0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlinePljučnik lajša težave z dihali in blaži vnetja

Pljučnik lajša težave z dihali in blaži vnetja

MORDA VAS ZANIMA

Navadni pljučnik z znanstvenim imenom Pulmonaria officinalis je čudežna zdravilna rastlina, ki pomaga zdraviti bolezni pljuč, kot so astma, (kronični) bronhitis, pljučnica, tuberkuloza. Pljučnik zdravi vse oblike kašlja, priporočljiv pa je tudi za gastrointestinalne tegobe in težave z ledvicami.

- Oglas -

Pljučnik je rastlina z zelo pomenljivim imenom, saj namiguje na organ, ki mu lahko pripravki iz pljučnika še posebej koristijo. To so seveda pljuča. Vendar pa ima pljučnik pozitiven vpliv tudi na mnoge druge funkcije v našem organizmu, zato vam bo uživanje čaja iz te rastline, ki jo začnemo nabirati spomladi, zelo koristilo.

Pljučnik blaži težave z dihali

Pripravki iz pljučnika blažijo vsa vnetja dihalnih poti, zdravijo hripavost, delujejo kot odličen diuretik (pospešujejo odvajanje vode iz telesa oziroma nastajanje urina v ledvicah), blažijo druga vnetja (vnetje sluznice v želodcu, prebavilih, žrelu in v ustih), med drugim pa si lahko z njimi pomagate tudi pri odpravi hemoroidov ter pri celjenju manjših površinskih ran, sončnih opeklin in ekcemov. Glavna zdravilna učinkovina pljučnika je sluz, ki vam lahko pomaga pri zdravljenju vnetega grla, kroničnega bronhitisa, oslovskega in kroničnega kašlja.

Med prvimi spomladi

Pljučnik, ki spada celo med prve rastline, ki pokukajo na plan po dolgih mesecih spanja narave, običajno doseže višino približno 30 centimetrov, zanj pa so značilni tudi čudoviti modrikasti cvetovi, ki kasneje postanejo vijolični. Običajno se nabira predvsem liste pljučnika, ki se jih posuši in uporabi v različnih prehranskih dopolnilih, iz njih pa lahko pripravite tudi čaj.

- Oglas -

V Sloveniji najdemo do 7 različnih sort pljučnikov, ki imajo lahko vijolično, modro, rožnato ali belo obarvane cvetove. Pljučnik je rastlina trajnica, ki  cveti od marca do konca maja, uspeva pa predvsem v bolj vlažnih predelih, na primer ob robovih listnatih gozdov in travnikih. Uporabni so listi in cvetovi rastline, ki jih je treba posušiti. Pljučnik vsebuje številne uporabne sestavine, namenjene lajšanju zdravstvenih težav, kot so tanin, saponin, kremenčeva kislina, vitamin C in flavonoidi (naravni antioksidanti).

Pljučnik

Pljučnik in njegovi pripravki

Najpogostejša in najbolj znana je uporaba čajnih pripravkov iz pljučnika. Ščepcu posušenega pljučnika lahko dodate še ozkolistni trpotec, njivsko preslico, slez ali denimo koprive, vse skupaj pa prelijte z vrelo vodo. Čaj je prva pomoč za vse pljučne bolezni in okužbe. Manj znana je domača izdelava sirupa: enostavno pripravite zelo močan pljučnikov čaj, ki ga precedite, tekočini pa nato dodajte sladkor ali še bolje med ali fruktozo, lahko tudi par kapljic limoninega soka. Vse skupaj prevrite na blagem ognju, zlijte v dobro zatesnjeno steklenico in shranite na hladno in temno mesto.

Pljučnik lahko v manjših količinah vsebuje strupene pirolizidinske alkaloide, zato je priporočljiva pazljiva uporaba – pripravkov iz pljučnika ne uporabljajte predolgo, najbolje ne več kot osem dni zaporedoma.

Uporaba in priprava

Navadni pljučnik se lahko uporablja na različne načine, na primer za pripravo čaja, tinkture in mazil. Čaj se pripravi iz posušenih listov in cvetov, kjer se ena žlica rastline prelije s skodelico vrele vode in pusti stati 10 minut. Tinktura se pripravi z namakanjem svežih listov in cvetov v alkoholu, nato se lahko uporablja za notranjo ali zunanjo uporabo. Mazilo se pripravi z mešanjem posušenih listov in cvetov z oljčnim oljem in čebeljim voskom, kar pomaga pri lajšanju težav z dihali in kožnimi izpuščaji.

- Oglas -

Izboljšanje prebave

Čaj iz pljučnika se priporoča tudi vsem, ki imate težave s prebavo. Uživate ga lahko v primeru diareje ali pa težav s prebavljanjem določenih živil. Po drugi strani pa vam lahko čaj iz pljučnika koristi tudi takrat, ko imate občutek napihnjenosti in zadrževanja vode v telesu.

Kje nam pljučnik lahko pomaga?

Pljučnik blagodejno deluje pri naslednjih težavah ali obolenjih dihal:

  • pri več vrstah kašlja
  • pri katarju
  • pljučnici
  • bronhitisu
  • jetiki
  • pri hripavosti in vnetju grla

Zdravilni čaj iz pljučnika

Pljučnikov čaj je tradicionalno zdravilo, ki se v ljudski medicini uporablja pri obolenjih dihalnih poti in za lajšanje kašlja. 2 čajni žlički posušenega plučnika prelijte s skodelico vrele vode, pustite stati 5-10 minut in mešanico precedite. Pripravljajte si sveži čaj, večkrat na dan.

Pomaga tudi pri okužbah sečil

Čaj iz pljučnika lahko pomaga pri okužbah sečil. Pljučnik je dobro poznan po diuretičnih učinkih, zato vam bo v pomoč pri hitrejšem premagovanju okužbe sečil, saj vam bo pomagal odplakniti škodljive bakterije in mikroorganizme iz telesa.

Previdnostni ukrepi

Kot pri vsaki rastlini, obstajajo tudi nekateri previdnostni ukrepi, ki jih je treba upoštevati pri uporabi pljučnika. Nosečnice in doječe matere naj se izogibajo uporabi rastline, saj ni dovolj raziskav o učinkih na plod. Prav tako naj se izogibajo uporabi rastline ljudje, ki so alergični na rastline iz družine Boraginaceae, saj lahko pride do neželenih reakcij.

Pogosta vprašanja o pljučniku

Ali lahko pljučnik uporabljamo med nosečnostjo?

Nosečnice naj se izogibajo uporabi pogoste pljučnice, saj ni dovolj raziskav o učinkih na plod.

Koliko pljučnika lahko zaužijem na dan?

Priporočena količina je 1-3 skodelice čaja na dan ali pa 30-40 kapljic tinkture trikrat na dan.

Kako pogosto lahko uporabljam pljučnik?

Pogosta pljučnica naj se uporablja samo po potrebi in ne dlje časa kot en teden.

Ali lahko pljučnik uporabljajo otroci?

Pred uporabo rastline pri otrocih se je vedno priporočljivo posvetovati z zdravnikom.

Ali lahko pljučnik uporabljajo ljudje s kroničnimi boleznimi?

Pred uporabo rastline se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom, če imate kakršne koli kronične bolezni.

.

NAJNOVEJŠE