0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPreprečevanje krvnih strdkov: Naravni redčevalci krvi

Preprečevanje krvnih strdkov: Naravni redčevalci krvi

MORDA VAS ZANIMA

Vse več je ljudi, ki imajo povečano tveganje za nastanek krvnih strdkov in so obravnavani z zdravili za redčenje krvi. Mnogim je predpisano dosmrtno jemanje teh zdravil, kar je lahko neprijetno zaradi morebitnih stranskih učinkov. Po drugi strani strokovnjaki poudarjajo, da so krvni strdki ena izmed bolezni krvi, ki jih je najlažje preprečiti – z zdravim načinom življenja in spremembo prehrane, seveda.

- Oglas -

Če svoji prehrani dodajamo živila, ki naravno redčijo kri, poleg tega pa se redno gibamo, lahko s tem znižamo tveganje za nastanek krvnih strdkov. Ta prispevek ne želi odvračati ljudi od jemanja zdravil za redčenje krvi, vabi pa zdravega posameznika, naj naredi čim več za preventivo, da tako daleč morda nikoli ne bo prišlo.

Kaj so redčevalci krvi?

Uporabljajo se za preprečevanje nastajanja življenjsko ogrožajočih krvnih strdkov, ki lahko povzročijo resne zdravstvene težave, kot sta srčni infarkt in kap. Zdravila za redčenje krvi se običajno predpisujejo ljudem z nekaterimi srčno-žilnimi boleznimi. Za nekatere bolezni so ta zdravila življenjsko nujna.

Po drugi strani lahko zdravi ljudje naredimo marsikaj, da zmanjšamo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, ki vodijo na seznamu najštevilčnejših vzrokov smrti. Obstajajo tudi določena živila, ki pomagajo redčiti kri. Za zdrave posameznike je priporočljivo, da jih redno uporabljajo, saj imajo poleg redčenja krvi še mnogo drugih dobrobiti. Če se že zdravite s sintetičnimi antikoagulanti, bodite previdni in se pred uporabo spodnjih nasvetov posvetujte z osebnim zdravnikom.

- Oglas -

Kateri so najboljši naravni redčevalci krvi?

1. Kurkuma

Deluje kot naravni antikoagulant. Znanstveniki so ugotovili, da kurkumin, dobrodejen polifenol v kurkumi, zavira trombin – proteazo, ki sodeluje pri strjevanju krvi. Na podlagi tega so zaključili, da lahko dnevno uživanje te začimbe pomaga pri redčenju krvi.

2. Kajenski poper

Vsebuje salicilate, naravne redčevalce krvi, ki so znani po svojem antitromboznem delovanju. Poleg tega vsebuje tudi kapsaicin, ki je znan po zniževanju lipidov, deluje proti visokemu tlaku, dober je za diabetike, pomaga pri debelosti itd. Zaradi tega je znan kot prehranski dodatek za kardiovaskularno zdravje in zdrav krvni obtok.

3. Cimet

Cimet (še posebej cassia oziroma kitajski) je bogat s kumarinom, močnim antikoagulantom, ki ga uporabljajo za izdelavo zdravil za redčenje krvi. Strokovnjaki opozarjajo, da je uživanje prehranskih dopolnil iz cimeta na dolgi rok lahko problematično, dolgotrajno povečano uživanje kumarina lahko namreč privede do težav z jetri. Zato namesto uživanja prehranskih dopolnil, v katerih je ta substanca precej potencirana, strokovnjaki raje priporočajo normalno uživanje cimeta v obliki začimbe oziroma kot dodatka jedem in pijačam.  

4. Ingver

Tako kot kajenski poper tudi ingver vsebuje salicilate, učinkovino, za katero so ugotovili, da deluje kot preventiva pred trombozo. Salicilati so znani po svojem delno antikoagulativnem delovanju in lahko pomagajo preprečevati vensko trombozo, ne da bi povzročali zaplete s krvavitvami.

- Oglas -

Uporaba ingverja kot pomočnika proti strjevanju krvi je postala priljubljena med ljudmi, ki želijo k temu problemu pristopiti tudi na naravnejši način. Moram pa opozoriti, da strokovnjaki svarijo pred kombiniranjem prehranskih dodatkov iz ingverja z zdravili za redčenje krvi. Tu še ni dosti razpoložljivih podatkov, zato je smiselno, da se pred tem posvetujete s svojim zdravnikom.

5. Česen

Dnevno uživanje česna bi lahko preprečevalo trombozo. Študije so namreč pokazale, da česen deluje kot antikoagulant. Uživali naj bi ga lahko tudi sočasno z jemanjem zdravil za redčenje krvi. Česen (in njegov ekstrakt) je bil dokazan kot varen in ne prinaša nobenega tveganja, tudi če ga redno uživate med jemanjem zdravil.

6. Vitamin E

Prav tako na naraven način poskrbi za redčenje krvi. Dopolnila, ki vsebujejo vitamin E, lahko pomagajo preprečevati bolezni srca in ožilja. Živila, ki so naravno bogata z njim, pa so avokado, mandlji, sončnična semena, špinača, brokoli in mango.

7. Telesna vadba

To, da smo fizično aktivni, lahko preprečuje nastajanje krvnih strdkov in na splošno pomaga k srčno-žilnemu zdravju. Dobro deluje na krvni tlak, obtok krvi, holesterol in preprečuje inzulinsko občutljivost.

Strokovnjaki priporočajo vsaj pol ure telesne aktivnosti na dan. Priporoča se vadba, ki pospeši delovanje srca, npr. hoja v hrib, kolesarjenje, vaje z utežmi, intenzivnejša joga idr. Pomembno je, da med vadbo poskrbite za dovolj zaužite tekočine. Zelo pomembno je tudi izogibanje daljšemu sedenju. Četudi je vaše delo sedeče, poskrbite za to, da pogosto vstanete, se na hitro sprehodite naokoli in se pretegnite. Tako boste pospešili obtok krvi.

8. Eterično olje smilja

Raziskave na ljudeh so tu zelo omejene, a na živalih so pokazale, da eterično olje smilja, ki se uporablja topično, deluje kot žilni relaksant. To bi lahko pomagalo k nižjemu krvnemu tlaku.

Prehrana

Naštete začimbe in živila z lahkoto vključimo v vsakodnevno prehrano. Uživamo jih lahko v katerem koli obroku, poleg zdravilnih učinkov pa bodo našim jedem dodali še čudovit okus. Kurkuma in ingver se krasno uporabljata tudi kot čaj. Kot že omenjeno, lahko visoki odmerki v prehranskih dodatkih na dolgi rok predstavljajo določeno tveganje, zato je morda bolje upoštevati, da zelišča in začimbe dodajamo k prehrani. Če uživate zdravila za redčenje krvi, se pred začetkom uživanja prehranskih dodatkov in zgoraj naštetih živil posvetujte s svojim zdravnikom.

Če želite zmanjšati možnost nastajanja krvnih strdkov, je pametno, da poleg zgoraj naštetega poskrbite za uravnoteženo, zdravo in s hranili bogato prehrano. Tudi ohranjanje zdrave telesne teže in prizadevanje za zmanjševanje vnetij v telesu je ključno, saj to uravnoveša raven holesterola in krvnega tlaka.

Za ohranjanje splošnega zdravja večkrat posezite po:

  • barvni zelenjavi,
  • zelenolistni zelenjavi,
  • sadju,
  • stročnicah,
  • polnovrednih žitih,
  • živilih, bogatih z omega-3 maščobnimi kislinami,
  • zdravih maščobah.

Po drugi strani je zelo pomembno tudi to, da se zavedamo, kateri hrani se moramo izogibati. Na zdrav jedilnik ne sodijo sladkor in sladkarije, umetna sladila, predelani ogljikovi hidrati, sladki in dietni napitki, živila, ki vsebujejo transmaščobe, itd. Priporočljivo se je tudi izogibati alkoholu.

.

NAJNOVEJŠE