Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaS tapkanjem nad depresijo in anksioznost

S tapkanjem nad depresijo in anksioznost

MORDA VAS ZANIMA

Metoda EFT (»emotional freedom technique«), ki je postala bolj znana kot tapkanje, velja za izredno učinkovito metodo za premagovanje različnih težav. Z njeno pomočjo lahko med drugim zelo uspešno ublažite tudi simptome depresije in anksioznosti.

- Oglas -

Gre za metodo, ki združuje znanje tradicionalne kitajske akupresure s sodobnimi psihološkimi dognanji. Tapkanje je poleg že omenjenih razpoloženjskih motenj koristno tudi v primeru hudih bolečin, težav s prekomerno telesno težo, zasvojenosti ipd.

S tapkanjem, osredotočenim na določene točke oziroma meridiane, se sprosti pretok energije, kar vam pomaga pri tem, da se znebite strahov. Poleg tega naj bi s tapkanjem do možganov pošiljali signal, ki umiri stresni odziv (t. i. boj ali beg). Učinkovitost tapkanja pri spopadanju z različnimi psihičnimi težavami potrjujejo tudi znanstvene študije. V nadaljevanju razkrivamo, katere so tiste točke, na katere se morate pri tapkanju še posebej osredotočiti, če imate težave z depresijo ali z anksioznostjo.

Rob dlani

Točka na robu dlani je pogosto imenovana tudi karate točka, saj gre za tisti del, s katerim bi pri karateju izvedli udarec. S štirimi prsti ene roke tapkajte po tej točki na drugi roki, nato roki zamenjajte. Medtem lahko ponavljate pozitivne afirmacije, kar velja tudi za druge EFT-točke.

Obrvi

- Oglas -

Zelo pomembna točka pri tapkanju je tudi tista, ki se nahaja ob notranji strani obrvi, v bližini nosnega korena. Za tapkanje v tem primeru uporabljajte dva prsta. Tapkanje naj bo dovolj intenzivno, vendar ne premočno (pritisk mora biti tolikšen, da ne občutite bolečine).

Rob oči

Uporabite obe roki. S po dvema prstoma tapkajte po predelu, ki je ob zunanjem robu oči. Po približno sedmih udarcih naj sledi krajši odmor, nato pa lahko serijo ponovite še enkrat.

Ličnice

Tudi pri tapkanju točk na ličnicah uporabite obe roki hkrati. Tapkajte tik pod očmi oziroma tam, kjer so ličnice/lične kosti najbolj izrazite. Ponovite sedemkrat.

Točka nad ustnicami

Privrženci EFT-metode menijo, da je tudi področje tik nad zgornjo ustnico energijsko zelo pomemben del telesa. Za doseganje optimalnih učinkov tapkajte z dvema prstoma, tudi v tem primeru pa naj posamezna serija vključuje sedem ponovitev.

Točka pod ustnicami

Ko zaključite s predelom nad ustnicami, se počasi premaknite na točko pod spodnjo ustnico. Ponovite sedemkrat. Ne pozabite na pozitivne afirmacije, saj lahko te povečajo učinkovitost tapkanja oziroma poskrbijo za hitrejše rezultate.

Ključnica

S po štirimi prsti vsake roke tapkajte pri obeh straneh ključnice oziroma pod vratom (tik pod »luknjico«). Ta točka ni povezana samo z depresijo in anksioznostjo, ampak velja za univerzalno EFT-točko, ki jo je treba vključiti pri vseh vrstah težav.

Točka pod pazduhami

Poiščite točko, ki se nahaja približno 10 centimetrov pod pazduho. Pri ženskah je to predel, kjer bi bil sicer nedrček. Pri iskanju te točke si lahko pomagate tudi s tem, da je približno na enaki višini kot prsne bradavice. Tapkanje naj zajema 7 ponovitev.

Vrh glave

- Oglas -

Na koncu se zaustavite še na vrhu glave. Za tapkanje uporabite štiri prste. Medtem globoko dihajte in se poskušajte čim bolj sprostiti. Ko zaključite s tapkanjem, se poskušajte osredotočiti na to, ali so vaše težave manj intenzivne, kot so bile na začetku. Če se vam zdi, da učinek še vedno ni takšen, kot bi si želeli, lahko izvedete še eno serijo (vključite vse točke, ki ste jih obdelali že v prvi seriji). Cikel lahko ponavljate tako dolgo in pogosto, kot želite. Z vztrajnostjo bodo simptomi depresije in anksioznosti zagotovo že kmalu precej manj intenzivni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×