0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

AromaterapijaAromaterapija za nosečnice, dojenčke in otroke

Aromaterapija za nosečnice, dojenčke in otroke

MORDA VAS ZANIMA

V času nosečnosti nam lahko eterična olja pomagajo pri številnih nosečniških izzivih, hkrati pa nas v tem burnem obdobju povežejo s seboj in otročkom, ki raste v nas.

- Oglas -
Aromaterapija za nosečnice

Aromaterapija nam lahko pomaga pri fizičnih tegobah, eterična olja pa poleg tega vplivajo tudi na naša čustva in uravnavajo celotno našo bit. Seveda tako delujejo tudi na dojenčke in otroke.

Da bo uporaba varna, učinki pa kar se da dobri, sta potrebna skrbna izbira primernih eteričnih olj in natančno doziranje. Znanje o eteričnih oljih in njihovi uporabi je ključnega pomena.

Kaj so eterična olja

Eterična olja so zmesi hlapljivih aromatičnih spojin z zelo kompleksno sestavo. Pridobivamo jih iz cvetov, listov (in iglic), stebel, plodov, semen, korenin, lubja in smole. So tisto, kar daje rastlinam njihov značilen vonj, in vsebujejo zdravilne moči rastlin, iz katerih so pridobljena. Vsako eterično olje ima zato svoje edinstvene terapevtske lastnosti. Ob pravilni uporabi prinašajo eterična olja številne koristi za naše zdravje in v primerjavi s sodobnimi zdravili skorajda nimajo stranskih učinkov. Ker pa so eterična olja izredno kompleksna, vam svetujem, da se pred uporabo posvetujete s certificiranim aromaterapevtom.

- Oglas -

Eterična olja učinkujejo na človeka na dva načina. Skozi vohalni sistem vstopijo v limbični sistem in od tam v možgane (vplivajo na razpoloženje, živčni sistem, čustvene reakcije, spomin) ali skozi kožo v krvni obtok in tako v celotno telo (kjer vplivajo na naše organe).

Z eteričnimi olji si lahko pomagamo pri številnih zdravstvenih težavah, vendar pa jih moramo dobro poznati.

Aromaterapija za nosečnost

Aromaterapija

Varna uporaba eteričnih olj v nosečnosti

Zaradi pomanjkanja strokovnosti in splošnega nepoznavanja se v internetu, pa tudi v določeni poljudni literaturi, pojavlja ogromno napačnih informacij glede uporabe eteričnih olj v času nosečnosti (pa tudi sicer).

Veliko eteričnih olj je v tem času dovoljenih, pomembno pa je vedeti, kdaj jih lahko uporabljamo in v kakšnih koncentracijah. Splošna težava, povezana s priporočeno uporabo eteričnih olj v času nosečnosti, je, da ni dovolj raziskav, ki bi potrdile varnost določenih olj. In če obstaja sum, da bi bilo določeno eterično olje tvegano za nosečnico ali njen plod, uporabo raje odsvetujemo.

- Oglas -

»Prepovedana« eterična olja

Čeprav ni veliko znanstvenih raziskav, iz katerih bi se dalo črpati informacije, določena eterična olja veljajo za abortivna, saj so se v zgodovini pojavili nekateri primeri, ki so bili povezani s sprožitvijo splava. Poleg njih naj se nosečnice izogibajo tudi eteričnih olj, ki veljajo za emenagoge. Gre za snovi, ki pospešujejo menstruacijo, saj povečajo prekrvavitev maternice in posledica je (lahko) krvavitev iz sluznice. Pri nosečnicah bi teoretično take snovi lahko izzvale splav. Prav tako se v času nosečnosti odsvetuje uporabo eteričnih olj, ki redčijo kri, spodbujajo krče ali popadke.

Seznam »prepovedanih« eteričnih olj je sicer kar dolg, vendar pa gre predvsem za manj znana in pri nas le redko prodajana in uporabljana eterična olja.

Naštejmo tista, ki se jih dobi tudi v Sloveniji (v prodaji):

 • bazilika kt.[1] estragol (Ocimum basilicum ct. estragole),
 • breza (Betula lenta),
 • cimet – skorja (Cinamomum zeylanicum),
 • cimet – kitajski (Cinnamomum cassia),
 • črna kumina (Nigella sativa),
 • izop ali ožepek (Hyssopus officinalis),
 • janež – seme ali zvezda (Pimpinella anisum),
 • kafrovec (Cinnamomum camphora),
 • klek – ameriški ali tuja oz. bela cedra (Thuja occidentalis),
 • komarček (Foeniculum vulgare),[2]
 • korenje – seme (Daucus carota),
 • mira (Commiphora myrrha),
 • origano (Origanum vulgare),
 • pelin – navadni (Artemisia vulgaris),
 • pelin – pravi (Artemisia absinthium),
 • peteršilj – list in seme (Petroselinum sativum ali Petroselinum crispum),
 • sivka – španska (Lavandula stoechas),
 • zelenka ali gaulterija (Gaultheria fragrantissima),
 • žajbelj (Salvia officinalis).

——–
[1] Kemotip (kratica kt. ali ct.): Nekatere rastline imajo genetske sposobnosti za proizvodnjo različnih kemičnih sestavin, ki temeljijo na okolju, v katerem zrastejo. Gre za enak rod in vrsto rastline, vendar pa ta v različnih okoljih razvije drugačno kemijsko strukturo in glede na to, katera kemijska spojina prevladuje, določimo njen »kemotip«.
[2] Komarček pogosto napačno poimenujejo koromač.

Eterična olja

Eterična olja z opozorili

V času nosečnosti se odsvetuje dolgoročna oz. redna uporaba eteričnih olj, ki so močni diuretiki, in tistih, ki vsebujejo visoke ravni določenih kemijskih družin (predvsem fenoli, tudi ketoni) in zato določenih »problematičnih« kemijskih komponent (estragol, kafra, citral, tujon …).

Taka eterična olja lahko uporabljamo le občasno in v predpisanih nižjih koncentracijah. Če se držimo navodil, bo uporaba eteričnih olj še vedno povsem varna.

Taka eterična olja so:

 • limonina trava (Cymbopogon citratus),
 • melisa (Melissa officinalis),
 • meta – poprova (Mentha x piperita),
 • nageljnove žbice/klinčki (Eugenia caryophyllata),
 • rožmarin (Rosmarinus officinalis) – vsi kemotipi, predvsem pa kt. verbenon,
 • sivka – širokolistna (Lavandula latifolia),
 • timijan kt. timol (Thymus vulgaris ct. thymol),
 • verbena – tropska (Litsea cubeba).

Varna eterična olja

Veliko eteričnih olj je za uporabo v nosečnosti povsem varnih, s predpostavko, da jih dobro poznamo, primerno doziramo in izberemo pravi način uporabe. Pomembno je, da z uporabo eteričnih olj ne pretiravamo – naj bodo rezervirana za težavne trenutke, ko nam bodo lahko ublažila marsikatero nosečniško tegobo. Zato svetujem, da jih ne uporabljamo za čisto vsak dan oz. v vsakem izdelku.

Čeprav pri ustvarjanju blažilnih izdelkov uporabljamo eterična olja predvsem glede na učinkovanje, pa ne smemo pozabiti, da imamo ženske v času nosečnosti izrazitejši voh in da nas marsikateri vonj odbije. Pri izdelavi pripravkov zato ne pozabimo upoštevati tudi naš nos, ki naj bo vodilo.

Eterična olja, ki jih uporabljate, naj bodo ekološke pridelave in visoke kakovosti, v izdelkih pa uporabljajte koncentracije do 1 % (torej na 100 ml/g osnove, naj do bo največ 1 ml/g eteričnega olja). Izjemoma lahko pri akutnih težavah uporabimo tudi nekoliko večji odmerek, vendar vam svetujem, da se v tem primeru posvetujete s certificiranim aromaterapevtom.

Nosečnost in eterična olja

Najuporabnejša eterična olja v času nosečnosti

Bergamotka (Citrus bergamia)

Uporabljamo jo za izboljšanje počutja – pri depresijah, strahovih, tesnobi in za dvig razpoloženja. Pomaga pri prebavnih težavah in cistitisu[3] ter povečuje imunsko sposobnost telesa.

Opozorilo: Eterično olje bergamotke je eno izmed najbolj fototoksičnih[4] eteričnih olj, zato moramo paziti, da se po njeni uporabi ne izpostavljamo sončnim žarkom. To velja seveda samo za tiste predele kože, ki so bili v stiku z (razredčenim) eteričnim oljem.

——–
[3] Cistitis je vnetje sluznice sečnega mehurja.
[4] Fototoksičnost: Ko pride koža v stik s fotoaktivno snovjo ter UV-svetlobo (sonce, solarij), pride do reakcije, ki lahko povzroči opekline, mehurje in neenakomerno pigmentacijo (razbarvanje kože in lise).

Cipresa (Cupressus sempervirens)

V mazilu in kopelih pomaga pri težavah s krčnimi žilami in hemoroidi. Ker je diuretik, odpravlja zastajanje vode v telesu in je odlična prva pomoč pri zatečenih gležnjih.

Čajevec (Melaleuca alternifolia)

Ker deluje protibakterijsko, protivirusno, protiglivično in antiseptično, ga uporabljamo za razkuževanje rok, ran, prask ipd. Pri glivični okužbi si pripravimo kopel.

Grenivka (Citrus paradisi)

Je diuretik, zato zmanjšuje zastajanje vode v telesu, hkrati pa stimulira limfni sistem. Povečuje imunsko sposobnost organizma, izboljša razpoloženje in osvežuje.

Kadilna bosvelija (Boswellia carteri)

V masažnih oljih in kopelih odpravlja glavobole, tesnobo in napetost. Pomaga pri težavah z dihanjem in globoko pomirja. V maslih za telo in kremah pripomore k zmanjševanju videza strij in regenerira tkivo.

Neroli (Citrus aurantium var. amara)

Odlična pomoč za pomirjanje živčnega sistema, v kopelih in masažnih oljih deluje proti tesnobi, stresu in depresiji. Če ga vmešate v mazilo ali kremo, regenerira kožne celice in tkiva.

Pelargonija ali geranija (Pelargonium graveolens)

V kopelih in masažnih oljih pomaga pri bolečih nogah, pospeši prekrvavitev ter preprečuje zastajanje vode v telesu. Dviguje razpoloženje in uravnava hormone. Pomaga pri krčih, glivicah in regenerira.

Sandalovina (Santalum album)

Pomirja in prizemljuje, deluje proti depresiji in tesnobi. S kopelmi in masažnim oljem si lahko pomagate pri cistitisu, bolečinah in vnetjih. V kompresah, kopelih in masažnih oljih pospešuje pretok limfe in pomaga pri krčnih žilah, zatečenih nogah in hemoroidih. Ugodno vpliva na dihalne težave.

Sivka – prava (Lavandula angustifolia)

Uporaba: Ugodno vpliva na stres, nespečnost in živčno napetost. V kopelih in masažnih oljih lahko z njo odganjate različne bolečine in krče. Spodbuja regeneracijo celic in deluje proti zastajanju tekočine v telesu. Uporabimo jo tudi pri prehladih in vnetjih.

Brez skrbi lahko uporabite tudi eterična olja rimske kamilice, mandarine, vrtnice, smilja, limone, sladke pomaranče, rožnega lesa, ilang-ilanga, bazilike (sladke), majarona (sladkega). Z občasno uporabo pa si lahko težave blažite tudi z eteričnimi olji poprove mete (slabosti, vrtoglavice, bolečine), črnega popra (bolečine, zaprtosti), ingverja (slabosti, diareja, boleče mišice), evkalipta dives ali smithii (respiratorne težave, omedlevica).

Aromaterapija za dojenčke

Aromaterapija za dojenčke in otroke

Dojenčki zaznavajo svet okoli sebe sprva predvsem po vonju. Študije so pokazale, da imajo dojenčki vonje, s katerimi so bili v stiku prek plodovnice, radi tudi po rojstvu. Vonj je eden izmed najhitrejših prenašalcev eteričnih olj v telo.

Pri izdelavi pripravkov za naše malčke ne smemo pozabiti, da imajo (predvsem) dojenčki precej izrazitejši občutek za vonj kot mi in da jim morda marsikatera vonjava ne bo ustrezala, zato jih uporabljajmo preudarno in diskretno.

Tudi za uporabo pri dojenčkih uporabljamo koncentracijo do 0,5 %, za manjše otroke pa do 1 %. Glede na težo in starost otroka lahko s časoma koncentracije eteričnih olj povečamo, za najstnike pa lahko začnemo uporabljati koncentracije, ki so primerne za odrasle.

Top 3 eterična olja za dojenčke:

Kamilica – rimska (Chamaemelum nobile)

Deluje protivnetno, protibolečinsko in proti krčem, zato je odlična izbira pri kolikah, vneti ritki, potovalni slabosti in pri rasti zobkov. Ker pomirja, jo uporabimo pri nespečnosti, razdražljivosti, tesnobi in hiperaktivnosti. V mazilu ali kompresi bo pomagala pri lišajih, vneti koži, ekcemu in temenicah.

Mandarina (Citrus reticulata)

V kopeli bo pomagala proti kolikam, pri zaprtju in hiperaktivnosti. Z masažo lahko preženete nespečnost, boleč trebušček in razdražljivost. V izparilniku lahko pomaga pri tesnobi in astmi ter vpliva na pozitivno počutje.

Sivka – prava (Lavandula angustifolia)

Ker deluje pomirjevalno, pomaga pri nespečnosti, razdražljivosti in hiperaktivnosti. Zaradi protivnetnega učinka z njo blažimo vneto ritko, ekceme in pomagamo pri drugih kožnih vnetjih. Ker deluje proti krčem in protibolečinsko, jo uporabimo pri kolikah in bolečem trebuščku. Blaži tudi vneto grlo, v kopeli bo pregnala glivice na nogah.

Brez skrbi lahko uporabite tudi eterična olja bergamotke, čajevca, grenivke, sandalovine, sladke pomaranče, kadilne bosvelije, cedre, rožnega lesa, limone, nerolija in petitgraina. Z občasno (pravilno) uporabo lahko številne težave blažite tudi s evkaliptom smithii in staigeriana, ingverjem, črnim poprom in timijanom (kt. linalool ali geraniol).

Aromaterapija za otroke

Uporabni recepti za aromaterapijo v nosečnosti

Boleč trebušček

Za dojenčka, ki ga pestijo kolike, pripravimo kopel. V tem primeru bi namesto eteričnih olj priporočila uporabo hidrolatov. Kopeli dodajte čajno žličko hidrolata rimske kamilice in čajno žličko hidrolata mandarine. Če krči ne popustijo, mu lahko pripravimo še masažno olje (po spodnjem receptu, le da skupno uporabimo le 5 kapljic eteričnega olja).

Sestavine:

 • 10 ml ognjičevega olja (macerat),
 • 40 ml osnovnega olja (mandljevo, jojobino, grozdne peške),
 • 2–3 kapljice eteričnega olja (EO) rimske kamilice,
 • 2–3 kapljice EO sivke,
 • 2–3 kapljice EO ingverja.

Potrebno količino masažnega olja nežno vmasirajte na otrokov trebuh. Priporočam tudi kopeli, komprese in pitje primernih čajev.

Vneta ritka

Sestavine:

 • 50 g mazila (ki naj vsebuje karitejevo maslo in ognjičevo olje),
 • 2 kapljici EO rimske kamilice,
 • 2 kapljici EO sivke,
 • 1 kapljica EO čajevca.

Na čisto kožo nanesite tanko plast mazila po vsakem previjanju. Lahko si izdelate tudi vlažilne robčke, ki jih naredite z uporabo hidrolata rimske kamilice in sivke.

Boleče grlo

In spremljajoči znaki: prehlad, vročina, vnetje dihalnih poti.

Losjon* ali masažno olje

Sestavine:

 • 50 ml neodišavljenega losjona ali osnovnega olja,
 • 2 kapljici EO čajevca,
 • 2 kapljici EO timijana kt. linalool ali geraniol,
 • 1 kapljica EO limone,
 • 2 kapljici EO sivke,
 • 2 kapljici EO sandalovine.

*Losjon je preprostejši za uporabo, saj se hitro vpije in ne pušča mastnega občutka na koži (kot masažno olje). Izdelajte svojega ali uporabite neodišavljenega.

Losjon nanesemo na grlo in prsni koš nekajkrat dnevno. Priporočam tudi grgranje hidrolata timijana in čajevca oz. žajbljevega čaja.

Preberite tudi: Aromaterapija za ženske težave, dušo in telo

.

NAJNOVEJŠE