Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Zdravje & prehranaV katerih živilih najdemo največ ostankov pesticidov?

V katerih živilih najdemo največ ostankov pesticidov?

MORDA VAS ZANIMA

Zveza potrošnikov Slovenije je pred kratkim objavila rezultate obsežne raziskave, v kateri so s pomočjo javno dostopnih poročil ugotavljali prisotnost ostankov pesticidov v hrani – največ so jih v letu 2012 našli v breskvah, kitajskem zelju, solati, kolerabi, pomarančah in ne nazadnje papriki.

- Oglas -

S fitofarmacevtskimi sredstvi obremenjena živila so dandanes žal del vsakdana in se jim praktično zelo težko izognemo. Živil, obremenjenih s pesticidi, je veliko, zato poglejmo, kaj kažejo rezultati opravljenih analiz na evropski ravni. V letih 2009 in 2010 so skupno analizirali več kot 14 milijonov snovi, od tega so ugotovili, da je približno 97,5 odstotka skladnih z zakonsko določenimi mejnimi vrednostmi pesticidov v živilu (še vedno pa pesticide vsebujejo). V okoli 26 odstotkih vzorcev so našli najmanj dva pesticida (do 11 kemijskih spojin).

Hrana in pesticidi

Pesticidi v Sloveniji

V Sloveniji so v letu 2012 našli največ ostankov pesticidov v breskvah, solati, kolerabi, pomarančah, papriki, kitajskem zelju in manj znanemu citrusu z imenom pomelo. V letu 2011 je bilo največ neskladnosti z zakonodajo (večja vrednost od zakonsko določene) v hruškah, špinači, namiznem grozdju, pomarančah, repi, blitvi, stročjem fižolu in endiviji. Leto poprej pa so za najbolj problematične veljale solata, redkvice, breskve, hruške, kumare, kitajsko zelje, peteršilj, lubenice in zelena. Leta 2009 so bila s pesticidi najbolj onesnažena živila, kot so jagode, maline, hruške, češnje, grozdje, marelice, solata in med drugim brokoli.

Najmanj dva pesticida (ali več) so v letu 2011 našli v paradižniku, jabolkih, breskvah, jagodah, hruškah, grozdju in solati, v letu 2010 pa v jabolkih, hruškah, malinah, grozdju, paradižniku. Leta 2009 so bila, podobno kot kasnejša leta, najbolj na udaru živila, kot so grozdje, breskve, jagode in solata.

Kaj lahko še storite?

- Oglas -

Po možnosti poskušajte čim večkrat kupiti živila, ki so pridelana na ekološki način; posezite pa tudi po hrani, ki je znana po tem, da v njej ni veliko ostankov pesticidov, na primer ohrovt, čebula, stročnice, ribez in slive. Rezultati analiz kažejo tudi, da v Sloveniji pridelana zelenjava in sadje vsebujeta manj pesticidov kot hrana, uvožena iz drugih držav (tudi če so iz Evropske unije), zato raje kupuje izdelke domačih pridelovalcev. Seveda pa ne pozabite na pestro oziroma uravnoteženo prehrano – istih živil ne uživajte vsak dan.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×