0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZ zelišči proti raku: katera zelišča so najbolj obetavna?

Z zelišči proti raku: katera zelišča so najbolj obetavna?

MORDA VAS ZANIMA

Rak je zahrbtna bolezen, ki ne izbira. Prav zato pa je pomembno, da se bolezni lotimo z vsemi »orožji«, ki so nam na voljo, seveda pa ne smemo zanemariti nasvetov svojega zdravnika in se zdravljenja lotiti na lastno pest. Mednje poleg zdravih vsakodnevnih navad zagotovo sodijo tudi različna zelišča, ki jih mnogi imenujejo kar čudež narave.

- Oglas -

Nekatera zelišča še posebej izstopajo z blagodejnimi lastnosti, zato je lahko njihova uporaba lahko koristna kot dodatni ukrep pri zdravljenju za bolnike z rakom, obenem pa tudi kot del preventivnih ukrepov, s pomočjo katerih zmanjšujemo tveganje za razvoj raka. Katera zelišča oziroma rastline torej sodijo v to kategorijo?

Črna detelja

V črni detelji se nahaja spojina, imenovana formononetin, za katero je bilo ugotovljeno, da pomaga v boju z rakom dojk. Kot so ugotovili znanstveniki, omenjena snov zavira širjenje rakavih celic in preprečuje napadanje zdravih celic. Čeprav so raziskave, povezne z vplivom črne detelje na raka dojk, še v zgodnji fazi, pa so začetni izsledki vsekakor obetavni.

- Oglas -

Regrat

Znano je, da ima regrat ogromno blagodejnih učinkov na naše zdravje. K že poznanim pa bo verjetno treba dodati tudi korist regrata za rakave bolnike. Kanadski znanstveniki so namreč ugotovili, da so začele rakave celice v 48 urah po tem, ko so pacienti dobili izvleček regrata, propadati. V okviru omenjene raziskave je bilo ugotovljeno celo, da je lahko regrat efektiven tudi pri tistih celicah, ki se niso odzvale na kemoterapijo. V zadnjem obdobju je bilo sicer objavljenih še nekaj podobnih študij. Znanstveniki so tako med drugim ugotovili, da lahko čaj, pripravljen iz regratovih listov, upočasni napredek raka dojk, medtem ko čaj iz regratovih korenin koristi predvsem bolnikom z rakom na prostati.

Ingver

Protirakave lastnosti ingverja so povezane predvsem s štirimi spojinami, ki jih najdemo v njem. To so gingerol, paradol, šogaol in zingeron. Po zaslugi posebne kombinacije omenjenih spojin naj bi bil, kot nakazujejo izsledkih študij, ingver zelo koristen pri zdravljenju različnih vrst raka, predvsem pa raka dojk, raka debelega črevesja in danke, raka jeter, prostate ter kožnega raka.

Njivska preslica

Raziskovalci ugotavljajo, da je lahko tudi njivska preslica zelo učinkovita protirakava rastlina. Zelo koristna je lahko tudi kombinacija njivske preslice in gobe čage, ki naj bi pomagala predvsem v primeru raka limfe in levkemije. Omenjena kombinacija naj bi močno izboljšala prognozo oziroma možnosti preživetja.

Sladki koren

Glabridin, snov, ki se nahaja v sladkem korenu, naj bi bila zmožen zaustaviti gensko izražanje, ko gre za gene, ki so krivi za nastanek raka jeter. Poleg tega pa lahko v sladkem korenu najdemo tudi druge snovi, ki delujejo proti raku. Zaradi kombinacije teh snovi je lahko sladki koren koristen tudi v primeru raka dojk in raka prebavil.

- Oglas -

Pegasti badelj

Večina ljudi pegasti badelj povezuje predvsem z razstrupljanjem in zaščito jeter, vendar pa raziskave kažejo, da naj bi bil pegasti badelj tudi ena najboljših naravnih rešitev v primeru raka jeter. To je povezano predvsem s spojino, imenovano silibin, ki jo najdemo v pegastem badlju.

.

NAJNOVEJŠE