0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRedno izpiranje sinusov vam lahko prihrani precej težav

Redno izpiranje sinusov vam lahko prihrani precej težav

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto podcenjujemo preproste, naravne metode za zaščito zdravja, ki se uporabljajo že dolga stoletja. To, da so se ohranile vse do današnjih dni, ni naključje. Med tovrstne metode spada tudi (preventivno) izpiranje sinusov oziroma nosne votline, ki ga vedno pogosteje priporočajo tudi zdravniki, saj pozitivne učinke potrjuje vedno več študij. Izpiranje sinusov lahko olajša dihanje in zmanjša tveganje za okužbe – s tem pa tudi potrebo po uporabi antibiotikov.

- Oglas -

Izpiranje sinusov ima številne pozitivne učinke

Izpiranje sinusov ne zahteva veliko časa, pozitivni učinki pa so lahko izjemni. Ko smo izpostavljeni iritantom, kot so alergeni, onesnažen zrak, mikrobi in dim, sluznica sinusov nabrekne. Izločanje sluzi se poveča, poleg tega pa postane sluz gostejša in bolj lepljiva. To oteži normalno izločanje sluzi. Pojavi se občutek zasluzenosti/zamašenosti oziroma oteženega dihanja.

Izpiranje sinusov je preprosta in učinkovita metoda za ohranjanje zdravja nosne votline. Postopek izpiranja lahko pomaga pri odpravljanju različnih težav, povezanih z dihalnimi potmi.

Prednosti izpiranja sinusov:

  1. Odstranjevanje sluzi: Izpiranje sinusov pomaga pri učinkovitem odstranjevanju nabrane sluzi, kar olajša dihanje in preprečuje zamašen nos.
  2. Lajšanje simptomov prehlada in alergij: Izpiranje sinusov pomaga pri zmanjševanju simptomov prehlada, alergij in sinusitisa, kot so zamašen nos, kihanje in srbenje.
  3. Preprečevanje okužb: Redno izpiranje sinusov lahko zmanjša tveganje za okužbe sinusov in grla, saj odstranjuje potencialno škodljive mikroorganizme.
  4. Izboljšanje kakovosti spanja: Z odprtimi dihalnimi potmi, ki jih omogoča izpiranje sinusov, lahko dosežete boljšo kakovost spanja.
  5. Podpora celotnemu dihalnemu sistemu: Izpiranje sinusov prispeva k boljšemu delovanju celotnega dihalnega sistema, kar pripomore k boljšemu počutju.
  6. Naravna metoda brez stranskih učinkov: Izpiranje sinusov je naravna metoda, ki ne povzroča stranskih učinkov, zato je primerna za ljudi vseh starosti.
  7. Hitro olajšanje: Izpiranje sinusov lahko hitro olajša dihalne težave, kar je še posebej koristno pri akutnih situacijah.

Preventivno izločanje presežka sluzi in škodljivih delcev

Zastajanje sluzi pogosto privede do vnetja oziroma okužbe sinusov. Z rednim izpiranjem nosne votline lahko odstranite presežek sluzi, preden začne sluz povzročati resnejše težave. Izpiranje odstrani potencialno nevarne delce, ublaži vnetje membran, poveča učinkovitost nosnih dlačic in razredči sluz. Tako nimate več občutka, da so vaše dihalne poti zamašene. Izpiranje sinusov lahko pomaga pri alergijah, predvsem pri senenem nahodu – tako pri preprečevanju alergijskih reakcij kot pri blaženju simptomov. Zelo koristno pa je lahko tudi pri kroničnem sinusitisu.

- Oglas -

Neti posodice za izpiranje nosu so se uveljavile v ajurvedskem zdravilstvu

Ni naključje, da se je izpiranje sinusov najprej uveljavilo v tradicionalnem ajurvedskem zdravilstvu, ki je tesno povezano s prakso joge. Pomemben del joge so namreč tudi dihalne vaje, ki zahtevajo karseda odprte dihalne poti. V ajurvedski medicini se za izpiranje nosu uporablja posebna posodica, imenovana neti. Posodica neti je tradicionalno izdelana iz bakra, srebra ali gline, vendar se danes uporabljajo tudi drugi materiali, na primer nerjavno jeklo, keramika in plastika. Srebro in baker naj bi bila sicer posebno dobra izbira, saj gre za materiala, ki se lahko pohvalita s protimikrobnimi lastnostmi.

Izpiranje sinusov z neti posodico

Priprava raztopine in koristni napotki za učinkovitejše izpiranje

Za izpiranje sinusov se praviloma priporoča fiziološka raztopina, saj je slanost te raztopine primerljiva z vsebnostjo soli v človeških tkivih. Fiziološko raztopino lahko kupite, če jo boste izdelovali sami, pa upoštevajte, da se na 250 mililitrov tople vode priporoča približno ½ žličke soli.

Strokovnjaki za ajurvedo včasih priporočajo, da se namesto navadne vode za izpiranje uporabijo čaji iz različnih zelišč oziroma zeliščnih mešanic (gotu kola, triphala ipd.).

Vodo najprej zavrite in počakajte, da se ohladi na telesno temperaturo. Nato ji dodajte ¼–½ žličke soli (priporočamo uporabo nejodirane soli). Količino soli lahko po želji malce povečate. To bo poskrbelo za učinkovitejše odstranjevanje sluzi, vendar morate upoštevati, da se lahko pojavi malce neprijeten pekoč občutek. Nekateri zato priporočajo, da se namesto dodatne soli raje uporabi manjša količina sode bikarbone. Neti posodico je priporočljivo oprati tako pred uporabo kot po uporabi. Obenem pazite, da boste posodico po uporabi temeljito posušili.

Postavite se pred umivalnik in glavo nagnite v levo. Nato v desno nosnico počasi nalijte približno polovico tekočine iz neti posodice. Dihajte umirjeno, skozi usta. Voda mora priteči skozi levo nosnico. Najverjetneje boste na začetku potrebovali nekaj časa, da usvojite tehniko oziroma najdete optimalen položaj glave. Nato glavo nagnite v desno in preostanek tekočine počasi vlijte v levo nosnico. Na koncu nežno pihnite v robček.

- Oglas -

Kako pogosto je smiselno poskrbeti za izpiranje sinusov?

Ko ste zdravi, je priporočljivo preventivno izpiranje sinusov enkrat dnevno, če zbolite, pa lahko postopek izvajate tudi večkrat dnevno. Namesto tradicionalne neti posodice lahko uporabite tudi sodobne naprave za čiščenje dihalnih poti, na primer nosni aspirator.

Če se pogosto spopadate s krvavitvami iz nosu ali če ste bili nedolgo tega operirani, se pred začetkom rednega izpiranja sinusov posvetujte z zdravnikom.

.

NAJNOVEJŠE