0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeBidnova administracija načrtuje 7 vetrnih elektrarn na morju vzdolž skoraj celotne obale

Bidnova administracija načrtuje 7 vetrnih elektrarn na morju vzdolž skoraj celotne obale

MORDA VAS ZANIMA

ZDA naj bi spremenile svoje načrt pridobivanja energije, pa tudi obalo. Ministrica za notranje zadeve Deb Haaland je v sredo na konferenci o industriji vetrne energije predstavila načrt za razvoj sedmih vetrnih elektrarn na morju vzdolž skoraj celotne obale celinskega dela ZDA. Načrt bi omogočil znatno povečanje sedanjih zmogljivosti za pridobivanje električne energije na morju in bi po besedah ​​uradnikov Bele hiše zmanjšal emisije ogljika v državi za kar 78 milijonov ton.

- Oglas -

Občutno zmanjšanje emisij do leta 2050

Če bodo ZDA do leta 2050 v celoti razogljičile svoje električno omrežje, bodo morale načine pridobivanja precej spremeniti in povečati: trenutno obnovljivi viri energije predstavljajo komaj eno petino virov električne energije. Med okolju prijaznimi možnostmi porabe energije vodi vetrna energija, ki sama prispeva približno dve petini tega seštevka, vendar se trenutno večina vetrnih elektrarn nahaja na kopnem.

Drugod po svetu, na primer v Evropi in na Kitajskem, vetrne turbine najdemo na morju, kjer so sunki vetra stalnejši in močnejši, elektrarne pa so zato lahko na večjih območjih, saj ne posegajo v urbana okolja in ne motijo prebivalcev. ZDA so trenutno precej v zaostanku na tem področju, saj imajo le dve majhni vetrni elektrarni na morju, ki lahko oskrbita le 0,04 odstotka nacionalnega povpraševanja po električni energiji, prva velika vetrna elektrarna na morju pa je bila odobrena šele v letošnjem letu.

V začetku tega leta je Bela hiša objavila načrt za množično povečanje proizvodnje vetrne energije na morju s ciljem do konca desetletja ustvariti 30 gigavatov vetrnih zmogljivosti na morju, kar je 750-krat več. Ta številka bi se v skladu z opisom projekta v naslednjih desetletjih morala znova več kot potrojiti in se do leta 2050 povzpeti na 110 gigavatov.

- Oglas -

Ker je pred vrati 26. konferenca Združenih narodov o podnebnih spremembah, je načrt pomemben znak zavezanosti Bidnove administracije k spopadanju s podnebno krizo.

.

NAJNOVEJŠE