nevarne proste radikale, kar med drugim zavira staranje kože. Likopen lahko poleg tega tudi zmanjša tveganje za osteoporozo in različne vrste raka, predvsem pa za pljučnega ter raka prostate in dojk. Za optimalni izkoristek likopena se sicer priporoča kuhanje paradižnika. Toplotna obdelava namreč spremeni strukturo likopena, zaradi česar je olajšan prenos po krvi.

Še vedno nujna tudi uporaba zaščitnih krem

Za zmanjševanje negativnega vpliva sončnih žarkov na vašo kožo ni potrebno pretiravanje s paradižnikom oziroma paradižnikovimi izdelki. Že zmerne količine lahko poskrbijo za opazen učinek. Seveda pa to še ne pomeni, da lahko uživanje paradižnika nadomesti uporabo krem za zaščito kože pred soncem. Kombinacija različnih ukrepov tudi v tem primeru prinaša najboljše rezultate.

Vsekakor pa je težko zanikati pozitiven vpliv uživanja paradižnika na celične mitohondrije, ki proizvajajo energijo v vseh naših celicah, torej tudi v kožnih. Snovi, ki so koristne za mitohondrije, lahko tako prispevajo k bolj zdravi koži in zavirajo njeno staranje. Likopen je zelo močan antioksidant, zato lahko ublaži vnetje, ki je pogost odziv kože na UV-žarke. Znano je, da so lahko posledice izpostavljanja kože ultravijoličnim žarkom brez ustrezne zaščite zelo resne, od prezgodnjih gubic pa vse do kožnega raka, zato bodite previdni.

- Oglas -

Poleg priporočenih ukrepov za zaščito kože pred soncem je tako pametno v vročih poletnih dneh na svoj jedilnik čim pogosteje uvrstiti tudi paradižnik. Na srečo je prav to čas, ko imamo paradižnika na voljo v velikih količinah.

.

NAJNOVEJŠE