0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaOlupki sadja in zelenjave so lahko še vedno uporabni

Olupki sadja in zelenjave so lahko še vedno uporabni

MORDA VAS ZANIMA

Redno uživanje sadja in zelenjave je zagotovo zelo zdravo, vendar večina ljudi pri tem zavrže kar nekaj olupkov. V teh olupkih pa se pogosto skriva ogromno koristnih snovi in intenzivnih okusov. Tako je nesmiselno, da olupke sadja in zelenjave na koncu enostavno zavržete, saj so lahko uporabni v številnih oblikah. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj možnosti za uporabo in vas obenem opozarjamo, da izbirajte predvsem ekološko pridelano sadje in zelenjavo, saj boste tako brez skrbi tudi glede neoporečnosti olupkov.

- Oglas -

Olupki sadja in zelenjave

Jušna osnova

Iz olupkov in stebel zelenjave lahko pripravite jušno osnovo, bogato s koristnimi hranili. Uporabite lahko stebla in/ali olupke čebule, korenja, zelja, zelene, krompirja, pora, šalotke, česna, koromača, blitve,  solate, buče, bučk, paprike, jajčevca, pastinaka ipd. Oprane zelenjavne olupke kuhajte v ustrezni količini vode, skupaj z začimbami po izbiri. Nato precedite in jušno osnovo shranite v steklen kozarec. V hladilniku bo počakala približno 4 dni, po želji pa jo lahko tudi zamrznete. Tako pripravljeno jušno osnovo lahko uporabite pri pripravi številnih jedi, denimo enolončnic ali rižot.

Čaj

Podobno, kot lahko iz olupkov zelenjave pripravite jušno osnovo, lahko iz olupkov sadja pripravite okusen čaj. Še posebej primerni so olupki agrumov, na primer pomaranč in limon, ki prav tako vsebujejo kar nekaj koristnih hranilnih snovi. Olupke najprej posušite na soncu ali v dehidratorju ter jih nato uporabite za pripravo aromatičnega in zdravega čaja. 

- Oglas -

Okrasna in dišavna zmes (»potpuri«)

Iz olupkov jabolk, agrumov, granatnega jabolka in drugega sadja z olupki zanimivih, živahnih barv lahko pripravite čudovit okrasni in hkrati dišavni lonček. Olupke položite nekam, kjer bodo neposredno izpostavljeni sončni svetlobi, in jih tam pustite nekaj dni, da se posušijo. Nato jih zmešajte z nekaj nalomljenimi cimetovimi palčkami, muškatnim oreščkom in klinčki, kar bo poskrbelo za intenzivnejši vonj. Mešanici lahko dodate tudi posušene liste in cvetove. Nato jo za 3 dni shranite v nepredušno zaprto posodo, da se arome razvijejo in povežejo. Mešanico premestite v dekorativne posodice in ji dodajte še nekaj kapljic eteričnega olja. 

Piling in vlaženje kože

Hranilne snovi, ki jih najdemo v olupkih, so lahko koristne tudi za vašo kožo, kar velja še posebej za antioksidante. Olupke lahko tako uporabite tudi za čiščenje oziroma piling kože in za vlaženje. Najboljši so olupki limone, jabolk, papaje, granatnega jabolka in banan. Še posebej olupki agrumov, s katerimi boste nekajkrat tedensko zdrgnili kožo, bodo poskrbeli, da bo ta mehkejša, obenem pa lahko pomagajo tudi pri zaviranju nastanka gubic oziroma pri prožnejši, bolj napeti koži.

Beljenje zob

Z olupki banane in agrumov si lahko pomagate tudi pri naravnem beljenju zob. Z notranjim delom olupka nekaj minut nežno drgnite svoje zobe, nato pa si jih umijte s ščetko in zobno pasto. Če boste postopek izvajali vsak dan, bi morali že po nekaj dneh opaziti prve učinke.

Kompost

Ena od najpogostejših možnosti uporabe odpadnih olupkov sadja in zelenjave je seveda kompost. Ker so olupki bogati s hranili, bodo poskrbeli za večjo rodovitnost zemlje. Če imate na voljo prostor za kompost, torej ni ovire. Olupke in ostanke sadja oziroma zelenjave enostavno mečite na kup in jih občasno premešajte. Obstajajo sicer tudi kompleksnejše tehnike, vendar je v osnovi vzdrževanje lastnega komposta zelo enostavno in ne zahteva posebnega znanja. 

- Oglas -

Čistilo za kovinske predmete

Olupki grenivk in limon so izjemno uporabni tudi za čiščenje kovinskih predmetov, na primer iz bakra ali medenine. Zaradi vsebnosti citronske kisline v olupkih se bodo predmeti po koncu čiščenja svetili, kot bi bili povsem novi. Predmete, ki jih želite očistiti, najprej operite z vodo. Nato nanje posujte malce sode bikarbone in jih nežno zdrgnite z olupkom limone ali grenivke. Na koncu predmete še enkrat operite z vodo in jih osušite.

Hrustljavi prigrizki

Iz olupkov krompirja ali sladkega krompirja lahko pripravite okusen, zdrav in hrustljav prigrizek. Olupke dobro operite ter jih pokapljajte z malce limoninega soka in olivnega olja. Premešajte in olupke razporedite po pekaču, ki ste ga pred tem obložili s papirjem za peko. Pecite jih 5 minut pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Nato vzemite pekač iz pečice, pomešajte in pecite še dodatnih 5 minut, da postanejo olupki zlato rjave barve. Začinite s soljo in poprom ter postrezite.

Marmelada

Domačo marmelado lahko naredite hitro ter enostavno – in to kar iz olupkov, na primer iz olupkov jabolk ali breskev. Olupke dobro operite in jih nasekljajte na drobne koščke. Zmešajte jih z rjavim sladkorjem, in sicer v razmerju 4 : 1. Dodajte malce nastrgane limonine lupinice, pektin in vodo. Mešanico nato segrevajte pri nizki temperaturi. Občasno premešajte. V približno 1 uri boste dobili okusno domačo marmelado, ki jo shranite v čist steklen kozarec.

.

NAJNOVEJŠE