0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPovečano tveganje za krvne strdke: skupine, ki so najbolj ogrožene

Povečano tveganje za krvne strdke: skupine, ki so najbolj ogrožene

MORDA VAS ZANIMA

Strjevanje krvi je v mnogih situacijah zelo koristno. Če ne na primer urežemo, je prav sposobnost strjevanja krvi tisto, kar preprečuje, da bi izkrvaveli – namesto tega se tvori krasta, koža pa se postopoma obnovi. Čeprav je torej strjevanje krvi povsem običajen proces, pa po drugi strani obstajajo oblike strdkov, ki lahko povzročijo kar precej težav.

- Oglas -

Krvni strdek, ki preprečuje dotok krvi do možganov, lahko na primer povzroči kap, kadar je zaradi strdka oviran dotok krvi do srca, pa obstaja nevarnost srčnega napada. Zelo problematični so tudi strdki v nogah. Govorimo o globoki venski trombozi, ki lahko privede tudi do pljučne embolije, ta pa je v določenih primerih celo usodna. Ker so lahko torej krvni strdki zelo nevarni, je dobro vedeti, katere skupine so še posebej ogrožene. Čeprav lahko težava prizadene praktično kogar koli, obstajajo določeni dejavniki tveganja, ki se jim je mogoče izogniti.

Ljudje s povišano telesno težo

Pri ljudeh s čezmerno telesno težo obstaja povečana nevarnost tvorbe krvnih strdkov v venah, ki lahko nato potujejo po krvi. Od tega, kako močno je vaša teža povišana, je odvisno tudi, kako močno povečano je tveganja za krvne strdke. To je torej še eden od pomembnih zdravstvenih razlogov, zakaj je nujno, da se poskušate čim prej znebiti odvečnih kilogramov.

Kadilci

Tudi kajenje močno povečuje tveganje za mnoge zdravstvene težave – med drugim tudi za krvne strdke na napačnih mestih. Tako nikakor ne velja, da so izključno pljuča tisti organ, ki mu lahko škodujemo s kajenjem. Pri kadilcih lahko pride do poškodb stene krvnih žil, zato obstaja povečano tveganje, da se kri »zlepi« skupaj oziroma da se pretirano strdi. Seveda je s tem povezana tudi povečana možnost za srčne bolezni pri kadilcih.

- Oglas -
Krvni strdki

Ljudje, ki večino časa presedijo

Pri vseh, katerih delo je pretežno sedeče, obstaja povišana nevarnost, da se pojavijo krvni strdki. Pogosti odmori, ko vstanete in se malce razgibate, so tako nujni. Tudi daljša potovanja poskušajte načrtovati tako, da bo predviden čas za redne odmore. Seveda pa so precej velika skupina ljudi s povečanim tveganje za krvne strdke tudi pacienti v bolnišnicah, pri katerih je počitek praktično neizogiben. V tem primeru mora biti tudi nadzor poostren. Nevarnost krvnih strdkov lahko sicer močno omilimo, če poskrbimo za zadosten vnos vode. Po drugi strani pa lahko kombinacija dolgotrajnega sedenja oziroma neaktivnosti in nezadostnega pitja tekočine tveganje še dodatno poviša.

Nosečnice

Za rizično skupino, ko gre za krvne strdke, veljajo tudi nosečnice. Tudi če skrbite za to, da ste med nosečnostjo še vedno telesno aktivni – seveda v skladu s svojimi zmožnostmi oziroma telesnimi spremembami – je tveganje za krvne strdke v tem obdobju kljub vsemu povečano. Eden od razlogov za to so povečane ravni hormonov v telesu, poleg tega pa lahko pride z rastjo ploda tudi do neposrednega pritiska na krvne žile in zaustavitve pretoka krvi, kar lahko privede do tvorbe strdkov.

Ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete

Pred začetkom jemanja kontracepcijskih tablet bi vas moral ginekolog opozoriti tudi na povečano tveganje krvnih strdkov. Še posebej previdne morajo biti ženske, ki se umeščajo še v katero izmed rizičnih skupin, na primer kadilke. Tudi pri sicer zdravih ženskah lahko zaradi kontracepcijskih tablet nastanejo krvni strdki. Če zaznate simptome, kot so otekanje nog, povečana zadihanost in bolečine v prsnem košu, jih torej ne smete nikakor ignorirati.

.

NAJNOVEJŠE