Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
ŽivaliOžig meduze – kako si pomagati?

Ožig meduze – kako si pomagati?

MORDA VAS ZANIMA

Ožig meduze je lahko zelo neprijetna počitniška izkušnja. Mesto ožiga srbi in boli, včasih pa pride do hujših reakcij, ki zahtevajo nujno zdravniško pomoč. V večini primerov si lahko pomagamo sami z domačimi pripravki ter zdravili, ki se prodajajo v lekarni brez recepta.

- Oglas -

K sreči v našem morju ni meduz, ki so zelo strupene in s tem potencialno nevarne za človeka. Preden se odpravimo na dopust pa je dobro poskrbeti za to, da imamo v svoji potovalni lekarni tudi sredstva za prvo pomoč ob ožigu meduze. Tudi tukaj namreč velja pravilo bolje preprečiti kot zdraviti.

Ožig meduze

Kaj storiti v prvih minutah?

Prvi ukrep po ožigu meduze je, da se čim prej spravimo iz morja ter nemudoma odstranimo ožigalke. Najprej jih speremo z morsko vodo, pri čemer si je dobro zapomniti, da za izpiranje ne smemo uporabiti sladke vode, saj bi s tem spodbudili izločanje strupa. Večje ožigalke, ki so ostale v koži in jih vidimo s prostim očesom, odstranimo s pinceto ali z rokavicami, nikoli pa se jih ne dotikamo z golimi rokami.

Kis, alkohol, soda bikarbona …

Ko smo odstranili vidne ožigalke, poskušamo onesposobiti še tiste, ki so ostale v koži in še vedno izločajo strup. Pri tem si pomagamo s kisom, ki ga uporabimo kot obkladek na prizadetem mestu. Če ga nimamo, si lahko pomagamo tudi z alkoholom, ki pa je manj priporočljiv. Uporabimo lahko tudi pasto iz sode bikarbone in vode, ki jo nanesemo na mesto ožiga ter prekrijemo z gazo ali bombažno tkanino. To nekajkrat ponovimo v 15- do 20-minutnih intervalih. Širjenje strupa lahko upočasnimo tudi s hlajenjem mesta ožiga z ledom, ki pa je manj učinkovit od sode bikarbone.

Kako pomiriti razdraženo kožo?

- Oglas -

Za pomiritev prizadetega mesta uporabimo antihistaminska mazila ali tablete antihistaminikov, ki jih lahko kupimo v  lekarni v prosti prodaji. Včasih so bolečine tako hude, da moramo seči po tabletah proti bolečinam. Pri ožigih, ki segajo globlje v kožo, moramo ravnati kot pri ostalih ranah, ki jih prekrijemo s sterilno gazo in tako preprečimo možno okužbo.

Nikar se ne praskajte

Mesta ožiga nikar ne praskajte, saj bi s tem pospešili izločanje strupa iz preostalih ožigalk v koži ter povečali možnost okužbe. Dobro je vedeti tudi, kdaj je potrebno poiskati takojšnjo zdravniško pomoč. To velja zlasti v primerih, ko se pojavijo alarmantni simptomi, kot so slabost in omotica, težave z dihanjem, bolečine v prsih ter izpuščaji po koži, kar kaže na hujšo reakcijo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×