0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeKaj narediti s starimi nedrčki: 7 uporabnih idej

Kaj narediti s starimi nedrčki: 7 uporabnih idej

MORDA VAS ZANIMA

V Sloveniji naj bi letno zavrgli približno 20 kilogramov tekstila na osebo, v nekaterih državah – na primer v ZDA – pa je številka še precej višja. Ni torej presenetljivo, da so trenutno ena od največjih okoljskih težav prav tekstilni odpadki. Obenem pa je za okolje izjemno problematična že sama masovna proizvodnja oblačil. Tekstilna industrija je namreč odgovorna za ogromne količine toplogrednih plinov. Kolektivna sprememba nakupovalnih navad, povezanih z oblačili, je tako izredno pomembna za zaščito okolja.

- Oglas -

Osnova je seveda razmislek o tem, ali zares potrebujemo nov kos oblačila. Če ugotovite, da resnično potrebujete nove obleke, preverite, ali lahko morda najdete rabljena, dobro ohranjena oblačila. Nato pa poskušajte iz njih iztisniti čim več nošenj. Toda tudi če upoštevamo vse to, bo prišel trenutek, ko posamezna oblačila ne bodo več primerna za nošnjo. Preden jih zavržete, vedno razmislite, ali bi bila možna predelava in s tem ponovna uporaba. Podobno velja seveda tudi za spodnje perilo, vključno z nedrčki. Zaradi oblike se zdi sicer predelava nedrčkov nekoliko zahtevnejša, vendar imamo za vas nekaj zanimivih idej …

Izdelava mini torbice iz košaric starih nedrčkov

Iz košaric starega nedrčka lahko sešijete zanimivo, povsem unikatno mini torbico. Za naramnice pa lahko uporabite kar trakove nedrčka. S pomočjo različnih našitkov oziroma dodelav lahko praktično povsem zakrijete »prejšnje življenje« uporabljenega materiala. Tako ne bo nihče uganil, da je vaša mini torbica v resnici izdelana iz starega nedrčka.

Košarice prišijte na notranjo stran obleke

Ste morda kupili prekrasno obleko, nato pa ugotovili, da je nekoliko preveč prosojna, vendar žal ni najprimernejša za kombiniranje s klasičnimi nedrčki (na primer zaradi odprtega hrbta)? Če obvladate vsaj osnovne šiviljske tehnike, se lahko predelave lotite kar sami. Razrežite nedrček, ki ga ne nosite več, nato pa prišijte košarice na notranjo stran obleke.

- Oglas -

Zapestnice iz trakov starih nedrčkov

Trakove starih nedrčkov je mogoče uporabiti za izdelavo zapestnic s prilagodljivim paščkom. Nanje lahko na primer pritrdite različne kamenčke ali kristalčke. Izdelava tovrstnih zapestnic je lahko zelo zanimiva tudi za otroke. Določeni materiali, ki bi jih sicer morda zavrgli, lahko otrokom zagotovijo ure in ure zabave.  

Poživitev nedrčka z našitki

Morda sicer z vašim nedrčkom ni nič narobe, ampak ste se preprosto naveličali barve ali vzorca. Če gre za nedrček svetlejše barve, ga najprej pobarvajte v želeni odtenek, pri čemer si lahko pomagate kar z naravnimi barvili. Nato pa se lotite ustvarjanja oziroma dodajanja različnih našitkov in vezenin. Če je glavna težava to, da je nedrček nekoliko preozek, pa si lahko pomagate z razširitveno zaponko.

Mehka igrača za psa ali mačko

Košarice starega nedrčka so kot nalašč za izdelavo mehke igrače za psa ali mačko. Nedrček najprej razrežite in deloma sešijte košarici, kot bi šivali žogo. Proti koncu notranjost napolnite s poljubnim mehkim materialom (na primer s starimi najlonskimi nogavicami) in dokončajte šivanje.

Blazinice kot oblazinjenje v notranjosti obuvala

Odstranljive blazinice, ki jih lahko najdemo v nekaterih nedrčkih, lahko uporabite za oblazinjenje obuval, katerih notranjost je zelo trda in neudobna – na primer za čevlje s peto, ki jih še niste razhodili. Možnost za nastanek bolečih otiščancev bo tako precej manjša.

- Oglas -

Recikliranje

Če vam nobena od naštetih možnosti ponovne uporabe ne ustreza, vendar nimate boljše ideje, poskrbite vsaj za ustrezno odlaganje starih nedrčkov. Namesto da jih preprosto odvržete med mešane odpadke, poskušajte najti lokacijo v bližini, kamor lahko prinesete odpadni tekstil in kjer bodo nato poskrbeli za ustrezno recikliranje.

.

NAJNOVEJŠE