fbpx
Domov Zdravje & prehrana Odkrili potencialno zdravilo za osteoporozo

Odkrili potencialno zdravilo za osteoporozo

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Osteoporoza je bolezen, pri kateri pride do zmanjšanja gostote kosti, kar privede do številnih težav. Najbolj izrazita so zagotovo pogosti zlomi kosti že ob najmanjših obremenitvah. Še posebej pogosta je osteoporoza pri starejših ženskah, glavni dejavniki tveganja za razvoj bolezni pa so zelo nizka telesna teža, kajenje, pomanjkanje kalcija in vitamina D, dedna obremenjenost, nezadostne količine gibanja ter prepogosto uživanje kofeinskih in alkoholnih pijač.

Iskanje resnično učinkovitega zdravila za osteoporozo že dolga leta zaposluje številne znanstvenike po vsem svetu. Pred nedavnim opravljena študija pa je ponudila novo, precej presenetljivo rešitev, ki naj bi bila, sodeč po raziskavah, izjemno učinkovita.

Zdravljenje osteoporoze z matičnimi celicami

Se rešitev res skriva v matičnih celicah?

Znanstveniki menijo, da naj bi bile odgovor na osteoporozo matične celice. Odkritje bi lahko pomagalo tako dojenčkom, ki se rodijo z redko okvaro, imenovano bolezen krhkih kosti oziroma osteogenesis imperfecta, kot odraslim z osteoporozo. Izsledki raziskave, ki je bila opravljena na londonski univerzi, kažejo, da matične celice povzročijo okrepitev kosti in izboljšanje njihove kvalitete. Matične celice, pridobljene iz plodovnice nosečnic, ki se vbrizgajo v kosti, vplivajo na obnovo poškodovanih celic, kar se zdi vsekakor obetavna novica za paciente z osteoporozo.

Za potrditev rezultatov bo treba še nekoliko počakati

Čeprav je mogoče matične celice pridobiti tudi iz tkiv odraslega človeka, naj bi bile za zdravljenje osteoporoze najbolj koristne tiste matične celice iz plodovnice. Znanstveniki že načrtujejo tudi izvedbo raziskav na ljudeh, ki naj bi potrdili učinkovitost delovanja matičnih celic v primeru osteoporoze. Upajo, da jim bo uspelo testiranja opraviti najkasneje v roku dveh let. Matične celice se od drugih tkiv razlikujejo predvsem po tem, da ni potrebno ujemanje med prejemnikom in donatorjem, kar bi lahko še dodatno olajšalo predlagano metodo zdravljenja.

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×