Zdravje & prehranaLuskavica: 7 možnih sprožilcev novih zagonov bolezni

Luskavica: 7 možnih sprožilcev novih zagonov bolezni

MORDA VAS ZANIMA

Luskavica je bolezen, pri kateri se izmenjujeta dve fazi: obdobje mirovanja oziroma remisije, ki lahko včasih traja tudi nekaj let, in obdobje novih zagonov. Izmenjava teh dveh faz je lahko sicer precej nepredvidljiva, kar pomeni, da ne morete nikoli z gotovostjo vedeti, kdaj vas bo presenetil nov zagon bolezni, toda s pomočjo natančnega opazovanja in beleženja simptomov lahko vendarle ugotovite, kateri so tisti dejavniki, ki so za vas še posebej problematični. Smiselno je, da ste pri tem še posebej pozorni na najbolj razširjene sprožilce. Ni sicer nujno, da so ti dejavniki tudi v vašem primeru povezani z novimi zagoni oziroma izbruhi luskavice, toda vsekakor je pametno preučiti, ali lahko izogibanje tem dejavnikom zmanjša pogostost zagonov luskavice in intenzivnost simptomov …

1. Stres

- Oglas -

Podobno kot pri številnih drugih boleznih je lahko tudi pri luskavici zelo problematičen stres. Ugotovitve znanstvenikov, ki so preučevali to povezavo, sicer niso povsem enotne. Odstotek bolnikov z luskavico, ki poročajo o tem, da so opazili, da stres poslabša simptome bolezni in prispeva k pogostejšim zagonom, lahko precej niha – toda pogosto doseže vsaj približno 30 odstotkov anketiranih oseb. Poleg tega pa je bila luskavica pri številnih ljudeh diagnosticirana prav v nadpovprečno stresnem življenjskem obdobju.

2. Alkohol

Včasih se lahko težave z luskavico poslabšajo tudi zaradi alkohola. To naj bi bilo povezano z vplivom na zaščitno funkcijo kože. Alkohol namreč oslabi naravno zaščito in poveča nevarnost za vnetja. Ta povezava je sicer slabo raziskana. Za natančnejše informacije o vplivu alkohola na osebe z luskavico bodo tako potrebne dodatne študije, vendar je vsekakor smiselno, da ste pozorni na morebitne ponavljajoče se izbruhe luskavice, ki bi bili lahko povezani z alkoholom.

3. Močno predelana živila

Ne obstaja sicer posebna dieta, ki bi bila lahko še posebej koristna za osebe z luskavico, vendar imamo na voljo raziskave, katerih izsledki pričajo o tem, da lahko povečan vnos sadja in zelenjave oziroma rastlinske hrane, po drugi strani pa izogibanje živilom, kot so predelani mesni izdelki in beli sladkor, pomaga pri podpori imunskemu sistemu. Posledično ima lahko tovrstna prehrana pozitiven vpliv tudi pri luskavici. Nekaterim ljudem pomaga tudi izogibanje glutenu, vendar je pred tem smiselno preveriti, ali ste resnično preobčutljivi na to beljakovino.

4. Zdravila

Uporaba določenih zdravil lahko prispeva k pogostejšim izbruhom luskavice in k intenzivnejšim simptomom, na primer uporaba betablokatorjev in zdravil, ki vsebujejo interferon. Če opažate tovrstno povezavo, se pogovorite z zdravnikom, ki lahko morda predlaga alternativno zdravilo. Opuščanje zdravil ali spreminjanje odmerka na lastno pest seveda ni varno.

5. Vremenske spremembe

- Oglas -

Osebe z luskavico pogosto opažajo, da se simptomi bolezni poslabšajo ob določenih vremenskih spremembah, na primer ob naglem znižanju zunanje temperature. Na vreme seveda ne morete vplivati, vendar lahko poskrbite za to, da boste čim bolj zaščiteni pred neugodnimi vplivi (npr. z dodatnim slojem oblačil in pogostejšo uporabo vlažilnih losjonov v zimskih mesecih).

6. Povišanje telesne teže

Včasih je poslabšanje simptomov luskavice povezano tudi s pridobivanjem odvečnih kilogramov. Pri osebah s čezmerno telesno težo so simptomi luskavice pogosto še posebej izraziti in moteči. Če se spopadate z luskavico, je torej to še razlog več, zaradi katerega bi morali paziti na zdravo telesno težo.

7. Hormonske spremembe

Poleg hormonskih sprememb, ki so posledica stresa (povišanje ravni kortizola v telesu), so lahko za pogostejše zagone luskavice krive tudi druge hormonske spremembe. Zagoni so na primer zelo pogosti v obdobju pubertete, nosečnosti in menopavze. Povezani pa so lahko tudi s ščitničnimi hormoni. Vsekakor je torej smiselno vsaj občasno preverjanje hormonske slike. Ob morebitnih odstopanjih bo tako možno hitro ukrepanje v obliki ustrezne hormonske terapije (če bo seveda zdravnik ocenil, da je to smiselno).

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×