Poletni horoskop 2022

Kaj si lahko obetate od tokratnega poletja? Vam bodo zvezde naklonjene ali se morate pripraviti na specifične izzive? Odgovori vas čakajo v poletnem horoskopu 2022 …

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...
RubrikeZanimivostiNajpogostejše osebnostne značilnosti jutranjih ptic

Najpogostejše osebnostne značilnosti jutranjih ptic

MORDA VAS ZANIMA

Če bi vas nekdo vprašal, ali ste jutranja ptica ali nočna sova, bi lahko odgovor verjetno izstrelili kot iz topa. Čeprav seveda obstajajo tudi ljudje, ki so nekje vmes, velika večina spada ali v eno ali v drugo skupino. Medtem ko nekateri sovražijo jutra oziroma zgodnje jutranje zbujanje, nato pa brez težav ostanejo pokonci pozno v noč, so preference drugih skorajda diametralno nasprotne: zjutraj so polni energije, zvečer pa zelo hitro omagajo. To, v katero skupino spadate, je seveda odvisno od različnih dejavnikov. Med drugim naj bi bila zelo pomembna genetika, kot so odkrili raziskovalci z Univerze v Warwicku, pa ima vse prej kot zanemarljiv vpliv tudi naša osebnost …

Za zbiranje informacij je bil uporabljen vprašalnik

- Oglas -

Informacija, da nekdo rad vstaja precej zgodaj, naj bi razkrila marsikaj o osebnosti tega človeka. Raziskovalci, ki so se podpisali pod omenjeno študijo, so namreč ugotovili, da so pri t. i. jutranjih pticah nadpovprečno pogoste specifične osebnostne značilnosti, na katere precej redkeje naletimo pri nočnih sovah. Pri izvedbi raziskave so si strokovnjaki pomagali z vprašalniki, ki so jih morali izpolniti sodelujoči. Vprašalniki so zajemali vprašanja o osebnostnih lastnostih in o navadah, povezanih s spanjem …

Jutranje ptice vestne in disciplinirane, hkrati pa precej nespontane in zadržane

Katere so torej tiste lastnosti, ki naj bi se pojavljale pri zelo visokem odstotku jutranjih ptic? Po analizi vprašalnikov oziroma odgovorov anketirancev se je izkazalo, da so jutranje ptice nadpovprečno vestne osebe, ki so izjemno disciplinirane. V osnovi gre torej za pozitivne lastnosti, vendar so raziskovalci ugotovili, da so te značilnosti nemalokrat prepletene z manj pozitivnimi karakteristikami, ki so za jutranje ptice pogosto precej omejujoče. Osebe, ki imajo precej raje jutra kot večere, se pogosto težko odpovejo predvidljivi rutini. Iz tira jih lahko vrže že najmanjša motnja. Tako gre za ljudi, ki niso najbolj spontani in ki redko iščejo priložnosti za nova doživetja. Obenem pa naj bi bile jutranje ptice v medosebnih interakcijah nekoliko bolj zadržane. Za to, da se nekomu resnično odprejo, tako običajno potrebujejo kar precej časa.

Kako natančno naj bi osebnost vplivala na naše spalne navade?

Na podlagi opisanih ugotovitev so raziskovalci izoblikovali dve hipotezi, povezani z vplivom osebnosti na t. i. spalni kronotip. Ena od hipotez je, da lahko naše osebnostne značilnosti vplivajo na naše preference, povezane s socialnimi aktivnostmi in vedenjskimi vzorci, kar lahko seveda vpliva na to, kako dolgo bo nekdo ostajal pokonci. Ljudje, ki so zelo odprti, si ob večerih radi vzamejo čas za različne oblike druženja, zato ni presenetljivo, da odhajajo spat precej pozno. Druga hipoteza pa je, da lahko osebnostne lastnosti vplivajo na povsem zavestne odločitve, povezane z urnikom spanja in zbujanja. Če je oseba zelo disciplinirana, bo tako na primer želela vstati čim bolj zgodaj, da »prehiti« druge in že zjutraj poskrbi za dobršen del nalog, predvidenih za tisti dan.

Sprememba navad oziroma preferenc ni povsem nemogoča

Raziskovalci niso izključili niti možnosti medsebojnega vplivanja. Ne le da obstaja možnost za to, da naše osebnostne lastnosti vplivajo na naš kronotip, ampak lahko tudi kronotip vpliva na našo osebnost. Najverjetneje gre torej za precej kompleksno povezavo, ki zahteva dodatne raziskave, še posebej ker so naše spalne preference vsaj v določeni meri pogojene z genetiko. Toda čeprav se zdi, da smo vsaj deloma determinirani z dejavniki, na katere ne moremo (neposredno) vplivati, to še ne pomeni, da niso možne določene spremembe – če si tega seveda želite. Čeprav imate na primer v osnovi raje večer in noč, lahko z vztrajnostjo vsaj deloma modificirate svoj bioritem, posledično pa bo jutranje vstajanje precej manj mučno.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×