0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineNavadni potrošnik spodbudi leno prebavo

Navadni potrošnik spodbudi leno prebavo

MORDA VAS ZANIMA

Navadni potrošnik je rastlina, ki nam s prehranskimi vlakninami in grenčinami, ki jih vsebuje, lahko pomaga pri prebavi. Pripomogel naj bi tudi k lajšanju vnetij in odvajanju vode.

- Oglas -

Kje raste potrošnik in opis rastline

Navadni potrošnik (Cichorium intybus) je odporna, do meter visoka trajnica, ki raste divje ob poteh ter na neobdelanem svetu po vsej Evropi. Uspeva v skoraj vseh vrstah tal, zlasti bogatih in dobro prepustnih. Najraje ima sončno rastišče. Njegovi pritlični listi so globoko zarezani, zgornji pa suličasti in objemajo robato, značilno razvejano steblo. Cvete od junija do septembra. Svetlo modri, včasih tudi rožnati ali beli cvetovi se odpirajo zjutraj in so popoldan že zaprti.

Navadni potrošnik
V začetku stoletja so to zdravilno rastlino pogosto gojili, ker so iz njene pražene korenine izdelovali kavin nadomestek – cikorijo.

Od cveta do korenin

V zdravilne namene so uporabni listi, cvetovi in korenine navadnega potrošnika. Celotna zdravilna rastlina vsebuje mlečni sok, ki ga v glavnem sestavlja inulin (45 do 60 odstotkov). V cvetovih je še fenolna kislina. V koreninah pa so grenki seskviterpenski laktoni.
Liste nabiramo, ko je rastlina v razcvetu, in jih uporabljamo za poparke.
Cvetove in korenine lahko nabiramo kadarkoli čez leto, če jih bomo uporabili sveže, in v septembru, če jih bomo sušili.
Korenine pred sušenjem na soncu razrežemo na majhne koščke, da se dobro posušijo, ker rade plesnijo. Imajo grenek okus in so brez posebnega vonja. Odebeljene korenine včasih prepražijo in zmeljejo ter iz njih pridobivajo kavni nadomestek cikorijo.

Potrošnik – malce grenko »zdravilo«Navadni potrošnik

  • Navadni potrošnik že stoletja slovi po svojih protivnetnih in antiseptičnih lastnostih. Nekatere raziskave kažejo, da blaži vnetja pri revmatizmu.
  • Znana je tudi njegova uporaba v oblogah za blaženje oteklin. To učinkovanje je posledica fenolne kisline, ki odvaja vodo.
  • Inulin spada med prehranske vlaknine in spodbuja razmnoževanje bakterij, potrebnih za delovanje črevesja. Zato lahko navadni potrošnik uporabljamo pri leni prebavi, želodčnih razjedah in napenjanju. Ugotovili so tudi, da inulin znižuje raven holesterola v krvi.
  • Seskviterpenski laktoni so grenčine, ki spodbujajo izločanje prebavnih sokov ter izločanje in odvajanje žolča iz žolčnika. S tem izboljšujejo delovanje jeter.

Kdaj, kaj in koliko

Proti težavam z jetri in ledvicami, napihnjenosti, kolcanju, leni prebavi, napenjanju ter vetrovom jemljemo prevretek ali instantni pripravek na osnovi navadnega potrošnika.
PREVRETEK pripravimo tako, da damo 15 do 30 gramov mešanice korenin, listov in cvetov v liter vode. Zavremo in kuhamo pet minut, nato precedimo ter popijemo skodelico pred opoldanskim in večernim obrokom. Lahko ga pripravimo tudi iz korenine. Žličko posušene, drobno zrezane korenine kuhamo pet minut v 2,5 decilitra vode.
INSTANTNI PRIPRAVEK pa jemljemo tako, da ga zvrhano žličko zmešamo v skodelici vrele vode, dodamo mleko in po okusu osladimo.
Svež in posušen navadni potrošnik naj ne bi imel nobenih neželenih stranskih učinkov, zato je zelo primeren za samozdravljenje. Bolniki s črevesno zaporo ali vnetjem črevesa pa naj se pred njegovo uporabo posvetujejo z zdravnikom.

NAJNOVEJŠE