0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMCT-olje – idealno olje za hujšanje?

MCT-olje – idealno olje za hujšanje?

MORDA VAS ZANIMA

MCT-olje je trenutno izjemno priljubljeno, še posebej med tistimi, ki prisegajo na t. i. LCHF-princip prehranjevanja ali na ketonsko dieto, torej na prehrano, ki vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov in visok delež maščob. Gre zgolj za modno muho ali je olje resnično zdravo za nas? Predvsem pa: kaj natančno sploh je MCT-olje in kaj so njegove posebnosti?

- Oglas -

MCT-olje –  vir srednjeverižnih trigliceridov

MCT-olje naj bi bilo nekakšna izboljšana različica kokosovega olja. Kratica MCT izvira iz angleščine, in sicer gre za »medium chain triglycerides«, torej za srednjeverižne trigliceride. Trigliceridi so maščobne molekule, sestavljene iz maščobnih kislin. Delimo jih v tri večje skupine. Tako poznamo kratko-, srednje- in dolgoverižne trigliceride. Vsaka od teh podvrst ima določene prednosti oziroma koristi. Kratkoverižni trigliceridi so pomembni predvsem za uravnavanje metabolizma in za naš črevesni mikrobiom, dolgoverižni trigliceridi pa lahko v zmernih količinah pripomorejo k zaščiti srca in ožilja.

Tako za dolgo- kot za kratkoverižne trigliceride je značilno, da se absorbirajo v našem tankem črevesu, srednjeverižni trigliceridi pa so nekaj posebnega. Gre za vrsto trigliceridov, ki se ne absorbirajo povsem v tankem črevesu, ampak je popolna presnova možna šele v jetrih. Tako gre za takojšen vir energije. Jetra srednjeverižnih trigliceridov ne skladiščijo, ampak ji takoj porabijo.

Obstaja kar nekaj razlogov za vse večjo priljubljenost MCT-olja

Kar približno 50 odstotkov kokosovega olja predstavljajo srednjeverižni trigliceridi. Tako gre za eno os najpogostejših osnov za pridobivanje MCT-olja, ki je torej koncentrirana oblika srednjeverižnih trigliceridov. Priljubljenost MCT-olja je povezana z različnimi vzroki. Eden glavnih je ta, da naj bi olje pripomoglo k sproščanju leptina – hormona, ki blokira občutek lakote. Sproščanje leptina tako poskrbi za dolgotrajnejši občutek sitosti. MCT-olje je obenem priljubljeno zaradi dejstva, da vsebuje približno 10 odstotkov manj kalorij kot druga olja, pogosto pa se uporablja tudi zaradi pozitivnih vplivov na črevesni mikrobiom oziroma za spodbujanje boljše prebave.

- Oglas -

Ker lahko, kot omenjeno, deloma obide krvni obtok in pripotuje vse do jeter, se lahko pri osebah, ki so v ketozi, hitro pretvori v ketone. Zaradi opisane lastnosti pa naj bi bilo zaužitje manjših količin MCT-olja možno celo med postenjem, zato gre za olje, ki je zelo priljubljeno tudi med tistimi, ki izvajajo t. i. prekinitveni post. MCT-olje ima torej določene koristi, še posebej za tiste, ki ste se odločili za ketonsko dieto in ki imate težave z doseganjem priporočljivega dnevnega vnosa maščob, vendar nikakor ne gre za obvezni dodatek, brez katerega omenjena dieta ne bi bila možna.

Možne prebavne težave, predvsem na začetku

Upoštevati morate, da se lahko po uživanju MCT-olja, ki je dostopno tudi v obliki kapsul in drugih vrst dopolnil, včasih pojavijo precej neprijetne prebavne težave, predvsem diareja. Ta težava je še posebej pogosta na začetku, torej pri tistih, ki MCT-olja doslej še niste poskusili. Tako je pametno, da začnete z zelo majhno količino, največ eno žličko na dan. Pogosto so namreč prebavne težave, kot so vetrovi in napihnjenost, možne tudi pri manjših količinah, zato je priporočljivo, da količino postopoma povečujete.

Odsvetuje se uporaba pri kuhanju

Sam okus MCT-olja je običajno precej nevtralen. Včasih je sicer mogoče zaznati rahel priokus po kokosu, ki pa večinoma ni posebej moteč. Tako lahko MCT-olje brez večjih težav kombinirate z različnimi živili, vendar se morate zavedati, da je t. i. točka dimljenja pri tem olju precej nizka. Tako ni najbolj priporočljivo, da se MCT-olje uporablja za kuhanje, ampak ga je bolje dodati šele po koncu toplotne obdelave, seveda pa ga lahko uporabite tudi za pripravo solat in podobnih jedi.

.

NAJNOVEJŠE