0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaZ omega-3-maščobnimi kislinami proti staranju

Z omega-3-maščobnimi kislinami proti staranju

MORDA VAS ZANIMA

Ali ste vedeli, da lahko z omega-3-maščobnimi kislinami močno upočasnite proces staranja? Gre za snovi, ki niso koristne samo za upočasnitev pojavljanja vidnih znakov staranja. Omega-3-maščobne kisline namreč poskrbijo za celostno zaščito pred pospešenim staranjem in pripomorejo k temu, da ostanete vitalni tudi v zrelih letih. Posebno prelomno je bilo odkritje korelacije med pogostim uživanjem omega-3-maščobnih kislin in počasnejšim krajšanjem telomerov. Telomeri so zaščitne strukture na vrhu kromosomov, ki se postopoma krajšajo, kar povzroči staranje celic. Če se krajšanje telomerov upočasni, se torej upočasni tudi proces staranja.

- Oglas -

Pri tem je pomembno, da izberete kakovosten vir omega-3-maščobnih kislin. Za upočasnitev staranja sta pomembni predvsem dve vrsti omega-3-maščobnih kislin, in sicer eikozapentaenojska (EPK) in dokozaheksaenojska kislina (DHK). Primarni vir teh dveh kislin so morske alge (ribe si omega-3-maščobne kisline zagotovijo prav z uživanjem alg).

- Oglas -

Preberite tudi: Pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin: Kakšni so simptomi?

1. Mladostna koža

Omega-3-maščobne kisline so izjemno pomembne za zdravo kožo. Pomagajo pri vzpostavljanju oziroma ohranjanju lipidne bariere, ki preprečuje čezmerno izgubljanje vlage. To poskrbi za boljšo navlaženost kože. Koža je posledično bolj napeta in mladostna. Zaradi zaščite pred izsuševanjem se zmanjša tudi nevarnost za pospešeno nastajanje gubic, ki je značilno za zelo suho kožo. Omega-3-maščobne kisline obenem ščitijo tudi pred razdraženostjo kože. Z njihovo pomočjo lahko zato preprečite srbečico, izpuščaje, pordelost in sorodne težave. Poleg tega pa lahko omega-3-maščobne kisline ublažijo negativen vpliv ultravijoličnih žarkov. To sicer ne pomeni, da lahko nadomestijo zaščitno kremo. Uživanje omega-3-maščobnih kislin je treba razumeti kot dopolnilo. Tako bo vaša koža še malce varnejša pred poškodbami zaradi ultravijoličnih žarkov, ki so krivi tako za pospešeno staranje kože kot za povečanje tveganja za kožnega raka.

2. Močnejše kosti

Ena izmed najpogostejših težav, povezanih s staranjem, je postopno zmanjševanje kostne gostote, kar lahko privede celo do osteoporoze. Pri starostnikih so zato pogosti padci in zlomi kosti. Znano je, da je za močne kosti zelo pomemben kalcij, manj znano pa je, da lahko omega-3-maščobne kisline pomagajo zadržati kalcij, kar poskrbi za močnejše kosti. Poleg tega pa omega-3-maščobne kisline učinkujejo kot mazivo za sklepe, kar olajša gibanje in ublaži bolečine v sklepih, ki so še ena izmed zelo pogostih težav pri starejši populaciji.

3. Blažitev vnetij v telesu

Kronična vnetja so v ozadju številnih bolezni, ki so posebno pogoste pri starostnikih (bolezni srca in ožilja, artritis, rakava obolenja itn.). Omega-3-maščobne kisline se lahko pohvalijo s protivnetnim delovanjem. Z rednim uživanjem teh hranil lahko zato ublažite kronična vnetja v telesu in zmanjšate tveganje za najrazličnejše bolezni.

4. Zmanjšano tveganje za (nevro)degenerativne bolezni

Alzheimerjeva bolezen, ki jo uvrščamo med nevrodegenerativna obolenja, postaja vedno pogostejša. Omega-3-maščobne kisline so zelo pomembne za zaščito kognitivnih funkcij. Pomagajo izboljšati spomin in koncentracijo ter zmanjšati tveganje za Alzheimerjevo boleznijo. Poleg tega pa lahko zmanjšajo tudi nevarnost za druge degenerativne bolezni, ki so posebno pogoste pri starostnikih, na primer za osteoartrozo, ki prizadene sklepe, in starostno degeneracijo rumene pege, ki lahko privede celo do slepote.

- Oglas -

5. Pozitivnejši pogled na življenje

Duševne motnje so v porastu. Kot ste verjetno že zasledili, se dandanes tudi vedno več starostnikov spopada z depresijo in s sorodnimi težavami. Pri tem gre pogosto za splet zunanjih (osamljenost itn.) in bioloških dejavnikov. Tveganje za tovrstne težave je mogoče vsaj nekoliko omiliti z rednim uživanjem kakovostnih omega-3-maščobnih kislin. Gre namreč za snovi, ki pozitivno vplivajo na nevrotransmitorske povezave, s čimer prispevajo k stabilizaciji razpoloženja oziroma k umirjenosti in k bolj optimističnemu pogledu na življenje.

.

NAJNOVEJŠE