0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineVeleplodna mahovnica - Nekaj dobrega iz Amerike

Veleplodna mahovnica – Nekaj dobrega iz Amerike

MORDA VAS ZANIMA

Veleplodna mahovnica (Vaccinium macrocarpon) je sorodnica borovnice in se že od 16. stoletja uporablja tako v kuhinji kot v zdravilstvu. V naravi raste po barjih in močvirjih vzhodnih predelov Severne Amerike, odtod tudi njeno drugo ime – ameriška brusnica. Njeni uspehi pri preprečevanju in zdravljenju okužbe sečil so danes znanstveno potrjeni.

- Oglas -

Veleplodna mahovnica je počasi rastoč grm s temnozelenimi listi in rožnato belimi cvetovi, ki se razcvetijo proti koncu maja. Uporabni so plodovi, majhne zelenkaste jagode, ki postanejo septembra, ko dozorijo, temno rdeče. Jagode uživamo sveže, posušene ali stisnjene v sok, uporabljajo jih tudi za izdelavo kapsul, tablet in raznih drugih pripravkov.

Vsebujejo glukozo in fruktozo, številne življenjsko pomembne rudninske snovi, nekatere organske kisline in vitamin C. Bogate so tudi z antioksidantnimi antocianidini in proantocianidini.

Lahko jo vzgojimo

Veleplodno mahovnico danes veliko gojijo in tako jo lahko vzgojimo tudi sami iz potaknjencev ali semen. Najbolje uspeva v vlažnih kislih tleh. Čeprav rastlina lahko preživi tudi zelo hud mraz, zmrzal uniči vse brstiče. Plodovi, ki so veliki do dva centimetra, dozorijo popolnoma le, če imajo veliko toplote in sonca.

- Oglas -

V Sloveniji lahko kupimo veleplodno mahovnico kot posušene jagode ali v obliki soka, čaja, kapsul, tablet, praška in tinkture. Najboljše učinke dosežemo, če izberemo proizvode iz veleplodne mahovnice v obliki nerazredčenega soka, ki vsebuje višjo vsebnost zdravilnih učinkovin.

Sladkan sok je manj priporočljiv. Nekateri industrijski izdelki vsebujejo večji delež vode kot soka veleplodne mahovnice, za nameček pa jim dodajajo še sladila, da prikrijejo značilen trpek okus. Visokokakovostne nerazredčene sokove veleplodne mahovnice najdemo v trgovinah z zdravo prehrano in v lekarnah. Za boljši okus jim lahko dodamo sladkor ali kakšno drugo sladilo.

veleplodna mahovnica ameriška brusnica

Preprečuje lepljenje bakterij

V tradicionalnem zdravilstvu so jagode oziroma plodove veleplodne mahovnice pretlačili in jih uporabljali kot vroče obkladke, ki so jih polagali na rane ali tumorje, pa tudi kot zdravilo za skorbut (bolezen dlesni s krvavenjem), ki ga povzroča pomanjkanje vitamina C.

- Oglas -

Danes rastlino priporočajo predvsem za preventivno zaščito sečil pred okužbami. Znanstveni poskusi so namreč dokazali, da proantocianidini preprečujejo širjenje bakterij, kot je Escherichia coli, v mehurju in sečilih.

Vendar še novejše študije pričajo, da utegne biti najpomembnejše delovanje veleplodne mahovnice v boju proti okužbam rezultat povsem druge lastnosti tega sadja: zavirajo namreč lepljenje bakterije Escherichia coli in drugih škodljivih mikroorganizmov v notranji oblogi sečil. Nekateri menijo, da so za tovrstne učinke zaslužne snovi iz skupine fitokemičnih snovi, imenovanih proantocianidini; ti se denimo pojavljajo v soku veleplodne mahovnice (tudi v borovnicah, grozdju …), ne najdemo pa jih v grenivkinem, pomarančnem, gvajavinem, mangovem ali ananasovem soku.

Pomembna študija, objavljena v publikaciji Journal of the American Medical Association, je preučevala 153 starejših žensk (povprečne starosti 78 let), ki niso imele simptomov okužbe sečil. Polovica je pila po 300 mililitrov nerazredčenega soka veleplodne mahovnice na dan, druga polovica pa je dobivala placebo. Po štirih do osmih tednih so imele ženske, ki so dobivale sok veleplodne mahovnice, manjše število morebitno škodljivih bakterij v seču, zaradi česar so postale manj dovzetne za okužbe sečil.

Raziskave še tečejo

Več drugih študij je potrdilo, da vsakodnevno uživanje veleplodne mahovnice, bodisi v obliki soka ali kapsul, zmanjša število ponovitev okužb. Veleplodna mahovnica, kot kaže, tudi skrajša čas trajanja okužb sečil in olajša bolečine, pekoč občutek, srbenje in druge simptome. Moramo pa se zavedati, da je treba trdovratne okužbe sečil brez odloga zdraviti z antibiotiki, da preprečimo zaplete. Vendar sočasno s konvencionalnimi zdravili lahko varno pijemo sok veleplodne mahovnice; slednji utegne zdravljenje še pospešiti.

Znanstveniki so med raziskavami opazili, da ta rastlina zmanjšuje vonj po seču, ki je posebna nadloga zlasti za ljudi, ki trpijo zaradi nezmožnosti zadrževanja seča (inkontinence). Poleg tega je zaradi visoke vsebnosti vitamina C in drugih koristnih snovi veleplodna mahovnica naravno vitaminsko prehransko dopolnilo.

Raziskave so pokazale, da utegne veleplodna mahovnica učinkovati na znižanje ravni holesterola v krvi. Študija, opravljena v Združenih državah Amerike, je pred kratkim pokazala, da s pitjem treh kozarcev soka veleplodne mahovnice na dan precej zvišamo koristni HDL holesterol in povečamo količino antioksidantov v krvi. Veleplodna mahovnica tako zmanjšuje tveganje za pojav srčnih bolezni. Njen sok je uporaben tudi za preprečevanje bakterijskih oblog na zobeh, ki povzročajo gnitje.

veleplodna mahovnica ameriška brusnica

Koliko in kdaj

Kot dopolnilo pri zdravljenju okužb sečil jemljemo približno 800 miligramov izvlečka veleplodne mahovnice na dan. Namesto tega lahko spijemo 500 mililitrov nerazredčenega soka veleplodne mahovnice na dan ali zaužijemo tinkturo na njeni osnovi. Če uporabljamo tinkturo, upoštevajmo navodila za uporabo na označbi izdelka. Za preprečevanje ponovitve okužb sečil lahko odmerek prepolovimo.

Proti zobnim oblogam in gnitju zob si pripravimo napitek iz treh delov soka veleplodne mahovnice in sedmih delov vode ter popijemo pol do enega litra na dan.

Pripravke iz veleplodne mahovnice lahko jemljemo s hrano ali brez nje. Okrevanje pri vnetjih sečil lahko še pospešimo, če ob tem čez dan pijemo izdatne količine vode. Primeri medsebojnega učinkovanja veleplodne mahovnice in antibiotikov niso znani. Toda ker ta rastlina povečuje kislost seča, zagotovo zmanjša učinke kakšne druge rastline, denimo vednozelenega gornika (Arctostaphylos uva-ursi), ki se prav tako uporablja pri okužbi sečil. Zato ju ne smemo uživati hkrati.

Kakršnikoli kratkoročni ali dolgoročni stranski učinki veleplodne mahovnice niso znani. Kaže, da je varna celo za uporabo pri nosečnicah in doječih materah. Bolniki s povečano prostato ali zaporo sečil naj se pred uporabo pripravkov iz veleplodne mahovnice posvetujejo z zdravnikom. Pripravkov na osnovi veleplodne mahovnice naj ne bi uživali tisti, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, a raziskave kažejo, da je medsebojni vpliv z warfarinom malo verjeten. Lahko pa ima uživanje pripravkov iz veleplodne mahovnice nekatere stranske učinke kot so: refluks, blago vrtoglavico in blag odvajalni učinek.

.

NAJNOVEJŠE