Zdravje & prehranaNajboljša superživila za izgubo teže

Najboljša superživila za izgubo teže

MORDA VAS ZANIMA

Superživila nam pomagajo vzdrževati zdrave kosti, vid in kognitivne procese ter preprečujejo nastanek kroničnih bolezni. Moč njihovih zdravilnih snovi lahko uporabimo sebi v prid tudi pri hujšanju. Preverite, katera superživila so za to najprimernejša – če želite izgubiti kakšen kilogram viška, jih čim prej vključite v svojo dieto.

- Oglas -

Superživila za hujšanje

Fižol in čičerika

Črni in rdeči fižol vsebujeta ogromno nasitnih beljakovin in vlaknin. Skorajda ne vsebujeta nasičenih maščob, ki jih najdemo v drugih beljakovinskih virih, na primer v rdečem mesu. V belem fižolu, ki je prav tako odličen vir vlaknin, pa je veliko zdravih ogljikovih hidratov, ki spodbujajo delovanje metabolizma in pripomorejo k hujšanju. Idealna za hujšanje je tudi čičerika, ki je prava zakladnica vlaknin, beljakovin in zdravih maščob.

Oves, leča in kvinoja

Te žitarice so polne vlaknin, ki pospešujejo metabolizem in s tem kurjenje kalorij. Poleg tega nas odlično nasitijo, zato bomo z manjšim vnosom kalorij dalj časa siti. Še posebej kvinoja je zelo bogata z beljakovinami – vsebuje jih namreč dvakrat toliko kot preostale žitarice.

Avokado

Če želite izgubiti kilograme, v svojo prehrano vključite tudi avokado. Ne bojte se tega mastnega sadeža, saj vsebuje oleinsko kislino – enkrat nenasičeno maščobno kislino, ki pripomore k občutku sitosti. Zelo dobro je »založen« tudi z beljakovinami in balastnimi snovmi, zato ga redno dodajajte svojim smoothijem in namazom. Lahko ga uporabljate tudi namesto masla: odličen je na popečenih kruhkih in v sendvičih.

Losos

- Oglas -

Ta riba je odličen vir beljakovin in enkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki so nepogrešljive pri vsakem hujšanju. Poleg tega je losos veliko bolj zdrava izbira kot rdeče meso.

Borovnice

Tako majhne, pa tako mogočne – tako bi lahko opisali borovnice, ki kar »pokajo« od antioksidantov, ki upočasnjujejo staranje in delujejo protivnetno. So tudi odlično orožje v boju proti kilogramom, saj so nizkokalorične in polne prehranskih vlaknin.

Zelenjava – brokoli in listnati ohrovt

Kuhan ali surov, brokoli je znan po svojem protirakavem delovanju. Ima zelo malo kalorij (samo 30 na porcijo) in vsebuje nasitne vlaknine, zato nam pomaga tudi, ko želimo »stopiti« kakšen kilogramček. S porcijo listnatega ohrovta, ki ima pičlih 6 kalorij, poskrbimo za zadosten dnevni vnos vitaminov A in K ter za izjemno visok vnos vlaknin. Tudi druga zelena listnata zelenjava je lahko naša zaveznica v boju proti kilogramom.

Rjavi riž

Beli riž zamenjajte z rjavim – vaš pas vam bo hvaležen. Ta vrsta riža namreč vsebuje ogljikove hidrate, ki pripomorejo k hitrejšemu delovanju metabolizma in izgorevanju maščob. Poleg tega je rjavi riž nasiten, a ima malo kalorij. V eni od študij je bilo ugotovljeno, da so imele ženske, ki so se šest let prehranjevale z živili z nizko energijsko gostoto, kot je rjavi riž, trikrat nižjo težo od žensk, ki so se prehranjevale z živilo z visoko energijsko gostoto.

Vino

V vinu in koži grozdja najdemo antioksidant reservatrol, ki zavira skladiščenje maščobe v telesu. Študije kažejo, da zmerno pitje vina pomeni manjši obseg pasu in manj trebušne maščobe v primerjavi s pitjem likerja. Samo en kozarček vina pospeši kurjenje kalorij za celih 90 minut.

Grenivka

Tudi, če ničesar ne spremenite v vaši dieti, ji dodajte grenivko – polovico je pojejte pred vsakim obrokom in hujšali boste s »hitrostjo« 0,45 kilograma na teden. Grenivka vsebuje snovi, ki znižujejo raven inzulina, hormona, ki je pomemben za skladiščenje maščob v celicah. Poleg tega je dober vir beljakovin in spodbuja sitost – kar 90 % grenivke namreč predstavlja voda.

Mandlji

Oreščki so odlična prehranska izbira pri hujšanju. Pri tem so še posebej učinkoviti mandlji: ena od študij je pokazala, da so ljudje, ki so k svoji dieti dodali mandlje, shujšali bolj od tistih, ki so namesto mandljev uživali prigrizke, polne ogljikovih hidratov, kot so na primer krekerji.

Zeleni čaj

- Oglas -

S pitjem zelenega čaja boste zadostno hidrirani, antioksidanti v njem pa bodo pospešili kurjenje kalorij in izgorevanje maščob. Ena študija je pokazala, da pitje petih skodelic zelenega čaja na dan podvoji učinek hujšanja in pomaga predvsem pri izgubi trebušne maščobe.

Jajca

Jajca so odlična izbira za zajtrk, saj so bolna beljakovin, ki nas nasitijo in ustavijo apetit. Študije kažejo, da ženske, ki uživajo jajca za zajtrk, izgubijo dvakrat toliko teže kot tiste, ki dan začenjajo s kruhom. Skrb za povišan holesterol je odveč – dokazano je, da tisti, ki jedo jajca za zajtrk nimajo povišanega slabega holesterola ali znižanega dobrega holesterola v primerjavi s tistimi, ki jih ne.

NAJNOVEJŠE