0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaJe vsakodnevno umivanje las lahko problematično?

Je vsakodnevno umivanje las lahko problematično?

MORDA VAS ZANIMA

Strokovnjaki za lase so večinoma enotni: las ni dobro umivati vsak dan, še posebej ne s šamponom. Naše lasišče mora imeti na voljo vsaj nekaj časa, da si odpočije in da se vzpostavi naravno ravnovesje. Tako je priporočljivo, da med posameznimi umivanji las mineta vsaj dva dneva, še bolje pa bo, da počakate vsaj tri dni.

- Oglas -

Seveda pa lahko v primeru, da nimate posebnih težav z mastnimi lasmi, intervale mirno še nekoliko podaljšate. Ko boste počasi podaljševali čas med posameznimi umivanji las, boste opazili, da nimate več tako pogostih težav z lasmi, vaši lasje pa bodo vedno lepši, močnejši in bolj zdravi.

Nič več izsušenih las

Še posebej v hladnejših mesecih imajo mnogi ljudje težave z zelo suhimi, štrenastimi lasmi. To poskušajo reševati z balzami in maskami za lase, vendar bi bilo precej bolje, da dovolite svojemu telesu, da opravi svoje delo. Lasišče namreč naravno proizvaja maščobe, ki pa jih s (pre)pogostim umivanjem las stalno odstranjujete. Rezultat so tako suhi in lomljivi lasje.

- Oglas -

Bolj sijoči lasje

Naravne maščobe pripomorejo tudi k temu, da so vaši lasje bolj sijoči in gladki. Tudi v tem primeru je tako nujno, da daste lasišču možnost, da vzpostavi naravno ravnovesje. Priporočljivo je tudi, da lase krtačite s krtačo z naravnimi ščetinami, saj boste tako lažje razporedili maščobe in preprečili njihovo pretirano kopičenje na lasišču.

Mehkejši in bolj izraziti kodri

Ljudje s kodri imajo pogosteje težave s suhimi lasmi, saj se maščobe z lasišča težje razporedijo po laseh. Če las ne boste umivali vsakodnevno, bodo vaši kodri precej mehkejši in lepše oblike, znebili pa se boste tudi težav z zelo suhimi lasmi. Namesto glavnika ali krtače za prerazporeditev maščob uporabite kar svoje prste.

Lepša in bolj obstojna barva las

Tisti, ki si lase barvate, bi morali biti še posebej preudarni pri umivanju las. Vsakodnevno umivanje lahko namreč naredi precej več škode kot koristi. Prepogosto umivanje barvanih las ima podobne posledice kot to, da nenehno perete določen kos oblačila. Barva bo namreč tako zelo hitro zbledela. V tem primeru težava niso samo šamponi, ampak prihaja do pospešenega bledenja barve že ob stiku las z vodo. Umivanje las je tako smiselno zmanjšati na minimum, poleg tega pa je priporočljivo uporabljati malce hladnejšo vodo in produkte, ki so izdelani posebej za barvane lase.

Kaj pa slabe plati?

Čeprav se strokovnjaki načeloma strinjajo, da vsakodnevno umivanje las ni najboljša rešitev, pa je po drugi strani težko govoriti o tem, koliko časa mora miniti med posameznimi umivanji, saj je vsak las nekoliko drugačen. Tako lahko šele z nekaj eksperimentiranja ugotovite, kaj ustreza vašim lasem. Problematično namreč ni samo to, da lase umivate prepogosto, ampak vam lahko težave povzroča tudi preredko umivanje las.

- Oglas -

Ena takšnih težav je na primer prhljaj, ki je pogosto povezan s pretiranim kopičenjem maščob na lasišču. Če uporabljate veliko izdelkov za oblikovanje las, se lahko tudi ti začnejo kopičiti na lasišču in vam pričnejo povzročati težave, če las ne boste umivali dovolj pogosto.

Med drugim je lahko posledica prekomernega kopičenja produktov za oblikovanje las tudi zelo razdraženo in celo vneto lasišče. Čeprav so naravne maščobe zelo koristne za lase, pa si verjetno nihče ne želi hoditi po svetu z mastnimi lasmi. Na začetku podaljševanja intervalov med posameznimi umivanji imajo lahko predvsem tisti z zelo tankimi lasmi težave, vendar pa je dobra novica ta, da se bo sčasoma stanje umirilo. Vaši lasje in lasišče se bodo privadili na nov urnik umivanja, zato vaši lasje ne bodo več postali mastni tako zelo hitro, kot se vam bo to verjetno dogajalo na začetku. Malce potrpežljivosti se vam tako vsekakor splača.

.

NAJNOVEJŠE