0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZasluzenost: enostavne rešitve za prekomerno kopičenje sluzi v telesu

Zasluzenost: enostavne rešitve za prekomerno kopičenje sluzi v telesu

MORDA VAS ZANIMA

Sluz ima v našem telesu pomembno vlogo, saj predstavlja zaščitno plast za grlo, usta in druge organe. Obenem pa sluz filtrira snovi, preden vstopijo v telo, in po potrebi uniči škodljive mikrobe s pomočjo protiteles, ki jih vsebuje. Vendar pa je lahko tudi pretirano nakopičenje sluzi v telesu problematično. To je lahko posledica različnih okužb dihal, alergij, kajenja, škodljivih snovi v zraku, uživanja določenih živil in mnogih drugih razlogov.

- Oglas -

Občutek zasluzenosti je vse prej kot prijeten. Pojavijo se lahko težave z dihanjem, potreba po stalnem odkašljevanju in podobni simptomi, ki so zelo moteči. Kaj storiti v takšnem primeru? Težav s prekomerno zasluzenostjo se lahko v večini primerov rešite zelo enostavno. Ponujamo vam nekaj praktičnih trikov, ki jih je vredno preizkusiti. Najboljše rezultate boste dosegli, če boste kombinirali več različnih metod hkrati.

Pijte čim več toplih napitkov

Najosnovnejše načelo, ki ga morate upoštevati, če imate težave s sluzjo, je zadosten vnos tekočine. Pri tem pa ni vseeno, kakšno tekočino pijete. Optimalni učinek boste dosegli, če bo pijača vroča oziroma vsaj topla. To pomeni veliko čajev, po možnosti z dodatkom limone.

Inhalacije naj bodo del vaše rutine

Namesto da se agresivno odkašljujete, s čimer si lahko nakopljete dodatne težave, se poskusite sluzi raje rešiti s pomočjo inhalacij. Že zgolj vodna para lahko dela čudeže. Sluz se bo tako zmehčala in razredčila ter posledično lažje izločila iz telesa. Po želji pa lahko vroči vodi, nad katero nameravate inhalirati, dodate še eterična olja. Najboljša izbira so eterična olja:

- Oglas -
  • poprove mete,
  • čajevca,
  • evkaliptusa,
  • timijana,
  • rožmarina,
  • bazilike in
  • bora.

Omislite si vlažilec zraka

Včasih so lahko težave z zasluzenostjo povezane tudi s pretirano suhim zrakom v vašem domu. Če ugotovite, da bi bil to res lahko eden od razlogov, je smiselno razmisliti o nakupu vlažilca zraka. Alternativna rešitev pa je lahko tudi ta, da na radiator postavite star lonec, napolnjen z vodo. Tako bo zrak v prostoru že kmalu precej manj suh, kar bo zagotovo vsaj deloma pomagalo pri zasluzenosti.

Pripravite si skodelico zlatega mleka s kurkumo

Zaradi antiseptičnega delovanja je kurkuma idealna za zmanjševanje količine sluzi v telesu. Uničila bo mikrobe, ki so pogosto eden od krivcev za prekomerno zasluzenost. Poleg tega pa bo kurkuma pripomogla h krepitvi imunskega sistema. Odlična možnost za uživanje kurkume je v obliki zlatega mleka, ki poskrbi tudi za številne druge pozitivne vplive na vaše zdravje. Še enostavnejša možnost pa je, da enostavno pogrejete poljubno rastlinsko mleko, v katero nato vmešate približno 1 žličko kurkume.

Grgrajte toplo vodo z dodatkom soli

Zelo enostaven, a obenem zelo učinkovit ukrep, ko gre za zasluzenost telesa, je grgranje tople vode, ki ste ji dodali malce soli. To je seveda še posebej koristno, če se sluz kopiči predvsem v vašem grlu. Grgranje naj bo čim bolj pogosto, če želite hitre rezultate. Pomagalo vam bo tudi pri ublažitvi morebitnih bolečin oziroma vnetja v grlu.

Izkoristite zdravilno moč čebule

Čebula velja za odličen naravni antibiotik, obenem pa deluje tudi protivnetno. Tako je kot nalašč tudi za vse, ki imate težave s prekomerno zasluzenostjo. Čebulo najprej nasekljajte in po njej potresite približno 2 žlici sladkorja. Počakajte uro ali dve, da se izloči gosta tekočina. Vsake 3 ure si privoščite žličko te tekočine oziroma sirupa. To vam pomaga tudi v primeru, da ste prehlajeni oziroma da imate težave s kašljem. Čebula navsezadnje poskrbi tudi za okrepitev imunskega sistema.

- Oglas -

Uživajte sirup iz bezgovih jagod

Črne bezgove jagode, odličen vir antioksidantov in protivnetnih snovi, so izvrstne za pripravo sirupa, namenjenega lajšanju težav z dihali. Uživanje sirupa iz bezgovih jagod, ki ga lahko zelo enostavno izdelate tudi sami, pa bo pripomoglo tudi k redčenju sluzi, ki se bo nato samodejno izločila iz telesa, vi pa boste lažje zadihali.

Zjutraj si privoščite toplo prho

Pri ljudeh, ki imajo težave s prekomerno zasluzenostjo, je pojav običajno še posebej moteč zjutraj, takoj ko se zbudijo. Tako je lahko zelo koristno, če se odločite za jutranje tuširanje, namesto za večerno. Uporabite dovolj vročo vodo, da bo para zmehčala sluz.

Pomagajte si z jabolčnim kisom

Za odpravo zasluzenosti je lahko zelo koristen tudi jabolčni kis. Zelo enostavna metoda je, da žlico jabolčnega kisa enostavno dodate topli vodi in mešanico popijete. Pripravite pa si lahko tudi ognjeni jabolčni kis – dodatek ingverja, hrena, kajenskega popra in drugih sestavin poskrbi, da bodo vaše težave z zasluzenostjo odpravljene praktično v hipu.

Pazite pri hrani, ki jo uživate

Prehrana ima lahko zelo velik vpliv tudi na vaše težave z zasluzenostjo. Določena živila so lahko še posebej problematična. Živila, ki prispevajo k zasluzenosti telesa, so predvsem: meso, jajca, pekovski izdelki, mleko in mlečni izdelki, živila z visokim deležem soli ter slaščice. Po drugi strani pa lahko pomaga, če uživate veliko zelenjave, sadja, stročnic in polnovrednih žit. Za odpravo težav z zasluzenostjo je lahko zelo koristen tudi česen, pomaga pa tudi uporaba drugih začimb. Še posebej učinkovite so lahko pikantne začimbe, ki vsebujejo kapsaicin. Gre namreč za snov, ki je med drugim znana tudi po tem, da redči sluz in pomaga pri lažjem dihanju.

.

NAJNOVEJŠE