0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNapihnjenost in vetrovi: 8 naravnih metod za odpravo težav

Napihnjenost in vetrovi: 8 naravnih metod za odpravo težav

MORDA VAS ZANIMA

Vetrovi so nekaj povsem običajnega, zato ni razloga za sram. Toda če imate pogosto težave z napihnjenostjo in čezmernimi vetrovi, je vsekakor smiselno, da ukrepate. Ni namreč potrebe po tem, da trpite, saj najverjetneje obstaja precej preprosta rešitev. Na voljo imate namreč ogromno naravnih pripravkov, ki so zelo uspešni pri lajšanju težav z napihnjenostjo in vetrovi. Pomagajo pa lahko tudi precej preproste spremembe navad …

- Oglas -

1. Ingver

Ingver velja za skorajda univerzalno naravno pomoč pri težavah, ki so na različne načine povezane s prebavnim sistemom. Pomaga pri slabosti, razdraženem želodcu, zaprtju in celo pri trebušni gripi. Koristen pa je tudi za lajšanje težav z napihnjenostjo in pogostimi vetrovi. Gre namreč za karminativ, torej snov, ki pomaga pri čezmerni flatulenci (flatulenca je strokovni izraz za kopičenje plinov v želodcu in v črevesju). Če se spopadate z napihnjenostjo in stalnimi vetrovi, je torej vsekakor priporočljivo redno pitje ingverjevega čaja. Ingver je znan tudi po protivnetnih učinkih, zato je ta navada koristna tudi za vaše zdravje nasploh. Številne bolezni so namreč tesno povezane s kroničnimi vnetji.

2. Kumina

Za odpravo napihnjenosti in čezmernih vetrov so lahko zelo koristna semena kumine, ki se za lajšanje tovrstnih težav uporabljajo že stoletja. Semena kumine spodbudijo izločanje presežka zraka, ujetega v prebavnem traktu. Pripravite si lahko skodelico čaja iz kumine. Še preprostejša možnost pa je žvečenje celih semen.

3. Gibanje

Težave z napihnjenostjo in vetrovi so pogosto tesno povezane s pomanjkanjem gibanja. Ljudje, ki so nadpovprečno aktivni, imajo tako običajno precej manj tovrstnih težav. Gibanje stimulira tudi prebavni trakt. Tako se izloči presežek vetrov, posledično pa boste imeli med mirovanjem manj težav z napihnjenostjo in vetrovi.

- Oglas -

4. Temeljito žvečenje hrane

Hrana, ki je dobro prežvečena, je precej manj obremenjujoča za naša prebavila. Če vsak grižljaj temeljito prežvečite, bodo imela prebavila manj dela z razgrajevanjem; posledično se bo hrana skozi prebavni trak pomikala hitreje, težave z napihnjenostjo in vetrovi pa bodo manj izrazite. Čezmerni vetrovi so namreč pogosto povezani s tem, da se hrana predolgo zadržuje v črevesju.

5. Topla voda z dodatkom limoninega soka

Začnite dan s kozarcem tople vode, ki ste ji dodali malce limoninega soka. Tako topla voda kot limonin sok spodbudita prebavni sistem, limone pa obenem spodbujajo tudi tvorbo klorovodikove kisline, ene od najpomembnejših sestavin želodčne kisline, ki je nujna za učinkovito prebavljanje hrane.

6. Janež

Janež je znan po protispazmodičnih učinkih, kar pomeni, da preprečuje krče. Na naša prebavila vpliva zelo pomirjajoče (ni naključje, da se pogosto pojavlja v čajnih mešanicah, namenjenih dojenčkom, ki jih mučijo kolike). Tudi janež spada med karminative. Tako bo spodbudil izločanje presežka plinov, zato boste imeli v prihodnje manj težav z napihnjenostjo in vetrovi.

7. Metin čaj

Preprosta, toda zelo učinkovita naravna pomoč pri napihnjenosti in čezmernih vetrovih je lahko tudi metin čaj. Mentol, ena od najpomembnejših sestavin v metinih lističih, preprečuje krče in blaži bolečine, povezane z napihnjenostjo in vetrovi. Metin čaj pa je obenem znan po pomirjajočem vplivu na živčni sistem, kar lahko posredno pomaga tudi pri lajšanju prebavnih težav. Znano je namreč, da so prebavne težave pogosto tesno povezane s stresom.

8. Aktivirano oglje

Aktivirano oglje se pogosto uporablja kot naravna pomoč pri zastrupitvi s hrano, vendar to nikakor ni edina težava, pri kateri si lahko pomagate z omenjeno sestavino. S pomočjo aktiviranega oglja lahko med drugim zelo uspešno ublažite težave z napihnjenostjo in pogostimi vetrovi. Ni sicer povsem jasno, zakaj natančno je aktivirano oglje koristno tudi v tovrstnih primerih, vendar se domneva, da so pozitivni učinki povezani s poroznostjo snovi.

.

NAJNOVEJŠE