0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaRazpokane ustnice: Najboljši nasveti za nego ustnic

Razpokane ustnice: Najboljši nasveti za nego ustnic

MORDA VAS ZANIMA

Razpokane ustnice lahko povzročajo tudi pomanjkanje vitaminov in seveda suh mraz ali veter. Pri nizkih zimskih temperaturah namreč upade tudi vlažnost zraka, razpokajo pa lahko tako ustnice kot tudi kotički ust. Že majhne razpoke na hrapavih ustnicah lahko povzročijo vnetje, ker se v njih usidrajo bakterije in virusi.

- Oglas -

Razpokane ustnice potrebujejo posebno nego

Ob slabšem vremenu in v hladnejših dnevih morate posebno pozimi veliko pozornosti nameniti negi ustnic in negi rok. Ustnice nimajo žlez lojnic in znojnic. Nenehno vlaženje ustnic z jezikom ne deluje dobro niti kratkoročno, nasprotno, ta navada jih le še bolj izsuši in povečuje možnost za razpokane ustnice. Zgornja plast ustnic je izredno tanka, tako da so ustnice popolnoma izpostavljene vremenskim vplivom. Napnejo se ali celo razpokajo.

S približevanjem zime se vse več ljudi sooča s težavami z ustnicami. Kot vam je verjetno znano, so ustnice eden najbolj občutljivih delov našega telesa. Mraz in druge spremembe lahko tako hitro privedejo do težav. Še posebej neprijetno pa je lahko, ko razpokajo kotički ustnic.

Razpokane ustnice so pogosto precej boleče in zahteva kar nekaj časa, da se pozdravi. Za razpoke v kotičkih ustnic sicer niso krive le vremenske spremembe. Včasih gre lahko tudi za  simptom določenih zdravstvenih težav. Kaj so torej najpogostejši vzroki za razpokane ustnice in kako ukrepati?

- Oglas -

Tudi smeh pomaga

Če imate ustnice zelo suhe in razpokane, nikakor ne smete trgati z njih suhih koščkov kože, raje jih odstranite s pilingom, ki ga uporabljate za obraz. Preden greste spat, pa si morate šminko vedno temeljito odstraniti.

Po večernem umivanju zob vam svetujemo še masažo ustnic: ščetko pomočite v hladno vodo in previdno drgnite ustnice. Masaža spodbudi prekrvitev ustnic. Nato nanesemo nanje kakovostno hranljivo kremo in si jo narahlo vmasiramo. Pozimi in sploh ob vetrovnem vremenu usta pogosto mažite z balzamom za ustnice, različnimi stiki in kremami. Če so ustnice zelo suhe in razpokane, si jih ne mažite z navadnimi lip glosi, temveč z mastnimi. Opustite grdo razvado in ustnic ne slinite.

Za razpokane ustnice je lahko krivo tudi pomanjkanje vitaminov in železa

Eden od možnih vzrokov za razpokane kotičke ustnic je pretirano kopičenje sline v tem delu. To namreč ustvari ugodno okolje za razrast glivic in bakterij. V nekaterih primerih so lahko razpokani, pordeli in otečeni kotički ustnic povezani tudi s pretirano razmnožitvijo kandide – glive kvasovke, ki povzroča ogromno težav v telesu. Za razpokane kotičke ustnic je lahko kriv tudi stik z določenimi predmeti, kar omogoči prenos mikrobov. Težava je tako precej pogosta pri kadilcih, po drugi strani pa celo pri otrocih, ki pogosto uporabljajo dudo.

Mnogokrat so lahko razpokani kotički ustnic tudi opozorilo, da ne zaužijete dovolj tekočine. Medtem ko je večina vzrokov za težavo precej logičnih, pa je po drugi strani manj samoumevno, da so lahko razpokani kotički ustnic tudi simptom pomanjkanja določenih hranilnih snovi. Običajno gre predvsem za pomanjkanje vitaminov iz skupine B ali železa. Tako je vsekakor smiselno, da v primeru ponavljajočih se težav opravite tudi testiranje krvi.

- Oglas -

Kako si lahko pomagate sami?

Pri manjših težavah z razpokanimi kotički ustnic so lahko zelo učinkovite določene naravne rešitve. Za najboljše možnosti veljajo:

  • aloje vera (za ublažitev vnetja, podobno kot pri negi kože, ki jo je opeklo sonce),
  • kokosovo olje (protimikrobni učinek in izdatno vlaženje ustnic) ter
  • soda bikarbona (zmešajte jo z malce vode, da dobite gosto pasto, ki jo nanesite na problematično mesto – počakajte, da se posuši).

Priporočljivo je, da se nekaj časa izogibate tudi zelo kisli hrani, saj lahko s tem stanje še poslabšate, kar pomeni, da bo koža potrebovala več časa, da se zaceli. Ko se odpravljate ven, zaščitite ustnice z vazelinom, pomagate pa si lahko tudi s šalom. Ustnic ne oblizujte in se jih ne dotikajte, če to ni zares nujno.

Čisto naravno domače negovalno sredstvo je med, ustnice naredi nežne, glukoza in fruktoza vežeta vlago, inhibin pa je snov, ki preprečuje vnetje in zdravi razpokane ustnice. Preprosto si čez dan na ustnice namažite nekaj medu in ga razporedite z jezikom. Za ohranjanje elastičnosti kože na ustnicah je priporočljiva gimnastika ustnic. Zjutraj in zvečer izgovorite dvajsetkrat s pretiranimi gibi ust imeni OTO in EMA, učinkovita in preprosta gimnastika za ustnice so tudi smejanje, žvižganje in seveda poljubljanje.

.

NAJNOVEJŠE