Zdravje & prehranaAvokado tudi kot sadež za hujšanje

Avokado tudi kot sadež za hujšanje

MORDA VAS ZANIMA

Če želite shujšati, v svojo dieto vključite avokado. Ta sadež ima v sebi ogromno ogljikovega hidrata, ki znižuje raven krvnega sladkorja. Posledica tega je manj inzulina v krvi, kar telesu pomaga, da hitreje porablja maščobne obloge. Če je v krvi preveč inzulina, to namreč preprečuje raztapljanje maščobnih zalog v telesu.

- Oglas -

Čeprav je avokado masten in zaradi tega kaloričen, vas bo dodobra nasitil. Študija, opravljena na kalifornijski univerzi, je pokazala, da se je ljudem, ki so po kosilu zaužili polovico avokada, za 40 odstotkov zmanjšala želja po tem, da bi tri ure po obroku pojedli še kaj. Avokado torej, poleg tega, da topi maščobe, zavira tudi lakoto in povečuje občutek sitosti – bolj primernega sadeža za shujševalno kuro si verjetno ne bi mogli zamisliti.

Avokado tudi za hujšanje

Varuje srce in povečuje zbranost

Poleg tega ta sadež vsebuje visokokakovostne in lahko prebavljive beljakovine, esencialne maščobne kisline, minerale (magnezij, kalij) ter vitamine (E, B3, B6 in B7). Zaradi te edinstvene kombinacije zdravilnih snovi avokado ščiti tudi srčno-žilni sistem in s tem pomaga preprečevati bolezni, kot so srčni infarkt, aritmija in angina pektoris. Kopica vitaminov B-skupine v avokadu povečuje psihično zbranost in splošno vitalnost organizma. Ker vsebuje telesu izjemno dostopne beljakovine, je nadvse priporočljiv tudi za matere, ki dojijo.

Kako ga uživati?

Če ga uporabimo kot del predjedi, priloge ali solate, ga previdno olupimo, narežemo na kose in pokapamo z limoninim sokom – s tem preprečimo oksidacijo esencialnih maščobnih kislin. Že iz avokada pripravljamo namaz ali napitek, ga preprežemo, izkoščičimo in iz njega z žlico izdolbemo meso.

Recept: pikantni namaz iz avokada

- Oglas -

Potrebujete 1 zrel avokado, 4 stroke česna (po želji lahko tudi manj ali več), 2 žlički soka limone, žličko gorčice, polovico čajne žličke paprike (nepekoče, sladke) ter sol.

Priprava: Česen olupite in ga pretlačite. Avokado prerežite na pol in iz njega odstranite koščico. Z žlico izdolbite meso. Meso avokada pokapajte z limoninim sokom. Z vilicami ga rahlo pretlačite s česnom, papriko, gorčico in soljo. Namaz ponudite na vašem najljubšem kruhu ali ploščicah. Uživajte!

NAJNOVEJŠE