Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaSte neprestano utrujeni? Morda vam primanjkuje vitamina B12

Ste neprestano utrujeni? Morda vam primanjkuje vitamina B12

MORDA VAS ZANIMA

Vitamin B12 imenujemo tudi kobalamin. To je v vodi topen vitamin, odgovoren predvsem za tvorjenje krvi, zdrave živčne in možganske funkcije. Naše telo je sicer sposobno samo tvoriti ta vitamin, vendar v debelem črevesju (tvorijo ga bakterije), medtem ko absorpcija vitamina B12 poteka že prej v tankem črevesju. Zato je za človeka glavni vir vitamina B12 njegova prehrana.

- Oglas -

Pri vitaminu B12 je zelo pomembna tudi sposobnost absorpcije. Lahko pojemo veliko živil, ki vsebujejo ta vitamin, a ga naše telo ni sposobno absorbirati. Za dobro absorpcijo potrebujemo tudi t. i. intrinzični faktor, to je beljakovino, ki pomaga, da se vitamin B12 absorbira.

Vitamin B12 dobimo predvsem v hrani živalskega izvora, z nekaj izjemami za tiste, ki so vegetarijanci ali vegani (vendar vsi viri niso zanesljivi!).

Zakaj je pomemben vitamin B12

Vitamin B12 je pomemben za več funkcij v telesu:

 • proizvaja hormone nadledvične žleze,
 • presnavlja maščobo in ogljikove hidrate,
 • presnavlja folate,
 • tvori rdeče krvničke,
 • pomaga pri absorpciji železa,
 • pripomore k zdravju reproduktivnih organov,
 • prispeva k dobri cirkulaciji,
 • pomaga pri prebavi,
 • optimizira rast živcev in njihovo delovanje …

Kateri so znaki, da vam primanjkuje vitamina B12

Eden izmed pokazateljev, da človeku primanjkuje tega vitamina, je utrujenost, kar lahko pomeni, da v krvi nimamo dovolj kisika, ki bi nam priskrbel energijo. Vitamin B12 je namreč ključen v tvorjenje rdečih krvničk, ki skrbijo za transport kisika po telesu. Če imamo premalo vitamina B12, naše celice ne dobijo dovolj kisika, mi pa se počutimo utrujene in brezvoljne.

Komu lahko primanjkuje vitamina B12:

 • Vegetarijancem in veganom, ker so najpogostejši viri vitamina B12 ravno živalskega izvora.
 • Ljudem, ki redno uživajo alkohol, saj se vitamin B12 shranjuje v jetrih.
 • Tistim z avtoimunskimi boleznimi, kot sta recimo celiakija in Crohnova bolezen, saj ta lahko preprečuje absorpcijo vitamina B12.
 • Posameznikom, ki na dan popijejo več kot 4 skodelice kave. Ti imajo okoli 15 % manj vitaminov B (vključno z B12) v primerjavi s tistimi, ki kave ne uživajo.
 • Ostarelim ljudem, saj se z leti zmanjšuje naša zmožnost za tvorjenje intrinzičnega faktorja. Intrinzični faktor je namreč beljakovina, ki jo tvorijo celice našega želodca in je nujna za absorpcijo vitamina B12. Problem je lahko tudi pri tistih, ki imajo težave z želodčno bakterijo Helicobacter pylori.
 • S pomanjkanjem vitamina B12 bi lahko imeli težave tudi tisti, ki dalj časa jemljejo antacide in zaviralce protonske črpalke, saj ta zdravila lahko motijo absorpcijo vitamina B12.
 • Vitamina B12 bi lahko primanjkovalo tudi nosečnicam in doječim materam. Pozor – ugotovljeno je bilo, da je pri otrocih, katerih mame so med nosečnostjo imele pomanjkanje vitamina B12, večja možnost, da kasneje v življenju razvijejo diabetes tipa 2 in druge presnovne težave.
 • Rizična skupina za pomanjkanje vitamina B12 so tudi tisti, ki imajo anoreksijo, bulimijo in kronično drisko.
- Oglas -

Omeniti velja, da je pri vitaminu B12 zelo pomembna tudi zdrava mikrobiota v našem črevesju! Ugotovljeno je bilo, da lahko snov v popru povečuje absorpcijo vitamina B12.

Kakovosten Vitamin B12 boste našli tudi v naši spletni trgovini nakupujem.si.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×