0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaDomača pomarančna marmelada

Domača pomarančna marmelada

MORDA VAS ZANIMA

Počasi se poslavljamo od pomaranč. Iz zadnjih siciljanskih pomaranč Tarocco, ki so aromatične, sladke, sočne in imajo tenko lupino (ali pa tudi iz kakšnih drugih), pripravimo nekaj lončkov marmelade. Pomarančna marmelada je marmelada za sladokusce. Zelo posebnega okusa je, malce sladka, malce grenka, zelo aromatična in sončna.

- Oglas -

Domača pomarančna marmelada

Sestavine:

 • 1,5 kg pomaranč
 • Vsaj 1 pomaranča naj bo iz ekološke pridelave, da bomo lahko uporabili tudi njeno lupinico
 • Sok 2 limon
 • Približno ½ kg sladkorja
 • 2 žlici pomarančnega likerja (lahko ga nadomestite z mandarininim ali limoninim)

Priprava:

 1. Pomaranče namočimo v mlačni vodi in jih zdrgnemo s čisto gobico za pranje posode.
 2. Pomaranče iz ekološke pridelave z lupilcem za krompir zelo na tenko olupimo oranžno lupinico. Pazimo, da pri tem odrežemo čim manj bele lupine, ki je zelo grenka. Oranžno lupinico z ostrim nožem razrežemo na čim tanjše rezine. Na hitro jih prevremo v malo vode, odcedimo, vodo pa zavržemo. Postopek ponovimo še 2x. Drugič v vodo dodamo še 2 žlici sladkorja in podaljšamo čas kuhanja na 5 minut. Posladkorjene pomarančne lupinice odcedimo.
 3. Pomaranče olupimo v živo, tako, da popolnoma odstranimo vso belo lupinico. Narežemo jih na rezine in stehtamo. Razmerje med težo olupljenih pomaranč in sladkorja naj bo 2 : 1 (1 kg pomaranč dodamo ½ kg sladkorja). Za manj sladko marmelado lahko še zmanjšamo količino sladkorja.
 4. V čim večjo posodo z debelim dnom stresemo olupljene, narezane pomaranče, posladkorjene pomarančne lupinice, limonin sok, sladkor in pomarančni liker.
 5. Marmelado zavremo in nato kuhamo na blagem ognju 60 – 75 minut.
 6. Še vročo marmelado napolnimo v oprane steklene kozarce, ki smo jih v pečici segreli na malo manj kot 100 stopinj. Kozarce zapremo in poveznemo na glavo. Čez nekaj minut jih spet obrnemo, pokrijemo z debelo brisačo in počasi ohladimo.
 7. Pomarančno marmelado namažemo na Pirin kruh z ovsenimi kosmiči.
.

NAJNOVEJŠE