0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

AromaterapijaAromaterapija za ženske težave, dušo in telo

Aromaterapija za ženske težave, dušo in telo

MORDA VAS ZANIMA

Aromaterapija nam lahko pomaga pri vsakdanjih težavah, s katerimi se soočamo in nam izboljša počutje in razpoloženje.

- Oglas -

Človeška telesa so dovršeni mehanizmi, prefinjeni in nedoumljivi. Delujejo natančno kot švicarska ura in nas običajno opozorijo nase le takrat, ko se kakšno kolesce zatakne. Pomislite, skozi kakšne neverjetne preobrazbe gre v enem življenju žensko telo? Puberteta, prva menstruacija, odraslost, nosečnost, porod, dojenje, menopavza.

Žensko telo je maternica človeštva. Naša telesa utripajo skupaj z luno. Odpiramo se in zapiramo kot biserne školjke. Med ovulacijo hrepenimo po ljubezni in novem življenju. Tik pred menstruacijo jočemo, jemo čokolado in smo občutljive kot struna. In ko potoček krvi le priteče, se zapredemo same vase, v svoj »rdeči šotor«, iščoč odgovore v svojih globočinah. Dokler v menopavzi ta potok ne presahne in po indijanskem izročilu takrat ženska postane modrijanka.

Aromaterapija za ženske težave

- Oglas -

Aromaterapija in zdravilne rastline

Zdravilne rastline so bile od nekdaj v domeni nabiralk, torej žensk. Ženske smo vedno gojile poseben odnos do Zemlje in rastlinskega sveta in tako je še danes.

Pravijo, da »za vsako bolezen rož’ca raste«. Tudi za vse tipične »ženske stvari« se najde kakšna rožica ali več rožic. Z njimi lahko lajšamo PMS, uredimo menstruacijski ciklus, pospešimo porod, okrepimo ali ukinemo nastajanje mleka ali si pomagamo pri menopavzi. V nadaljevanju si bomo ogledali, s katerimi zdravilnimi rastlinami lahko prijateljujemo in to v različnih obdobjih ženskosti.

Drage ženske, tale članek je spisan prav posebej za nas. K branju seveda vabljeni tudi moški, še posebej, če bi radi bolje razumeli svojo žensko! Kajti težko nas boste razumeli brez upoštevanja naših hormonov.

Menstruacija in aromaterapija

Ste morda prav vi tista srečnica, ki niti ne opazi, da je dobila menstruacijo? Večina nas, običajnih smrtnic, doživlja začetek krvavitve na tak ali drugačen način. Nekatere ženske preživljajo prave psihološke orkane, so nemirne, razdražljive, občutljive, popadljive itd. Zelo pogosto nas ob začetku krvavitve boli trebuh, čutimo krče, bolijo nas noge in podobno. Veliko žensk takrat poseže po analgetiku, in če je bolečina huda, tudi po več tabletah naenkrat. Vas zanima, kaj porečejo rastline?

- Oglas -

MASAŽNO OLJE PRI BOLEČI MENSTRUACIJI:

 • 30 ml prazna steklenička
 • maščobno olje (npr. jojoba, mandelj, svetlin itd.)
 • 5 kapelj eteričnega olja poprove mete
 • 5 kapelj eteričnega olja muškatne kadulje
 • 3 kaplje eteričnega olja pelargonije

Mešanico pred uporabo pretresite in se s cca eno čajno žličko mešanice nežno namažite po trebuhu večkrat na dan. Pelargonijo lahko nadomestite tudi s pravo sivko ali rimsko kamilico.

Aromaterapija - nosečnost, dojenje, porod

Pomoč pri porodu

Porod je posebno doživetje. Antropologi ugotavljajo, da imajo moški v mnogih kulturah obrede iniciacije v odraslost. Ženskih obredov iniciacije je manj, ker je namreč prav porod iniciacija, ki ženski pokaže meje njene zmogljivosti. Tiste, ki želite roditi na naravnejši način, lahko med porodom posežete po eteričnih oljih. Seveda le, če vam tako ustreza. Najbolje je, da jih v tem primeru uporabite v izparilniku oz. aromaterapevtski lučki. V večini porodnišnic se boste za ta korak zlahka dogovorili.

Za ta izjemen trenutek si podarite kraljico dišav: VRTNICO! Vsakokrat, ko boste kasneje v življenju zavohali vrtnico, se boste spomnili dneva, ko ste rodili otroka. J

DIŠAVA ZA PORODNO SOBO:

 • aromaterapevtski izparilnik
 • voda
 • 1 do 2 kaplji eteričnega olja vrtnice

Vrtnica bo sprostila vašo medenico, razkužila prostor in ublažila bolečino. Vrtnico lahko nadomestite z nerolijem, sivko ali muškatno kaduljo. Vsa našteta olja olajšajo porod, imajo pa različne učinke. Neroli in sivka pomirjata, kajti notranji mir in osredotočenost sta med porodom izrednega pomena. Muškatna kadulja pa spodbudi popadke in s tem pospeši porod.

POZOR: V nasprotju s porodom vam uporabo eteričnih olj med nosečnostjo odsvetujem. Uporaba eteričnih olj pri nosečnicah, dojiljah in otrocih do dveh let starosti na splošno ni priporočljiva, ker so eterična olja preveč koncentrirane snovi zanje in jih je treba za varno uporabo dobro poznati. V teh življenjskih obdobjih sezite raje po čajih, hidrolatih, izlužninah in podobnih nežnejših terapevtskih sredstvih.

Aromaterapija in dojenje

Dojenje

Materino mleko je ena najpomembnejših popotnic malemu bitju. Zagovornice dojenja smo na lastni koži doživele, da je dojen otrok mnogo bolj zdrav, miren, odporen in da je dojenje čudovita izkušnja tudi za mamo. Morda ste izkusile tudi to, da je dojenje zelo občutljivo in dinamično področje, na katerem se nemudoma poznata stres in neprespanost matere.  In pogost rezultat tega sta zmanjšana količina mleka in jokajoč otrok.

Zato mnoge mamice zamika aromaterapija in posegajo po »aromaterapevtskih rešitvah«, ki jih najdejo na različnih spletnih forumih, kjer mrgoli od informacij o eteričnih oljih, ki naj bi povečevala količino mleka. Najpogosteje se v takih receptih pojavi JANEŽ. Tu pa se zagata začne! V slovenskih zeliščarskih knjigah najdemo pri tej tematiki res veliko terminološko zmedo, zato je priporočljivo poznati latinska imena rastlin. Pod nazivom janež boste najpogosteje srečali rastlino Pimpinella anisum. Mnogokrat se pojavi tudi kot sladki janež oz. v angleškem jeziku »anise seed«. Vendar pa utegnete pod imenom »janež« naleteti tudi na Foeniculum vulgare, katerega pravilno ime je komarček oz. v angleškem jeziku »sweet fennel«.

Obe rastlini spadata med kobulnice in dejansko povečujeta nastajanje mleka pri doječih materah. Vendar spadata obe eterični olji zaradi vsebnosti trans-anetola med izredno tvegana eterična olja! Ne smemo jih uporabljati v kombinaciji z alkoholom ali paracetamolom. Prav tako ne ljudje s tumorji ali okvaro jeter. Nosečnice, dojilje ter otroci, mlajši od dveh let, naj jih v obliki eteričnih olj nikdar ne uporabljajo! Za povečanje količine mleka torej uporabite zdravilne rastline v obliki čaja.

ČAJ ZA DOJENJE

Čajna mešanica iz janeža, komarčka, melise, ognjiča (v enakih delih).

Eno čajno žličko pripravljene mešanice prelijte z 2 dcl vroče vode, počakajte nekaj minut, precedite in pijte večkrat na dan.

Menopavza

Pri svojem delu srečujem starejše ženske, ki potarnajo o paleti sprememb, ki jih doživi ženska pred in med menopavzo. Najpogosteje gre za razpoloženjska nihanja ter »navale vročine«, ki so lahko tako močni, da se mora vsako noč nekajkrat preobleči. Tudi tukaj vam je lahko v pomoč aromaterapija.

Za lajšanje slednjega simptoma vam predlagam pripravo razpršila:

RAZPRŠILO ZA NAVAL VROČINE:

 • 100 ml prazna steklenička z razpršilko:
 • 40 ml hidrolata mete
 • 30 ml hidrolata pelargonije
 • 30 ml hidrolata vrtnice

Najbolje je, da pripravek hranite v hladilniku ter se ob navalu vročine z njim popršite po obrazu, rokah, dekolteju ter se osušite na zraku.

Biti ženska

Biti ženska v 21. stoletju je kar naporno, kajne? Združevati moramo kopico vlog, biti tople in srčne matere, strastne ljubimke, sposobne delavke, vedno dosegljive prijateljice, razumevajoče hčerke in razgledane kozmopolitanke. A v resnici smo velikokrat utrujene pod težo vseh vlog in bi se najrajši zavlekle v polžjo hiško, če bi jo imele. Zato naj bo zadnji recept namenjen našemu hormonskemu ravnotežju in splošnemu blagostanju, da ne pozabimo, kako lepe smo. Aromaterapija ima rešitev tudi za tovrstne težave.

MASAŽNA MEŠANICA ZA BOGINJE:

 • 50 ml prazna steklenička
 • maščobno olje jojobe
 • 7 kapelj eteričnega olja bergamotke
 • 5 kapelj eteričnega olja muškatne kadulje
 • 3 kaplje eteričnega olja vrtnice

Ko bi vam prav prišlo malce nežnosti, si pripravite toplo kad. Nato se namažite z masažnim oljem, smuknite v kopalni plašč ter se zavlecite na kavč s toplim kakavom v roki. Svet bo naenkrat rožnat, vanj pa vas bo popeljala aromaterapija.

.

NAJNOVEJŠE