Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Zdravje & prehranaOdkrili potencialno zdravilo za osteoporozo

Odkrili potencialno zdravilo za osteoporozo

MORDA VAS ZANIMA

Osteoporoza je bolezen, pri kateri pride do zmanjšanja gostote kosti, kar privede do številnih težav. Najbolj izrazita so zagotovo pogosti zlomi kosti že ob najmanjših obremenitvah. Še posebej pogosta je osteoporoza pri starejših ženskah, glavni dejavniki tveganja za razvoj bolezni pa so zelo nizka telesna teža, kajenje, pomanjkanje kalcija in vitamina D, dedna obremenjenost, nezadostne količine gibanja ter prepogosto uživanje kofeinskih in alkoholnih pijač.

- Oglas -

Iskanje resnično učinkovitega zdravila za osteoporozo že dolga leta zaposluje številne znanstvenike po vsem svetu. Pred nedavnim opravljena študija pa je ponudila novo, precej presenetljivo rešitev, ki naj bi bila, sodeč po raziskavah, izjemno učinkovita.

Zdravljenje osteoporoze z matičnimi celicami

Se rešitev res skriva v matičnih celicah?

Znanstveniki menijo, da naj bi bile odgovor na osteoporozo matične celice. Odkritje bi lahko pomagalo tako dojenčkom, ki se rodijo z redko okvaro, imenovano bolezen krhkih kosti oziroma osteogenesis imperfecta, kot odraslim z osteoporozo. Izsledki raziskave, ki je bila opravljena na londonski univerzi, kažejo, da matične celice povzročijo okrepitev kosti in izboljšanje njihove kvalitete. Matične celice, pridobljene iz plodovnice nosečnic, ki se vbrizgajo v kosti, vplivajo na obnovo poškodovanih celic, kar se zdi vsekakor obetavna novica za paciente z osteoporozo.

Za potrditev rezultatov bo treba še nekoliko počakati

Čeprav je mogoče matične celice pridobiti tudi iz tkiv odraslega človeka, naj bi bile za zdravljenje osteoporoze najbolj koristne tiste matične celice iz plodovnice. Znanstveniki že načrtujejo tudi izvedbo raziskav na ljudeh, ki naj bi potrdili učinkovitost delovanja matičnih celic v primeru osteoporoze. Upajo, da jim bo uspelo testiranja opraviti najkasneje v roku dveh let. Matične celice se od drugih tkiv razlikujejo predvsem po tem, da ni potrebno ujemanje med prejemnikom in donatorjem, kar bi lahko še dodatno olajšalo predlagano metodo zdravljenja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×