Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.

To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.
ŽivaliOžig meduze – kako si pomagati?

Ožig meduze – kako si pomagati?

MORDA VAS ZANIMA

Ožig meduze je lahko zelo neprijetna počitniška izkušnja. Mesto ožiga srbi in boli, včasih pa pride do hujših reakcij, ki zahtevajo nujno zdravniško pomoč. V večini primerov si lahko pomagamo sami z domačimi pripravki ter zdravili, ki se prodajajo v lekarni brez recepta.

- Oglas -

K sreči v našem morju ni meduz, ki so zelo strupene in s tem potencialno nevarne za človeka. Preden se odpravimo na dopust pa je dobro poskrbeti za to, da imamo v svoji potovalni lekarni tudi sredstva za prvo pomoč ob ožigu meduze. Tudi tukaj namreč velja pravilo bolje preprečiti kot zdraviti.

Ožig meduze

Kaj storiti v prvih minutah?

Prvi ukrep po ožigu meduze je, da se čim prej spravimo iz morja ter nemudoma odstranimo ožigalke. Najprej jih speremo z morsko vodo, pri čemer si je dobro zapomniti, da za izpiranje ne smemo uporabiti sladke vode, saj bi s tem spodbudili izločanje strupa. Večje ožigalke, ki so ostale v koži in jih vidimo s prostim očesom, odstranimo s pinceto ali z rokavicami, nikoli pa se jih ne dotikamo z golimi rokami.

Kis, alkohol, soda bikarbona …

Ko smo odstranili vidne ožigalke, poskušamo onesposobiti še tiste, ki so ostale v koži in še vedno izločajo strup. Pri tem si pomagamo s kisom, ki ga uporabimo kot obkladek na prizadetem mestu. Če ga nimamo, si lahko pomagamo tudi z alkoholom, ki pa je manj priporočljiv. Uporabimo lahko tudi pasto iz sode bikarbone in vode, ki jo nanesemo na mesto ožiga ter prekrijemo z gazo ali bombažno tkanino. To nekajkrat ponovimo v 15- do 20-minutnih intervalih. Širjenje strupa lahko upočasnimo tudi s hlajenjem mesta ožiga z ledom, ki pa je manj učinkovit od sode bikarbone.

Kako pomiriti razdraženo kožo?

- Oglas -

Za pomiritev prizadetega mesta uporabimo antihistaminska mazila ali tablete antihistaminikov, ki jih lahko kupimo v  lekarni v prosti prodaji. Včasih so bolečine tako hude, da moramo seči po tabletah proti bolečinam. Pri ožigih, ki segajo globlje v kožo, moramo ravnati kot pri ostalih ranah, ki jih prekrijemo s sterilno gazo in tako preprečimo možno okužbo.

Nikar se ne praskajte

Mesta ožiga nikar ne praskajte, saj bi s tem pospešili izločanje strupa iz preostalih ožigalk v koži ter povečali možnost okužbe. Dobro je vedeti tudi, kdaj je potrebno poiskati takojšnjo zdravniško pomoč. To velja zlasti v primerih, ko se pojavijo alarmantni simptomi, kot so slabost in omotica, težave z dihanjem, bolečine v prsih ter izpuščaji po koži, kar kaže na hujšo reakcijo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×