0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliDeviška rojstva so v divjini pogosta!

Deviška rojstva so v divjini pogosta!

MORDA VAS ZANIMA

Pretekli teden so znanstveniki zapisali nove ugotovitve v Bioloških pismih. Nespolno razmnoževanje je med nevretenčarji (živalmi brez hrbtenice) pogosto.

- Oglas -

Le redko se zgodi med vretenčarji, vendar tudi te primere odkrivajo vedno bolj pogosto. Na primer, komodoški zmaji, največji živeči kuščarji na svetu, so rodili s pomočjo partenogeneze, pri kateri neoplojeno jajčece razvije do zrelosti. Takšna deviška rojevanja so pri morskih psih videli že vsaj dvakrat, opazili pa so jih tudi pri pticah, kot so piščanci in purani, in kačah, kot so določene vrste gadov in navadnem udavu.

Kuščar

Ni čudež

Čeprav so deviška rojstva opazili pri vretenčarjih v ujetništvu, znanstveniki tega še niso videli v naravi. To pomeni, da je možno, da je tako nespolno razmnoževanje le redkost izven običajne evolucije vretenčarjev. »Do tega odkritja, smo imeli fakultativno partenogenezo – nespolno razmnoževanje vrste, ki se navadno razmnožuje spolno – za sindrom ujetništva,« je dejal raziskovalec Warren Booth, molekularni ekolog na Univerzi v Tulsi v Oklahomi. Zdaj pa genetska analiza razkriva primere deviškega rojstva v dveh vrstah kač.

- Oglas -

Raziskovalci so zbirali genetske vzorce iz dolgoročnih študij o kačah, tako mater kot njihovih potomcev. Analiza DNK je potrdila, da so bili v enem leglu iz vsake vrste potomci izključno produkt matere, brez genskih prispevkov očeta. Raziskovalci so lahko analizirali velike količine podatkov zaradi sodelovanja s Charlesom Smithom in Pam Eskridge iz inštituta Copperhead in kolidža Wofford ter Shannon Hoss, podiplomske študentke na državni univerzi v San Diegu.

Osupljivo odkritje

»Ob odkritju smo od osuplosti kar obsedeli,« je povedal Booth. »To je nekaj, kar smo vedno verjeli, da obstaja, ampak bi potrebovali ogromno količino dela na tem področju, da bi to lahko učinkovito raziskali. Da smo to odkrili pri obeh vrstah v našem prvem poskusu, je bilo skoraj neverjetno.« Dodal je še: »Mislim, da je frekvenca tisto, kar nas je resnično šokiralo.« Odkritje je bilo precej neverjetno, sploh glede nečesa, kar naj bi bila razvojna posebnost. Te kače in še veliko drugih bitij izvajajo mejozo, pri kateri se celice delijo, da oblikujejo spolne celice, od katerih ima vsaka samo pol potrebnega ‘materiala’ za potomce.

V primerjavi z drugimi vrstami je razvidno, da so plazilci skupina, ki je videti nagnjena k partenogenezi, ki je bodisi obvezna ali občasna. Obvezna partenogeneza bi lahko nastala zaradi prednikov križanja med vrstami, čeprav znanstveniki niso prepričani, zakaj nekatere živali občasno rojevajo brez pomoči samca.

.

NAJNOVEJŠE