0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOdkrili potencialno zdravilo za osteoporozo

Odkrili potencialno zdravilo za osteoporozo

MORDA VAS ZANIMA

Osteoporoza je bolezen, pri kateri pride do zmanjšanja gostote kosti, kar privede do številnih težav. Najbolj izrazita so zagotovo pogosti zlomi kosti že ob najmanjših obremenitvah. Še posebej pogosta je osteoporoza pri starejših ženskah, glavni dejavniki tveganja za razvoj bolezni pa so zelo nizka telesna teža, kajenje, pomanjkanje kalcija in vitamina D, dedna obremenjenost, nezadostne količine gibanja ter prepogosto uživanje kofeinskih in alkoholnih pijač.

- Oglas -

Iskanje resnično učinkovitega zdravila za osteoporozo že dolga leta zaposluje številne znanstvenike po vsem svetu. Pred nedavnim opravljena študija pa je ponudila novo, precej presenetljivo rešitev, ki naj bi bila, sodeč po raziskavah, izjemno učinkovita.

Zdravljenje osteoporoze z matičnimi celicami

Se rešitev res skriva v matičnih celicah?

Znanstveniki menijo, da naj bi bile odgovor na osteoporozo matične celice. Odkritje bi lahko pomagalo tako dojenčkom, ki se rodijo z redko okvaro, imenovano bolezen krhkih kosti oziroma osteogenesis imperfecta, kot odraslim z osteoporozo. Izsledki raziskave, ki je bila opravljena na londonski univerzi, kažejo, da matične celice povzročijo okrepitev kosti in izboljšanje njihove kvalitete. Matične celice, pridobljene iz plodovnice nosečnic, ki se vbrizgajo v kosti, vplivajo na obnovo poškodovanih celic, kar se zdi vsekakor obetavna novica za paciente z osteoporozo.

- Oglas -

Za potrditev rezultatov bo treba še nekoliko počakati

Čeprav je mogoče matične celice pridobiti tudi iz tkiv odraslega človeka, naj bi bile za zdravljenje osteoporoze najbolj koristne tiste matične celice iz plodovnice. Znanstveniki že načrtujejo tudi izvedbo raziskav na ljudeh, ki naj bi potrdili učinkovitost delovanja matičnih celic v primeru osteoporoze. Upajo, da jim bo uspelo testiranja opraviti najkasneje v roku dveh let. Matične celice se od drugih tkiv razlikujejo predvsem po tem, da ni potrebno ujemanje med prejemnikom in donatorjem, kar bi lahko še dodatno olajšalo predlagano metodo zdravljenja.

.

NAJNOVEJŠE