Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.
Dom & energijaKam s starimi gumami? 7 uporabnih idej …

Kam s starimi gumami? 7 uporabnih idej …

MORDA VAS ZANIMA

Stare gume oziroma avtomobilske pnevmatike sicer morda niso več uporabne za vožnjo, toda to še ne pomeni, da so primerne le še za odpad. Avtomobilske – pa tudi druge gume – je mogoče reciklirati oziroma predelati in jim tako podariti novo življenje. Reciklirane gume se med drugim uporabljajo za izdelavo umetnih zelenic, tekaških stez in celo pri gradnji cest. Seveda se sami težko lotite tovrstnih projektov, vendar imate kljub temu na voljo ogromno zanimivih možnosti za predelavo starih gum. Preden jih zavržete, vsekakor vsaj razmislite o spodnjih idejah …

1. Stare gume kot korita za rože in druge rastline

- Oglas -

Iz starih gum lahko izdelate zanimiva vrtna korita za rože in za druge rastline – gume lahko uporabite celo na gredicah za ločevanje pridelka. Ker gre za zelo odporen material, ne bo nevarnosti za poškodbe zaradi vlage in drugih manj ugodnih dejavnikov. Gume lahko najprej prebarvate v želene odtenke, kar bo poskrbelo za pravljično podobo vašega vrta. Seveda pa lahko po želji ohranite osnovno barvo.

2. Mini peskovniki iz starih gum

Malčki – pa tudi malce večji otroci – bodo zagotovo izjemno navdušeni nad mini peskovniki, izdelanimi iz starih avtomobilskih gum. Tudi če se odločite za izdelavo mini peskovnikov, lahko gume najprej pobarvate, nato pa jih preprosto napolnite z mivko. Poskrbite, da boste peskovnik postavili na senčno mesto. Pomagate pa si lahko tudi z dežnikom, zapičenim na sredino mivke, ki bo vašemu malčku med igro zagotavljal zaščito pred soncem.

3. Udobna postelja za vašega štirinožnega prijatelja

Zakaj bi kupovali posebno posteljo za psa ali mačko, če jo lahko izdelate kar sami. Postopek je zelo preprost, obenem pa vam omogoča koristno uporabo starih gum, ki so kot nalašč za to nalogo. Izbrano gumo najprej dobro očistite, nato pa v notranjost položite blazino ali več blazin. Če želite, se lahko še malce poigrate z dekoracijo.

4. Unikatno vrtno pohištvo

Vrtno pohištvo, izdelano iz starih gum, je vsekakor zelo zanimivo in trendovsko (podobno kot na primer pohištvo iz palet). Vedno več ljudi se navdušuje nad tovrstnim predelanim pohištvom, ki ima precej več »duše« od generičnih kosov, kupljenih v trgovini. Stare gume so primerne tako za izdelavo vrtnih miz kot stolov in »sedežnih garnitur«. Kombinirate lahko poljubno število gum, odvisno od želenih dimenzij vrtnega pohištva. Za mizo boste potrebovali še desko, za izdelavo stolov in vrtne sedežne garniture pa gume kombinirajte z blazinami, ki bodo zagotovile potrebno udobje.

5. Gugalnice s pridihom nostalgije

- Oglas -

V otroštvu ste se najverjetneje vsaj občasno gugali na gugalnicah, izdelanih iz starih gum. Zakaj ne bi podobne gugalnice izdelali tudi za svojega otroka! Seveda morate paziti, da boste uporabili gume, ki niso poškodovane, in da boste poskrbeli za varno namestitev.

6. Lični vrtni smetnjaki

Med delom v okolici doma se pogosto nabere precej odpadkov. Iz starih avtomobilskih gum lahko izdelate zanimive smetnjake, ki bodo poskrbeli, da vreče s smetmi ne bodo kazile okolice vašega doma. Potrebovali boste nekaj gum, ki jih zložite drugo na drugo (pred tem jih lahko po želji pobarvate). Nato v notranjost preprosto namestite večjo vrečo za smeti.

7. Okvir za ogledalo iz starih gum za kolo

Iz starih gum je mogoče izdelati tudi unikaten okvir za ogledalo. Avtomobilske gume seveda ne bi bile primerne za ta projekt, pri katerem pridejo v poštev predvsem stare gume oziroma zračnice kolesa. Prebarvate jih lahko v poljubne odtenke (na primer zlate ali srebrne). Nato pa pritrdite kos ogledala ustrezne oblike in velikosti. 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×