0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeSetev motovilca: Kdaj je najboljši čas in kako ga shranjujemo?

Setev motovilca: Kdaj je najboljši čas in kako ga shranjujemo?

MORDA VAS ZANIMA

Od sredine avgusta pa do sredine septembra je najprimernejši čas za setev motovilca. V prodajalnah lahko izbiramo med ‘Motovilec Holandski’, ki je zgodnejša sorta ter je odporen na mraz, pa vendar bolj primeren zgolj za jesensko uporabo. Bolje prezimi ‘Motovilec Ljubljanski’, ki je zgodnja avtohtona slovenska sorta, zato ga lahko režemo tudi spomladi. ‘Motovilec Žličar’ je tudi slovenska avtohtona sorta, dobro prezimi in ga lahko obilno režemo tako jeseni kot spomladi. Gojimo ga zaradi listov v jesenskem, zimskem in spomladanskem času kot nadomestek za solato.

- Oglas -

Priljubljen motovilec

Motovilec je enoletna rastlina, izvira pa iz plevelne vrste, ki jo najdemo na njivah. V naravi raste na travnikih, žitnih poljih in ob robovih polj v Evropi, Severni Afriki in Aziji. Po predvidevanjih naj bi izviral iz Sardinije in Sicilije. Iz ostankov, ki so jih našli arheologi, sklepajo, da so ga za prehrano uporabljali že v neolitski dobi.

Motovilec, setev motovilca

Rastne zahteve in setev motovilca

Glede tal ni zahteven, saj je primeren tudi za slabša in slabo pripravljena tla. Boljši in kakovostnejši pridelek pa prav gotovo da, če ima kakovostnejša tla in primerno oskrbo. Tako je priporočljivo, da pred setvijo zrahljamo tla do globine 20 cm in posevek pognojimo z uležanim hlevskim gnojem in mineralnimi gnojili.

- Oglas -

Sejemo ga lahko povprek ali v vrste. Količina semena, ki jo potrebujemo za setev motovilca, je od 50 do 200 g na 100 m, seme kali od 8 do 14 dni. Sejemo ga plitvo, vendar mora biti seme pokrito z zemljo. Če ga bomo sejali v vrste, naj bodo te med seboj oddaljene od 10 do 15 cm. Po setvi je priporočljivo površino zastirati. Redčimo ga na razdaljo od 10 do 20 cm, odvisno od sorte. Po setvi z zalivanjem skrbimo, da bo zemlja rahlo vlažna.

Setev motovilca

Setev motovilca in kolobarjenje

Za setev motovilca je pomembno tudi kolobarjenje. Motovilec sejemo na površino, kjer je prej rasel krompir, zelje, cvetača, kumare, paradižnik, bučke, čebula, česen, korenček ali rdeča pesa. Ne sejemo pa ga na površino, kjer je pred njim rasla solata, saj imata obe vrtnini iste bolezni. Na isto zemljišče ga sejemo še le po treh letih.

Kako prezimi

Motovilec dobro prezimi, če mu le ne sije sonce na zmrznjene liste. Zato je priporočljivo, da ga prekrijemo z različnimi pokrivkami (agrokoprena, slama, smrečjem …). Motovilec raste tudi pri temperaturi 4 ºC. Prezimi pa tudi pri temperaturah do –15 ºC. Kako dobro bo prezimil, je odvisno od razvitosti rastline in same sorte motovilca.

- Oglas -

Shranjevanje pridelka

Ve se, da je čiščenje motovilca zamudno, še posebej, če izberemo sorto z majhnimi rozetami, zato pri teh režemo kar cele rozete in odstranjujemo morebitne zunanje liste, če pa izberemo sorte z večjimi listi, lahko režemo posamezne liste. Nabranega lahko shranjujemo nekaj dni v hladilniku, sicer pa, če nam ga ne pokrije snežna odeja, ga kar svežega nabiramo na vrtu, dokler je mogoče. Barva listov je odvisna od sorte in ne samo od starosti listov.

Motovilec v naši prehrani

Počasi se poletje poslavlja in bližajo se vse hladnejši dnevi. Da bomo pripravljeni na zimske dni in prehlade, si lahko pomagamo okrepiti imunski sistem tudi z motovilcem. Vsebuje namreč veliko vitamina C in provitamina A. Uživanje motovilca pospešuje prebavo, krepi srce, izboljšuje koncentracijo, pospešuje nastajanje krvi, veča odpornost proti stresu in – kot smo že omenili – krepi imunski sistem.

.

NAJNOVEJŠE