Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaNajboljši zajtrk po menopavzi? Čokolada!

Najboljši zajtrk po menopavzi? Čokolada!

MORDA VAS ZANIMA

Čokolado običajno dojemamo kot »pregreho«, nekaj, kar si privoščimo za dušo, čeprav vemo, da to morda ni najboljše za naše zdravje. Vendar čokolada seveda ni enaka čokoladi. Če gre za kakovostno temno čokolado z visokim deležem kakava in (praktično) brez sladkorja, je to seveda nekaj povsem drugega kot zelo sladka mlečna čokolada. Uživanje čokolade tako ni nujno škodljivo. Podobno je ugotovila tudi ekipa ameriških in španskih raziskovalcev. Raziskava, ki so jo izvedli, je prinesla zanimivo ugotovitev: za ženske po menopavzi je lahko zelo koristen zajtrk, ki vsebuje tudi nekaj čokolade!

Čokolada za zajtrk ali za večerjo?

- Oglas -

Študija, objavljena v reviji The FASEB Journal, je nastala na podlagi manjše raziskave, v katero je bilo vključenih 19 žensk v postmenopavzi. Ženske so bile razdeljene v tri skupine. Osebe v prvi skupini so vsak dan za zajtrk pojedle 100 gramov čokolade, osebe v drugi skupini so enako količino čokolade zaužile za večerjo, tretja skupina pa je bila kontrolna, kar pomeni, da za te osebe ni bilo predvideno dodatno vključevanje čokolade na jedilnik. Druge prehranjevalne navade žensk, vključenih v raziskavo, niso bile regulirane.

Uživanje čokolade zjutraj – nižji krvni sladkor na tešče

Raziskava je trajala dva tedna, analiza zbranih podatkov po koncu tega obdobja pa je prinesla zanimivo ugotovitev: pri ženskah, ki so čokolado jedle za zajtrk, so bile vrednosti pri testiranju glukoze na tešče v povprečju nižje za približno 4,4 odstotka. Po dveh tednih rednega uživanja čokolade ni bilo mogoče zaznati bistvenih sprememb telesne teže, pri skupini, ki je čokolado uživala za zajtrk, pa je bil izmerjen celo manjši obseg pasu. Ženske, ki so uživale 100 gramov čokolade dnevno, so zmanjšale vnos drugih živil, in sicer za približno 300 kcal (pri tem je sicer treba upoštevati, da je energijska vrednost 100 gramov čokolade približno 540 kcal). Redno uživanje čokolade je zmanjšalo željo po drugih sladkarijah, pa tudi občutek lakote nasploh.

Zelo pomembno tudi to, kdaj nekaj jemo …

Kot so strnili raziskovalci, ki so pripravili študijo, njihove ugotovitve potrjujejo dejstvo, ki postaja vedno bolj očitno: ni pomembno samo to, kaj jemo, ampak tudi to, kdaj jemo. Če se težko upremo čokoladi, vendar nočemo pretirano zmesti našega telesnega sistema za uravnavanje krvnega sladkorja, naj bi bilo tako najbolje, da si čokolado privoščimo že za zajtrk. Raziskava je imela sicer kar nekaj omejitev (majhna testna skupina, neupoštevanje drugih prehranskih izbir, kratek čas trajanja raziskave itn., prav tako pa ni povsem jasno, ali so rezultati relevantni samo za ženske v obdobju postmenopavze). Tako verjetno ni najpametneje, da si za zajtrk privoščite tolikšno količino čokolade, kot so jo uživale ženske, ki so bile del raziskave, torej 100 gramov dnevno. Vendar pa seveda ne bo nič narobe, če v svoj zajtrk vključite tudi nekaj koščkov kakovostne, temne čokolade, pri čemer pazite, da bo delež kakava čim višji.

Ideje za zdrav »čokoladni zajtrk«

Čokolada seveda ni najbolj tipična izbira za zajtrk; čeprav gre morda za eno od vaših najljubših živil, se lahko sprašujete, kako jo sploh vključiti v zajtrk, da bo ta čim bolj zdrav. Na voljo imate ogromno možnosti. Pripravite lahko na primer zdrave ajdove palačinke, nato pa kot nadev uporabite stopljeno temno čokolado in sadje. Košček ali dva temne čokolade lahko dodate tudi proseni ali ovseni kaši. Še ena možnost je dodajanje temne čokolade smutijem, iz temne čokolade pa lahko pripravite tudi zdrave mafine ali lešnikovo-čokoladni namaz brez sladkorja, ki ga nato namažete na kos polnozrnatega kruha, ki ste ga pred tem popekli v opekaču. Zdravo in okusno gresta lahko torej z roko v roki!

- Oglas -

Preverite tudi: Lešnikovo-čokoladni namaz z manj sladkorja

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×