0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljePametni televizorji lahko porabljajo precej energije, tudi ko niso aktivni

Pametni televizorji lahko porabljajo precej energije, tudi ko niso aktivni

MORDA VAS ZANIMA

V relativno kratkem obdobju je postala večina naših naprav precej »pametnejša«, kot je bila pred tem. Tako smo danes na praktično vsakem koraku obdani z napravami, kot so pametni telefoni, pametne ure, pametni pomivalni stroji in pametni televizorji. Čeprav so mnoge sodobne naprave v osnovi bistveno varčnejše od navidezno podobnih naprav, ki so se uporabljale v prejšnjem stoletju, so lahko določene funkcije krive za nepotrebne izgube energije, ki so nemalokrat vse prej kot zanemarljive. Pri mednarodni nevladni okoljevarstveni organizaciji Natural Resources Defense Council so se tako odločili, da preverijo, kakšna je poraba pametnih televizorjev, ko so ti v stanju pripravljenosti. Pri tem so ugotovili, da je lahko poraba bistveno višja kot pri televizorjih brez »pametnih funkcij« …

- Oglas -

Pametne funkcije lahko poskrbijo  za neprijetno presenečenje ob prejemu položnice za elektriko

Raziskava je bila osredotočena predvsem na funkcije, kot so možnost glasovnega upravljanja televizorjev na daljavo s pomočjo t. i. pametnih zvočnikov, možnost prenosa vsebin z zaslona telefona ali tablice na zaslon televizorja in možnost spremembe pametnega telefona v daljinski upravljalnik z uporabo posebne aplikacije, kar pomeni, da lahko televizor upravljamo na daljavo kar s pomočjo telefona. Šlo je za serijo natančnih testiranj modelov različnih proizvajalcev oziroma znamk. Pri tem je bilo ugotovljeno, da lahko vklop pametnih funkcij prispeva k občutnemu povečanju letnih stroškov, povezanih z uporabo televizorja.

Dodatna obremenitev za okolje, ki je vse prej kot zanemarljiva

Seveda pa težava ni zgolj višja položnica za elektriko, ki vi vas lahko doleti, če se odločite za nakup pametnega televizorja (oziroma če se odločite za vklop pametnih funkcij, ki jih tovrstne naprave ponujajo). Energetske izgube, ki so bile zaznane pri večini testiranih modelov, so lahko izjemno obremenjujoče za okolje. Po ocenah organizacije, ki je izvedla raziskavo, naj bi to na letni ravni pomenilo kar približno 3 milijone ton dodatnih izpustov ogljikovega dioksida. Še posebej zaskrbljujoče je, da gre pri tem za številko, ki naj bi veljala le za Združene države Amerike. Če bi upoštevali še druge države, bi bila torej ocena dodatnih izpustov še precej višja. Povprečna izmerjena poraba v stanju pripravljenosti pri televizorjih, pri katerih niso bile aktivirane pametne funkcije, je bila sicer 0,6 W, ob aktiviranju omenjenih funkcij pa se je pri nekaterih modelih povzpela celo do 20 W.

Niso vsi pametni televizorji energetsko potratni

Pri tem je sicer treba opozoriti, da so se določene znamke oziroma modeli televizorjev odrezali precej bolje od drugih. To, da gre za pametni televizor, torej še ne pomeni nujno, da gre obenem za energetsko potratno napravo, ki bi se ji bilo bolje odpovedati. Poleg testiranja različnih znamk in modelov je bilo izvedeno tudi testiranje različnih operacijskih sistemov. Sistemi, na katerih temeljijo pametne funkcije, se lahko precej razlikujejo. Nekateri proizvajalci uporabljajo lastne operacijske sisteme, po drugi strani pa obstajajo tudi sistemi, ki se lahko pojavljajo pri televizorjih različnih znamk. Pri organizaciji Natural Resources Defense Council so prepričani, da je dejstvo, da so možni tudi bistveno varčnejši pametni televizorji, vsekakor dobra novica. To namreč pomeni, da se nam ni treba odpovedati praktičnosti, ki jo prinašajo pametne funkcije.

- Oglas -

Namesto tega bi bilo smiselno povečati pritisk na proizvajalce pretirano potratnih pametnih televizorje, med drugim tudi s strožjimi standardi pri določanju energetskega razreda za posamezne modele – takšnimi, ki bi med drugim vključevali tudi testiranja porabe televizorja v stanju pripravljenosti v odvisnosti od pametnih funkcij oziroma od aktivacije teh funkcij.

NAJNOVEJŠE