[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

AromaterapijaUkrotimo prehlad z aromatičnimi rastlinami in naravno nego

Ukrotimo prehlad z aromatičnimi rastlinami in naravno nego

MORDA VAS ZANIMA

Zima je čas, ko še najbolj odporni utegnejo vsaj enkrat pristati v postelji, z bolečim grlom, polnim nosom, kašljem, herpesom in podobnimi nelagodnimi simptomi. Kaj storiti? Poseči po sredstvih, ki bodo simptome spravila pod preprogo in bomo lahko že naslednjo uro 100% aktivni? To počne večina ljudi. V modernem storilnostnem svetu je že skoraj nespodobno, če si človek vzame en teden in »odleži«.

- Oglas -
Prehlad in gripa

Namesto uporabe sintetičnih pripravkov se lahko opremimo z  močjo narave. A pozor: to je nežnejša pot, namenjena potrpežljivim in vztrajnim. Ta pot vam utegne na dolgi rok spremeniti pogled na zdravje in bolezen. Na primer: morda na vročino ne boste več gledali kot na hudobno pošast, temveč ji boste izrekli dobrodošlico in opazovali, s kakšno močjo opravi z mikroorganizmi. In še veliko je takšnih razlik med dušenjem simptomov ter posluhom za potrebe svojega bitja.  

PREVENTIVA:

Imunski sistem odraža delovanje celotnega telesa. Kadar ste zdravi in spočiti, je skoraj ni bolezni, ki bi vas lahko napadla. Pa četudi se gibljete v prostorih, polnih kužnih klic. Za dobro zdravje lahko preventivno in vsakodnevno skrbite na naslednje preproste načine:

  1. Uravnotežena prehrana in pijača
  2. Dovolj spanja in v pravih urah
  3. Dovolj gibanja na svežem zraku
  4. Dihalne vaje
  5. Obvladovanje stresa

Seveda pa je težko ves čas vzdrževati zdrav življenjski slog. Tudi naša usoda nemalokrat ubira nenavadne poti in udarci življenja utegnejo skrhati naše zdravje. Takrat telo reče: STOP! Dovolj imam. Hočem mir. Biti doma. Ne skrbeti za nič. Naj me nekdo crkljaaaaa. J

In ravno prehlad je pogosto bela zastavica telesa, ki nam da vedeti, da nujno potrebujemo počitek.

- Oglas -

KURATIVA:

Kadar zbolimo, je za to gotovo nek tehten razlog in dobro se je vprašati, kako smo živeli zadnje čase. Ter si takrat nuditi tisto, kar potrebujemo. A da le ne bo predolgo trajalo, si oglejmo nekaj preizkušenih tehnik, s pomočjo katerih bomo podprli naraven proces zdravljenja. Prisluhnite svojemu telesu in izberite tisto, ki vam osebno najbolj ustreza. Kajti vsak izmed nas je unikat. Nekateri se ob nastopu prehlada takoj uležemo v vročo kad, drugi pa se vodi v takih situacijah na široko ognejo.

Zato so to le ideje, ki jih uporabite, če se bodo izkazale kot koristne za vas. Vsi recepti so namenjeni odraslim osebam! Za zdravljenje otrok, še posebej mlajših od dveh let, pa pobrskajte po starejših številkah revije Bodi Eko, saj smo temu posvetili že veliko pozornosti.

Prehlad, kašelj, vročina

Splošna oslabljenost: VEČERNA KOPEL S ČAJEVCEM

Ob prvih znakih slabega počutja si pripravite kopel s toplo/vročo vodo, v katero boste dodali eterično olje čajevca. 7 kapelj čajevca zmešajte z eno žlico medu ali smetane ter mešanico dodajte v kad. Eterična olja je potrebno vedno zmešati z medom ali smetano, ker se sicer ne mešajo z vodo! Ulezite se, sprostite in vdihavajte čajevec, ki podpre vaš imunski odziv ter vam pomaga v boju proti bakterijam in virusom.

Po kopanju se oblecite, nadenite si tople nogavice in se odpravite neposredno v posteljo.

Učinek kopeli boste še povečali, če boste hkrati popili topel zeliščni čaj z medom in limono.

Kašelj: PARNA INHALACIJA Z EKVALIPTOM

Pri dihalnih težavah in kašlju, vam utegne pomagati parna inhalacija evkalipta. Te metode ne izvajajte astmatiki, ker lahko sproži astmatični napad! Vsi ostali pa seveda vabljeni k izredno učinkoviti metodi. Para namreč že sama po sebi razrahlja sluz, kar je bistveno za t.i. »produktivni kašelj«. Ko bodo začele iz vaših pljuč končno »leteti kepe«, boste vedeli, da ste na pravi poti.  

Na mizo položite lonec z dvema litroma vrele vode. Malo počakajte, nato v vodo nakapljajte 1 do 3 kaplje evkalipta, pokrijte se z brisačo ter vdihavajte vročo paro. Dodate lahko tudi posušene zdravilne rastline (trobentica, lapuh, materina dušica, pljučnik). Priporočljivo je, da ste vsaj eno uro po inhalaciji v toplem prostoru in torej ne greste takoj ven.

- Oglas -

Najbolj priporočljivo je inhalacijo izvesti proti večeru. Gotovo vam v tem primeru dražeč kašelj ne bo toliko motil spanca. Pri dražečem kašlju zelo pomaga tudi, da pogosto popijete požirek vode in si tako navlažite sluznico.

Inhalacija z ekvaliptom

Zamašen nos: IZPIRANJE NOSU S SLANO VODO

Ajurveda je najstarejši sistem holističnega zdravljenja na svetu. Vsebuje veliko število učinkovitih metod  za vzdrževanje zdravja in ena izmed njih je tudi »izpiranje nosu« oziroma Jala Neti Kriya. Ta tehnika je nadvse koristna za vzdrževanje prehodnosti nosnih poti. Če boste prakso izvajali vsakodnevno, utegnete ozdraviti celo kronične sinusitise. Vsekakor boste imeli manj pogosto  zamašen nos in vneta ušesa. Izboljšala pa se vam bo tudi senzibilnost za prepoznavanje različnih vonjev. Tehniko je priporočljivo izvajati zjutraj ter vsaj eno uro preden se odpravite ven.

Za izpiranje nosu je nujno posedovati posebno »Neti skodelico s tulcem«, dobijo se tudi v Sloveniji. Napolnite jo z mlačno slano vodo. V slano vodo lahko dodate katerega izmed hidrolatov (npr. sivka, melisa, lovor, rožmarin), nikakor pa ne dodajajte eteričnih olj!  Stojte nad umivalnikom ter glavo nagnite v takšen položaj, da bo voda nežno pritekala v eno nosnico ter iztekala skozi drugo. Potem ponovite postopek skozi drugo nosnico. Po izpiranju z slano vodo je potrebno nosnice izpihati z močnimi izdihi s trebušno prepono. O tehniki se  lahko podučite tudi pri kakšnem učitelju joge, ajurvedskem terapevtu ali pa iz literature.

Boleče grlo: INGVERJEV ČAJ Z MEDOM IN LIMONO ter ŽAJBLJEV HIDROLAT

Kadar nas boli grlo, smo ljudje pripravljeni storiti marsikaj! Ker je pač sila neprijetno, če niti piti ne moreš. Zato marsikdo takrat celo grgra 100% eterična olja v vodi. Vendar se eterična olja ne mešajo z vodo, zato je takšen neposreden nanos na sluznico preveč dražilen. Bolj kot to, vam priporočam, da si večkrat dnevno pripravite ingverjev čaj z medom in limono. 2 cm sveže ekološke korenine ingverja naribate ter daste v lonec z 1 l hladne vode. Odstavite, ko zavre. Ko se toliko ohladi, da ga je moč piti, dodate med in limono. Pijte po požirkih skozi cel dan.

Žajbljev hidrolat je odličen za nego dlesni, odlično pa se obnese tudi pri bolečem grlu. Imejte ga v razpršilki ter večkrat dnevno popršite po ustni votlini. Čeprav je nežen do sluznice, je tudi zelo učinkovit. Je tudi bolj praktičen kot grgranje žajbljevega čaja in sicer iz preprostega razloga: ker ga imamo ves čas pri sebi. Vaša vztrajnost bo bogato poplačana.

Ingverjev čaj z medom in limono ter žajbljev hidrolat

Dezinfekcija prostora: ETERIČNA OLJA ZA DIFUZOR

Za dezinfekcijo prostorov lahko uporabljate več načinov: razpršilo, izparilnik ter trenutno zelo popularni difuzor. Difuzorji so nekakšni »izparilniki na gumb«. So praktični, ker lahko pri večini regulirate, koliko časa bodo eterična olja hlapela (npr. eno uro ali štiri ure). Dobro pa je tudi to, da jih lahko uporabljate ponoči in med spanjem, ko goreča svečka iz varnostnih razlogov ne pride v poštev. Takrat je vdihavanje eteričnih olj še posebej koristno in olajša dihanje.

Pri tej metodi lahko mirno posežemo tudi po eteričnih oljih, ki so dražilna za kožo in s katerimi moramo biti sicer zelo previdni: na primer po cimetu ali klinčkih. Oba imata močno antiseptično delovanje ter nam pomagata v bitki z mikrobi. Ugoden vpliv ima tudi preostala paleta eteričnih olj z antimikrobnim delovanjem:  smreka, lovor, bor, rožmarin, timijan, čajevec. Izberite eno eterično olje ter nakapljajte 5 kapelj v difuzor. Prej seveda dobro prezračite sobo.

Srčno upam, da boste katerega izmed nasvetov preizkusili v praksi. Še bolj kot to, pa vam želim čim manj prehladov in naj skrb za dobro počutje postane del vaše dnevne rutine. Kajti le to eno telo imamo, ki je pravi čudež v malem in je naše najpomembnejše »vozilo« po tem modrozelenem planetu. Vse dobro!

Preverite tudi: Boleče grlo spremljevalec prehlada in gripe

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×