0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeZmanjšajte količino odpadne plastike

Zmanjšajte količino odpadne plastike

MORDA VAS ZANIMA

Zdravju in okolju škodljivo plastično embalažo in druge izdelke iz plastike najdemo v vseh spektrih našega življenja. Kljub temu pa lahko že z majhnimi spremembami zmanjšate količino plastičnih odpadkov, ki bi jo sicer proizvedli vsakodnevno.

- Oglas -

Poznamo več vrst plastik, za naše zdravje in okolje pa so najbolj nevarne tiste, ki vsebujejo škodljive kemikalije, kot so ftalati in bisfenol A. Ftalati so tako imenovani endokrini motilci – kemikalije, ki pronicajo v človeško telo in motijo delovanje hormonov – proizvajalci pa jih dodajajo široki paleti izdelkov, od kozmetike in otroških igrač do medicinskih pripomočkov. Bisfenol A se največ nahaja v plastenkah, plastičnih pokrovčkih, jedilnemu priboru, posodah za shranjevanje hrane in med drugim v vodovodnih ceveh. Povzroči lahko celo vrsto zdravstvenih težav, vključno z rakom. Dognanja strokovnjakov kažejo torej na nevarnosti dolgotrajne uporabe določenih vrst plastike, zaradi česar je pomembno, da izdelke iz plastičnih mas zamenjate z alternativnimi možnostmi.

odpadna plastika

Plastika v domu

Namesto plastičnih igrač najmlajšim raje privoščite igrače, izdelane iz lesa, blaga ali klobučevine. Ko kupujete detergent za pranje perila ali posode, izberite raje pakiranje v škatlah namesto v plastenkah. Karton je namreč lažje reciklirati in predelati v nove izdelke kot plastiko. Še boljša rešitev pa je, da raje posežete po naravnih pripravkih za čiščenje, ki so jih poznale že naše babice. Poleg tega prenehajte uporabljati osvežilce zraka, saj lahko dom odišavite tudi brez njih po naravni poti z dišečimi zelišči. Priporočamo vam tudi, da namesto plastičnega vžigalnika uporabljate vžigalice.

- Oglas -

Plastika v kozmetični industriji

Prenehajte z uporabo dezodorantov, parfumov, mil in šamponov za lase – raje jih sami izdelajte kar doma iz naravnih sestavin. Mikroskopsko majhne plastične delce namreč proizvajalci dodajajo v številne kozmetične izdelke, ker so stroškovno učinkovitejši od tradicionalnih biorazgradljivih sestavin. Pilingi za telo na primer vsebujejo veliko delcev plastike, ker so le ti precej cenejši od naravnih sestavin za piling, kot je kokosova lupina. Svetujemo vam tudi, da kupite toaletni papir, zavit v papir in ne plastični ovoj.

Plastika v prehrani

Izogibajte se kupovanju plastičnega jedilnega pribora in plastičnih slamic za pitje; ko se odpravite v trgovino po nakupih, pa s seboj ne pozabite vzeti tudi svoje platnene vrečke. Nikar ne kupujte žvečilnih gumijev ter vode in drugih pijač v plastenkah, ampak si raje omislite povratne steklenice ali posode za vodo za večkratno uporabo, ki imajo dodan filter, s katerim lahko prečistite vodo iz pipe. Sveže sadje, zelenjavo, jajca in ne nazadnje mleko začnite kupovati pri lokalnem kmetu, saj živila ne bodo le cenejša in bolj zdrava, ampak vam jih tudi ne bo potrebno nositi domov v plastičnih vrečkah, saj jih lahko odnesete kar v lesenem zabojniku ali kuhinjskih posodah.

.

NAJNOVEJŠE