0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliOžig meduze – kako si pomagati?

Ožig meduze – kako si pomagati?

MORDA VAS ZANIMA

Ožig meduze je lahko zelo neprijetna počitniška izkušnja. Mesto ožiga srbi in boli, včasih pa pride do hujših reakcij, ki zahtevajo nujno zdravniško pomoč. V večini primerov si lahko pomagamo sami z domačimi pripravki ter zdravili, ki se prodajajo v lekarni brez recepta.

- Oglas -

K sreči v našem morju ni meduz, ki so zelo strupene in s tem potencialno nevarne za človeka. Preden se odpravimo na dopust pa je dobro poskrbeti za to, da imamo v svoji potovalni lekarni tudi sredstva za prvo pomoč ob ožigu meduze. Tudi tukaj namreč velja pravilo bolje preprečiti kot zdraviti.

Ožig meduze

Kaj storiti v prvih minutah?

Prvi ukrep po ožigu meduze je, da se čim prej spravimo iz morja ter nemudoma odstranimo ožigalke. Najprej jih speremo z morsko vodo, pri čemer si je dobro zapomniti, da za izpiranje ne smemo uporabiti sladke vode, saj bi s tem spodbudili izločanje strupa. Večje ožigalke, ki so ostale v koži in jih vidimo s prostim očesom, odstranimo s pinceto ali z rokavicami, nikoli pa se jih ne dotikamo z golimi rokami.

Kis, alkohol, soda bikarbona …

Ko smo odstranili vidne ožigalke, poskušamo onesposobiti še tiste, ki so ostale v koži in še vedno izločajo strup. Pri tem si pomagamo s kisom, ki ga uporabimo kot obkladek na prizadetem mestu. Če ga nimamo, si lahko pomagamo tudi z alkoholom, ki pa je manj priporočljiv. Uporabimo lahko tudi pasto iz sode bikarbone in vode, ki jo nanesemo na mesto ožiga ter prekrijemo z gazo ali bombažno tkanino. To nekajkrat ponovimo v 15- do 20-minutnih intervalih. Širjenje strupa lahko upočasnimo tudi s hlajenjem mesta ožiga z ledom, ki pa je manj učinkovit od sode bikarbone.

- Oglas -

Kako pomiriti razdraženo kožo?

Za pomiritev prizadetega mesta uporabimo antihistaminska mazila ali tablete antihistaminikov, ki jih lahko kupimo v  lekarni v prosti prodaji. Včasih so bolečine tako hude, da moramo seči po tabletah proti bolečinam. Pri ožigih, ki segajo globlje v kožo, moramo ravnati kot pri ostalih ranah, ki jih prekrijemo s sterilno gazo in tako preprečimo možno okužbo.

Nikar se ne praskajte

Mesta ožiga nikar ne praskajte, saj bi s tem pospešili izločanje strupa iz preostalih ožigalk v koži ter povečali možnost okužbe. Dobro je vedeti tudi, kdaj je potrebno poiskati takojšnjo zdravniško pomoč. To velja zlasti v primerih, ko se pojavijo alarmantni simptomi, kot so slabost in omotica, težave z dihanjem, bolečine v prsih ter izpuščaji po koži, kar kaže na hujšo reakcijo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×