0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaPreprečevanje in zdravljenje sončnih opeklin z živili iz vaše kuhinje

Preprečevanje in zdravljenje sončnih opeklin z živili iz vaše kuhinje

MORDA VAS ZANIMA

Vse več sončnih žarkov je zagotovo razlog za zadovoljstvo, vendar pa je pri tem vsekakor potrebna tudi povečana pazljivost. Sonce ni samo vir svetlobe, toplote in s tem navsezadnje tudi življenja, ampak je lahko tudi zelo nevarno.

- Oglas -

Izpostavljanje sončnim žarkom brez ustrezne zaščite, ki mora biti prilagojena vašemu tipu kože, lahko privede do opeklin, na dolgi rok pa s tem tvegate tudi razvoj kožnega raka in pospešujete proces staranja kože.

Tako vam svetujemo, da naredite vse, kar je v vaši moči, da preprečite nastanek sončnih opeklin. Pri tem vam lahko med drugim pomagajo tudi določena živila, ki jih najdete v svoji kuhinji – z mnogimi med njimi pa si lahko pomagate tudi v primeru, da je kljub previdnosti prišlo do sončnih opeklin.

- Oglas -

Krompir

Predvsem zaradi škroba, ki ga vsebuje, je lahko krompir izvrstna izbira za ublažitev pekočega občutka, ki spremlja sončne opekline. Surov krompir narežite na rezine, ki jih nato položite na boleča mesta. Če gre za zelo boleče opekline, lahko krompir tudi naribate in ga v obliki maske nanesete na kožo.

Ovseni kosmiči

Kadar so opekline prisotne po vsem telesu, so običajno najboljša izbira ovseni kosmiči. Približno 300 gramov kosmičev stresite v kopalno kad in jih prelijte z mlačno vodo. V tako pripravljeni kopeli nato ostanite približno 10 minut.

Zeleni čaj

V zelenem čaju najdemo katehinske spojine, ki pomagajo ščititi kožo pred škodljivim sončnim sevanjem, taninska kislina pa pomiri kožo, ki jo je opeklo sonce. Študije kažejo, da lahko s tem, da popijete dve skodelici zelenega čaja dnevno, povečate svojo naravno zaščito, zato boste potrebovali manj kreme za sončenje. V primeru sončnih opeklin si lahko pomagate s čajnimi vrečkami, ki ste jih za nekaj sekund prelili z vodo, po želji pa lahko skuhate tudi večje količine zelenega čaja in si iz njega nato pripravite obkladke.

Granatno jabolko

Granatna jabolka so zelo dober vir elagične kisline, ki lahko pripomore k boljši zaščiti pred škodljivimi UV-žarki in tako preprečujejo poškodbo celic. Predvsem v poletnih mesecih je zato priporočljivo uživati večje količine granatnih jabolk, ki so obenem tudi bogata z antioksidanti in znana po svojem protivnetnem delovanju.

- Oglas -

Jagode

Pri negi sončnih opeklin si lahko pomagate tudi z jagodami, ki vsebujejo tanin, snov, ki lahko med drugim pomaga tudi pri hitrejšem celjenju kože in ublažitvi pekočih občutkov. Najprej pretlačite nekaj zrelih jagod in nato z njimi premažite kožo oziroma mesta, kjer so se pojavile opekline. Po nekaj minutah sperite.

Kumare

Kumare so izjemno osvežilne, zato so izvrstna izbira tudi za nego sončnih opeklin. Pretlačene kumare nanesite na prizadete predele in počakajte, dokler ne opazite izboljšanja stanja. Nato kumare oziroma kumarično pasto sperite.

Beli kis

Zaradi ocetne kisline beli kis deluje kot naravno topično nestereoidno protivnetno sredstvo. Če je vaša koža pordela zaradi predolgega izpostavljanja sončnim žarkom, jo premažite z malce belega kisa. Občutno olajšanje boste občutili že po približno 20 minutah.

.

NAJNOVEJŠE