0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVeganstvo in vegetarijanstvo

Veganstvo in vegetarijanstvo

MORDA VAS ZANIMA

Dva pojma, ki marsikomu povzročata preglavice. Številni ljudje ne ločijo razlike med veganstvom in vegetarijanstvom – prepričani so, da gre za pojma, ki pomenita isto.

- Oglas -

Veganstvo

Če se sprva malo bolj osredotočimo na veganstvo, ki je zagotovo bolj nepoznan pojem, kakor vegetarijanstvo. Veganstvo ni navada ampak način življenja nekaterih ljudi. Nekateri ga označujejo tudi kot brezpogojno ljubezen do živali, ljudi, narave, okolja in konec koncev tudi do samega sebe. Vegani v svoji prehrani, oblačilih in drugod ne uporabljajo nobenega dela živali ali živalskega proizvoda. Tako njihova prehrana ne vsebuje rib,  morskih plodov, mesa, mleka in mlečnih izdelkov ter jajc. Poleg tega pa vegani ne uživajo niti medu ali vitaminov, ki jih prodajajo v želatinskih kapsulah s stearinsko kislino. Zakaj? Stearinska kislina se pridobiva v klavnicah in zato takšen odpor.

Z oblačili je tako, da izbirajo samo takšne kose oblačila, kjer škode ni utrpela nobena žival. Tako vegani ne osijo svile ali umetne svile, volne, krznja, perja, usnja, koral in podobno. Tudi pri kozmetiki so pazljivi na njeno poreklo in način pridobivanja – uporabljajo namreč samo kozmetiko, ki je naravno pridobljena in katera ni bila preizkušana na živalih in ne vsebuje živalskih sestavin. Večina veganov je usmerjena k domači, ekološki pridelavi hrane, med katero prevladuje sadje in zelenjava. Vendar tudi zelenjava ni vsa ustrezna – skrajni vegani se namreč izogibajo uživanju krompirja, paprike, paradižnika in jajčevcev . Med prepovedanimi živili so tudi alkohol (nekatere vrste), cigarete, kofein in umetna sladila.

Mnogi se ob vsem tem sprašujejo ali je veganstvo dejansko zdrav način življenja ali pa gre za nekakšen trend. Nekateri trdijo celo, da je veganstvo prispodoba za »zajčjo prehrano«, kar nikakor ne drži. Pravilna oblika veganstva posamezniku nudi več, kot si sploh lahko zamislite. Veganska prehrana temelji na žitih, sadju in zelejavi. Od vegetrijanstva se veganstvo razlikuje po tem, da je hrana izključno rastlinskega izvora.

- Oglas -

Veganstvo ali vegetarijanstvo

Zakaj se ljudje odločajo za veganstvo?

Razlogov za takšno odločitev je več. Vsak posameznik ima svoje razloge za kaj se je odločit za tovrsten način življenja. Med pogostejšimi razlogi se pojavljajo: etika življenja živali, zaščita naravnega okolja, bolj zdrav način življenja in duhovnost.  Veganska prehrana in način življenja preprečujeta masovno vzgojo in posledično ubijanje živali na živalskih farmah.  Z ekološkega vidika pa naj bi mesna industrija sodelovala v onesnaževanju zraka, vode in zemlje in zato veliko pripomogla k izkoriščanju in krčenju velikih zemljišč ter gozdov, namenjenih za rast rastlinskih kultur in hkrati življenjski prostor številnih živali. V kolikor je hrana vegana dobro organizirana, dobi posameznik vse potrebne hranljive snovi. V primeru slabe organiziranosti pa pogosto pride do pomanjkanja joda, kalcija, železa, maščobnih kislin omega 3, vitamina D in B12.

Vse več žensk je med nosečnostjo primorano opustiti svoj življenjski stil – veganstvo. Zakaj? Zato, ker je hrana na splošno manj nasičena z maščobami in nosečnice tako težje pridobivajo na teži, kar je lahko nevarno za plod. V kolikor se to zgodi tudi vam, vam strokovnjaki na tem področju priporočajo uživanje živil z večjo vsebnostjo maščob in manj vlaknin.

Vegetarijanstvo

Tudi vegetarijanstvo ni navada ampak način življenja posameznika, kjer človek ne je mesa in se izogiba tudi ostalim živalskim proizvodom – med drugim nošenju krzna, svile, usnja. Vegetarijanci se ločijo glede na življenjski slog, izbor hrane in svevne nazora. Vzroki, zakaj se nekdo odloči za vegetarijanstvo, pa so lahko popolnoma različni. Lahko gre za etični, zdravstveni, ekonomski, filozofski ali verski vzrok.

- Oglas -

V preteklosti so ljudje postali vegetarijanci predvsem zaradi verskih razlogov, danes pa se za to obliko življenja odločajo predvsem zaradi različnih bolezni, povezanih z mesno prehrano, zaradi neodgovornega načina ravnanja z živalmi, zaradi vse večjo obremenjenostjo okolja in zaradi bolj zdravega načina življenja. Vegetarijanske diete v splošnem vsebujejo veliko količino oreščkov, stročnic, žitaric, sadja, zelenjave. Te diete so bogate z ogljikovimi hidrati, vlakninami, folno kislino, maščobnimi kislinami, magnezijem ter vitaminoma C in E. Dokaj nizka pa je vrednost beljakovin. Res je, da je prehrana večinoma stvar navade a le redko kdo se odloča kaj bo jedel. Večina ljudi je tisto, kar skuhajo tete, babice, mame ali pa kar jim postrežejo v restavracijah. Navade je dokaj težko spremeniti, saj se organizem navadi na določene okuse, kateri mu sčasoma pričnejo manjkati.

Vegetarijanstvo

Vegetarijanci lahko tako kot vegani, ob organizirani prehrani, v telo prejmejo vse potrebne hranljive snovi. Kako izgleda zdravo vegetarijanstvo:

  • Izbira zdrave, okusne in ekološke prehrane naj bo zavestna.
  • Stare navade velja postopoma spremeniti – ne naredite preobrata v samo enem dnevu!
  • Vsakdanji jedilnik popestrite in obogatite.
  • Raziskujte nove okuse, naučite se novih kuharskih veščin.
  • Bodite strpni, razumevajoči in spoštujte drugačnost.

Marsikateri ljudje imajo do vegetarijancev ali veganov določene predsodke in jih na nek način obsojajo. Prepričani so namreč, da gre za neko preseravanje, če se lahko tako izrazimo. Pri tem naredijo veliko krivico tistim, ki imajo tehtne razloge zakaj so se odločili za drugačen način življenja. Na takšen odnos vplivajo predvsem tisti ljudje, ki se dejansko za spremembo v življenju odločijo samo zato, ker so siti nekih ustaljenih smernic in se jim nekaj novega zdi sila zanimivo in privlačno. Vendar pa so se razmere v zadnjih nekaj letih močno spremenile na bolje. Zdaj se več ne dogaja toliko, da ljudje vegetarijance obsojajo in venomer sprašujejo zakaj ne meso? Kje dobiš vse potrebne beljakovine, ipd. Pri tem je zanimivo dejstvo, da so dejansko poučeni o vseh možnih tveganjih v povezavi z vegetarijansko prehrano, a kljub temu skoraj nič ne vedo o tveganjih z mesno prehrano.

Pravijo, da si pravi vegetarijanec ali vegan po srcu in to vsekakor drži! Omenjena načina življenja sta vse prej kot lahka, zato je resnično potrebno zavedanje o tem, zakaj se odločiti za takpen način življenja. Sicer pa te ljudje nam niso popolnoma nič različni, različne so le njihove življenjske navade. Je to kaj slabega? Nikakor, ne!

.

NAJNOVEJŠE