Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.
Dom & energijaNaravna gradnja je gradnja prihodnosti

Naravna gradnja je gradnja prihodnosti

MORDA VAS ZANIMA

Naravna gradnja se ne ukvarja z zakoni (razen, kar je nujno potrebno), lobiji, manipulacijami, konvencionalnimi gradbenimi materiali, arhitekti, ki niso dojemljivi za potrebe bivateljev in narave, podjetniki, ki ne čutijo okolja, ter z ljudmi (bivatelji), ki ne razmišljajo s svojo glavo in so v celoti vpeti v trenutno kolektivno zavest.

Naravna gradnja in ozaveščenost ljudi

- Oglas -

Naravna gradnja je najprej ozaveščen človek, ki s prepričljivim korakom hodi po poti lastnih razmišljanj in ki zna izbirati ter ločevati med raznimi informacijami, ki prihajajo do njega, in zase vedno znova izbere tiste, za katere ve, da mu bodo koristile na njegovi poti. Zaveda se, da naravna gradnja zajema gradbene materiale, ki so preneseni neposredno iz narave (njiva, gozd, kamnolom …), ki niso bili v procesu prefabrikacije in za katere ni bilo porabljene veliko energije za njihov nastanek.

Naravna gradnja

Med naravne materiale naravnograditelj uvršča ilovico, slamo, kamen, trstiko, konopljo, les, apno, prodnike, razna olja za zaščito … Pozna tudi razliko med naravnim in ekološkim. Opeka iz ilovice je naravna (če ne dodajajo kakšnih umetnih primesi), ni pa ekološka, ker se pri pripravi ilovice in ob žganju opeke porabljajo ogromne količine energije. Na tem mestu je treba poudariti, da so zelo pomembne tudi prevozne poti. Čim krajše so, tem boljše je. Tako odpiramo pomembno poglavje o zavedanju pomembnosti lokalno izdelanih ali pridobljenih gradbenih materialov.

Naravni gradbeni materiali

Naravni gradbeni materiali tako sami po sebi ne potrebujejo dodatkov, kot so eko, bio, ekološko, natur … Ne potrebujejo reklame, raziskav in prepričevanja ljudi, ker so naravni gradbeni materiali sami sebi zadostni. Že tisočletja gradijo s temi gradbenimi materiali in ni boljše priče za njihovo kakovost, kot je Čas. Če tisočletja izkušenj združimo z nekaterimi novejšimi izkušnjami, lahko dobimo zanimivo kombinacijo naravne gradnje, prilagojene sodobnemu človeku in njegovim potrebam, ki so zagotovo drugačne, kot so bile včasih.

- Oglas -

Za zdaj je najlažje naravne gradbene materiale poimenovati deviški gradbeni materiali, ker vsakdo (upam) pozna pomen deviškosti, in tudi zato, ker je to poimenovanje za zdaj še nedolžno, vse dokler ga ne bo nekdo začel izkoriščati ter z njim oglaševati nekaj, kar ni nedotaknjeno. Naravna gradnja pomeni, da uporabljamo zgolj deviške materiale in se nam ni treba spraševati o etiketah eko/bio/natur. Pri izbiri materialov ni odstopanj. Seveda to ne pomeni, da teh materialov ne smemo vgrajevati, da niso kakovostni (in večini ljudi tudi ustrezajo), ampak potem ne govorimo več o naravni, temveč o konvencionalni gradnji. Torej, vprašanje graditelja je precej lahko: »Želim hišo iz deviških ali konvencionalnih materialov?«

Gradnja prihodnosti

Naravna gradnja je vsekakor gradnja prihodnosti. Graditelj, ki postane bivatelj v Živi hiši (hiša, zgrajena iz deviških materialov), je vsekakor posameznik, ki praviloma deluje ozaveščeno na vseh področjih življenja in je lahko vzgled, kako delovati v današnjem, zelo intenzivnem času, obenem pa z lahkoto sprejema drugače misleče. Z naravno gradnjo je ekološki odtis na planet Zemljo neprimerno manjši kot v konvencionalni gradnji; nudi boljše življenjske pogoje za bivanje. Bivatelj v Živi hiši lahkotneje vzpostavlja stik z naravo, ko zjutraj na stežaj odpre okna, vonja ledeni mraz zime ali po dolgi zimi pri odprtih oknih posluša, kako se približuje pomlad. Živa hiša in z njo deviški gradbeni materiali ponujajo bivatelju energijo, ki jo narava skozi tisočletja daje brez pogodb, kreditiranja, povsem svobodno in neomejeno.

Živa hiša ne potrebuje ničesar, razen bivatelja, s katerim za življenje sklene pakt o nerazdružljivosti in vsem lepem.

Preberite tudi vse o slami kot gradbenem materialu.

Piše: Kristijan Zver

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×