0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeInvazivne tujerodne vrste rastlin v Sloveniji

Invazivne tujerodne vrste rastlin v Sloveniji

MORDA VAS ZANIMA

Agresivne tujerodne rastline s hitrim razraščanjem povzročajo nemalo težav ne le domorodnim sortam rastlin, ker jih spodrivajo, temveč tudi ljudem, saj so pogosto vzrok za številne zdravstvene težave, kot so alergije, pripomorejo pa tudi k večji gospodarski škodi.

- Oglas -

Tujerodne vrste rastlin so v Slovenijo zašle na različne načine; nekatere so ljudje namerno prinesli, druge pa so k nam prišle na ladjah s pomočjo uvoženega sadja in zelenjave, preko obleke ali na primer skupaj z drugimi semeni. V vsakem primeru je njihov največji problem, da ogrožajo biotsko raznovrstnost, ker s seboj prinašajo tudi eksotične bolezni in zajedavce. Najbolj problematična pri nas je ambrozija, ki jo praktično najdemo že povsod in je vzrok številnih alergij.

Zlata rozga

Pelinolistna in druge vrste ambrozije

Seme invazivne (pelinolistne) ambrozije začne zoreti avgusta, njeno cvetenje pa traja več mesecev, kar je še posebej problematično za alergike in lastnike kmetijskih površin. V Sloveniji je zatiranje močno alergene ambrozije OBVEZNO in določeno z Zakonom o zdravstvenem varstvu rastlin oziroma Odredbo o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia. Škodljive rastline je potrebno odstraniti s koreninami vred ali tako, da se ne bodo mogle obrasti – sama košnja namreč ne zadošča.

- Oglas -

Orjaška in kanadska zlata rozga

Orjaška in kanadska zlata rozga spadata v družino nebinovk in cvetita v avgustu, najdemo pa ju ob železniških progah in cestah, ob travnikih, gozdovih in rečnih bregovih. To so zelo razširjene vrste rastlin, ki jih je izredno težko odstraniti, saj je še več let po puljenju celih rastlin treba nadzorovati območje, ker rade zrastejo nazaj. Previdni moramo biti tudi pri odlaganju odstranjene rastline, saj se semena lahko razvijejo do konca, čeprav se rastlina posuši.

Orjaški dežen

Orjaški dežen (Heracleum mantegazzianum) je za zdravje ljudi zelo nevarna rastlina, ker ob stiku kože z rastlinskim sokom povzroči hude kožne reakcije. Koža je po stiku z rastlino lahko več let preobčutljiva na sončno svetlobo, zato moramo rastline odstranjevati zaščiteni z rokavicami in zaščitno obleko. Še posebej bodimo pozorni, da v stik z njimi ne pridejo naši otroci.

Druge invazivne vrste

Med invazivne tujerodne rastline, ki jih je priporočljivo zatirati, lahko prištejemo še naslednje vrste: enoletne suholetnice (Erigeron annuus), ki kvarijo krmo živini, japonsko medvejko (Spiraea japonica), japonski dresnik (Fallopia japonica), robinije oziroma akacije (Robinia pseudoacacia), rudbekije (Rudbeckia sp.), veliki pajesen (Ailanthus altissima), račjo zel (Elodea canadensis), vodno solato (Pistia stratiotes), žlezave nedotike (Impatiens glandulifera), amerikanski javor (Acer negundo) in ne nazadnje metuljnik (Buddleja davidii).

.

NAJNOVEJŠE