Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Zdravje & prehranaV katerih živilih najdemo največ ostankov pesticidov?

V katerih živilih najdemo največ ostankov pesticidov?

MORDA VAS ZANIMA

Zveza potrošnikov Slovenije je pred kratkim objavila rezultate obsežne raziskave, v kateri so s pomočjo javno dostopnih poročil ugotavljali prisotnost ostankov pesticidov v hrani – največ so jih v letu 2012 našli v breskvah, kitajskem zelju, solati, kolerabi, pomarančah in ne nazadnje papriki.

- Oglas -

S fitofarmacevtskimi sredstvi obremenjena živila so dandanes žal del vsakdana in se jim praktično zelo težko izognemo. Živil, obremenjenih s pesticidi, je veliko, zato poglejmo, kaj kažejo rezultati opravljenih analiz na evropski ravni. V letih 2009 in 2010 so skupno analizirali več kot 14 milijonov snovi, od tega so ugotovili, da je približno 97,5 odstotka skladnih z zakonsko določenimi mejnimi vrednostmi pesticidov v živilu (še vedno pa pesticide vsebujejo). V okoli 26 odstotkih vzorcev so našli najmanj dva pesticida (do 11 kemijskih spojin).

Hrana in pesticidi

Pesticidi v Sloveniji

V Sloveniji so v letu 2012 našli največ ostankov pesticidov v breskvah, solati, kolerabi, pomarančah, papriki, kitajskem zelju in manj znanemu citrusu z imenom pomelo. V letu 2011 je bilo največ neskladnosti z zakonodajo (večja vrednost od zakonsko določene) v hruškah, špinači, namiznem grozdju, pomarančah, repi, blitvi, stročjem fižolu in endiviji. Leto poprej pa so za najbolj problematične veljale solata, redkvice, breskve, hruške, kumare, kitajsko zelje, peteršilj, lubenice in zelena. Leta 2009 so bila s pesticidi najbolj onesnažena živila, kot so jagode, maline, hruške, češnje, grozdje, marelice, solata in med drugim brokoli.

Najmanj dva pesticida (ali več) so v letu 2011 našli v paradižniku, jabolkih, breskvah, jagodah, hruškah, grozdju in solati, v letu 2010 pa v jabolkih, hruškah, malinah, grozdju, paradižniku. Leta 2009 so bila, podobno kot kasnejša leta, najbolj na udaru živila, kot so grozdje, breskve, jagode in solata.

Kaj lahko še storite?

- Oglas -

Po možnosti poskušajte čim večkrat kupiti živila, ki so pridelana na ekološki način; posezite pa tudi po hrani, ki je znana po tem, da v njej ni veliko ostankov pesticidov, na primer ohrovt, čebula, stročnice, ribez in slive. Rezultati analiz kažejo tudi, da v Sloveniji pridelana zelenjava in sadje vsebujeta manj pesticidov kot hrana, uvožena iz drugih držav (tudi če so iz Evropske unije), zato raje kupuje izdelke domačih pridelovalcev. Seveda pa ne pozabite na pestro oziroma uravnoteženo prehrano – istih živil ne uživajte vsak dan.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×