0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiNajpogostejše osebnostne značilnosti jutranjih ptic

Najpogostejše osebnostne značilnosti jutranjih ptic

MORDA VAS ZANIMA

Če bi vas nekdo vprašal, ali ste jutranja ptica ali nočna sova, bi lahko odgovor verjetno izstrelili kot iz topa. Čeprav seveda obstajajo tudi ljudje, ki so nekje vmes, velika večina spada ali v eno ali v drugo skupino. Medtem ko nekateri sovražijo jutra oziroma zgodnje jutranje zbujanje, nato pa brez težav ostanejo pokonci pozno v noč, so preference drugih skorajda diametralno nasprotne: zjutraj so polni energije, zvečer pa zelo hitro omagajo. To, v katero skupino spadate, je seveda odvisno od različnih dejavnikov. Med drugim naj bi bila zelo pomembna genetika, kot so odkrili raziskovalci z Univerze v Warwicku, pa ima vse prej kot zanemarljiv vpliv tudi naša osebnost …

- Oglas -

Za zbiranje informacij je bil uporabljen vprašalnik

Informacija, da nekdo rad vstaja precej zgodaj, naj bi razkrila marsikaj o osebnosti tega človeka. Raziskovalci, ki so se podpisali pod omenjeno študijo, so namreč ugotovili, da so pri t. i. jutranjih pticah nadpovprečno pogoste specifične osebnostne značilnosti, na katere precej redkeje naletimo pri nočnih sovah. Pri izvedbi raziskave so si strokovnjaki pomagali z vprašalniki, ki so jih morali izpolniti sodelujoči. Vprašalniki so zajemali vprašanja o osebnostnih lastnostih in o navadah, povezanih s spanjem …

Jutranje ptice vestne in disciplinirane, hkrati pa precej nespontane in zadržane

Katere so torej tiste lastnosti, ki naj bi se pojavljale pri zelo visokem odstotku jutranjih ptic? Po analizi vprašalnikov oziroma odgovorov anketirancev se je izkazalo, da so jutranje ptice nadpovprečno vestne osebe, ki so izjemno disciplinirane. V osnovi gre torej za pozitivne lastnosti, vendar so raziskovalci ugotovili, da so te značilnosti nemalokrat prepletene z manj pozitivnimi karakteristikami, ki so za jutranje ptice pogosto precej omejujoče. Osebe, ki imajo precej raje jutra kot večere, se pogosto težko odpovejo predvidljivi rutini. Iz tira jih lahko vrže že najmanjša motnja. Tako gre za ljudi, ki niso najbolj spontani in ki redko iščejo priložnosti za nova doživetja. Obenem pa naj bi bile jutranje ptice v medosebnih interakcijah nekoliko bolj zadržane. Za to, da se nekomu resnično odprejo, tako običajno potrebujejo kar precej časa.

Kako natančno naj bi osebnost vplivala na naše spalne navade?

Na podlagi opisanih ugotovitev so raziskovalci izoblikovali dve hipotezi, povezani z vplivom osebnosti na t. i. spalni kronotip. Ena od hipotez je, da lahko naše osebnostne značilnosti vplivajo na naše preference, povezane s socialnimi aktivnostmi in vedenjskimi vzorci, kar lahko seveda vpliva na to, kako dolgo bo nekdo ostajal pokonci. Ljudje, ki so zelo odprti, si ob večerih radi vzamejo čas za različne oblike druženja, zato ni presenetljivo, da odhajajo spat precej pozno. Druga hipoteza pa je, da lahko osebnostne lastnosti vplivajo na povsem zavestne odločitve, povezane z urnikom spanja in zbujanja. Če je oseba zelo disciplinirana, bo tako na primer želela vstati čim bolj zgodaj, da »prehiti« druge in že zjutraj poskrbi za dobršen del nalog, predvidenih za tisti dan.

- Oglas -

Sprememba navad oziroma preferenc ni povsem nemogoča

Raziskovalci niso izključili niti možnosti medsebojnega vplivanja. Ne le da obstaja možnost za to, da naše osebnostne lastnosti vplivajo na naš kronotip, ampak lahko tudi kronotip vpliva na našo osebnost. Najverjetneje gre torej za precej kompleksno povezavo, ki zahteva dodatne raziskave, še posebej ker so naše spalne preference vsaj v določeni meri pogojene z genetiko. Toda čeprav se zdi, da smo vsaj deloma determinirani z dejavniki, na katere ne moremo (neposredno) vplivati, to še ne pomeni, da niso možne določene spremembe – če si tega seveda želite. Čeprav imate na primer v osnovi raje večer in noč, lahko z vztrajnostjo vsaj deloma modificirate svoj bioritem, posledično pa bo jutranje vstajanje precej manj mučno.

.

NAJNOVEJŠE