Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Zdravje & prehranaDomača pomarančna marmelada

Domača pomarančna marmelada

MORDA VAS ZANIMA

Počasi se poslavljamo od pomaranč. Iz zadnjih siciljanskih pomaranč Tarocco, ki so aromatične, sladke, sočne in imajo tenko lupino (ali pa tudi iz kakšnih drugih), pripravimo nekaj lončkov marmelade. Pomarančna marmelada je marmelada za sladokusce. Zelo posebnega okusa je, malce sladka, malce grenka, zelo aromatična in sončna.

- Oglas -

Domača pomarančna marmelada

Sestavine:

  • 1,5 kg pomaranč
  • Vsaj 1 pomaranča naj bo iz ekološke pridelave, da bomo lahko uporabili tudi njeno lupinico
  • Sok 2 limon
  • Približno ½ kg sladkorja
  • 2 žlici pomarančnega likerja (lahko ga nadomestite z mandarininim ali limoninim)

Priprava:

  1. Pomaranče namočimo v mlačni vodi in jih zdrgnemo s čisto gobico za pranje posode.
  2. Pomaranče iz ekološke pridelave z lupilcem za krompir zelo na tenko olupimo oranžno lupinico. Pazimo, da pri tem odrežemo čim manj bele lupine, ki je zelo grenka. Oranžno lupinico z ostrim nožem razrežemo na čim tanjše rezine. Na hitro jih prevremo v malo vode, odcedimo, vodo pa zavržemo. Postopek ponovimo še 2x. Drugič v vodo dodamo še 2 žlici sladkorja in podaljšamo čas kuhanja na 5 minut. Posladkorjene pomarančne lupinice odcedimo.
  3. Pomaranče olupimo v živo, tako, da popolnoma odstranimo vso belo lupinico. Narežemo jih na rezine in stehtamo. Razmerje med težo olupljenih pomaranč in sladkorja naj bo 2 : 1 (1 kg pomaranč dodamo ½ kg sladkorja). Za manj sladko marmelado lahko še zmanjšamo količino sladkorja.
  4. V čim večjo posodo z debelim dnom stresemo olupljene, narezane pomaranče, posladkorjene pomarančne lupinice, limonin sok, sladkor in pomarančni liker.
  5. Marmelado zavremo in nato kuhamo na blagem ognju 60 – 75 minut.
  6. Še vročo marmelado napolnimo v oprane steklene kozarce, ki smo jih v pečici segreli na malo manj kot 100 stopinj. Kozarce zapremo in poveznemo na glavo. Čez nekaj minut jih spet obrnemo, pokrijemo z debelo brisačo in počasi ohladimo.
  7. Pomarančno marmelado namažemo na Pirin kruh z ovsenimi kosmiči.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×