0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeOnesnažen zrak kriv za več milijonov prezgodnjih porodov letno

Onesnažen zrak kriv za več milijonov prezgodnjih porodov letno

MORDA VAS ZANIMA

Pred nedavnim objavljeni podatki zelo obsežne globalne študije prinašajo izjemno zaskrbljujoče podatke, povezane z negativnimi vplivi onesnaženega zraka na potek nosečnosti. Študija, ki so jo pripravili raziskovalci z dveh uglednih ameriških univerz in ki je bila objavljena v reviji PLOS Medicine, je namreč razkrila tesno povezavo med onesnaženjem zraka in med prenizko porodno težo otrok. Tako naj bi bilo leta 2019 kar 6 milijonov prezgodnjih porodov povezanih prav z onesnaženjem. Obenem pa je bila odkrita korelacija med onesnaženostjo zraka in 3 milijoni otrok, ki so bili leta 2019 rojeni s prenizko porodno težo.

- Oglas -

Zajezitev onesnaženja v najrevnejših državah = do 78 % manj prezgodnjih porodov

Vedno več je dokazov, ki pričajo o povezavi med izpostavljenostjo škodljivim snovem v obliki drobnih trdnih delcev velikosti PM2.5, na primer delcem saj, in prezgodnjim porodom. Prav tako je znano, da lahko prezgodnji porod močno poveča nevarnost za smrt otroka. Komplikacije, povezane s prenizko porodno težo in drugimi negativnimi posledicami prezgodnjega poroda, naj bi bile celo glavni razlog za smrti otrok, mlajših od 5 let. Obenem pa lahko prezgodnji porod pomeni povečano nevarnost za številne kronične bolezni, s katerimi se bo moral spopadati otrok. Nevarnost za tovrstne težave je še posebej velika v revnejših državah.

Otroci, ki so rojeni prezgodaj, imajo tam še posebej slabe možnosti za preživetje. Tako se kar polovica vseh porodov pred 32. tednom nosečnosti konča s smrtjo otroka. Uvodoma omenjena študija je bila zastavljena kot metaanaliza. Raziskovalci so analizirali obsežne baze podatkov oziroma dostopne študije, povezane z vplivom onesnaženja na potek nosečnosti. Med drugim so se osredotočili na gestacijsko starost ob porodu in odstopanja od povprečne porodne teže. Kot je bilo pričakovano, so bili negativni vplivi še posebej izraziti v revnejših državah; po ocenah strokovnjakov, ki so pripravili metaanalizo, rezultati pričajo, da bi lahko minimizacija onesnaženja v Jugovzhodni Aziji in v podsaharski Afriki poskrbela za kar 78-odstotno zmanjšanje števila prezgodnjih porodov.

Izpostavljenost onesnaženemu zraku lahko posredno oslabi placento

Dejstvo, da so negativni vplivi onesnaženega zraka na nosečnost oziroma na plod najbolj izraziti v najrevnejših predelih sveta, seveda še ne pomeni, da niso prizadete tudi druge države. Po ocenah strokovnjakov, ki so se podpisali pod študijo v reviji PLOS Medicine, je bilo leta 2019 prav onesnaženje zraka eden glavnih krivcev za skoraj 12.000 prezgodnjih porodov v Združenih državah Amerike. Ni sicer še povsem jasno, kaj je krivo za tako izrazito korelacijo med izpostavljenostjo onesnaženemu zraku in povečano verjetnostjo za prezgodnji porod, najverjetneje pa so negativni učinki povezani predvsem z vdorom strupenih kemikalij v krvni obtok in s preobremenitvijo imunskega sistema, kar lahko med drugim privede do oslabitve posteljice.

- Oglas -

Problematična ni samo onesnaženost zunanjega zraka

Čeprav ob besedni zvezi »onesnaženost zraka« običajno pomislimo na zunanji zrak, je zanimivo, da je bil po oceni raziskovalcev za kar približno dve tretjini najbolj pogubnih učinkov kriv zrak v zaprt prostorih – predvsem onesnažen zrak, ki je bil posledica kurjenja premoga in lesa. Z onesnaženostjo zunanjega zraka je bila torej povezana približno ena tretjina negativnih vplivov na potek nosečnosti. Tudi tu je bilo seveda posebej izpostavljeno kurjenje premoga, obenem pa tudi onesnaženje, ki je neposredna posledica prometa in procesov v različnih industrijskih panogah. Ekipa strokovnjakov, ki je poskrbela za metaanalizo, sicer sodeluje tudi pri pripravi letnih poročil o globalnem stanju zraka (State of Global Air report). Poročilo, pripravljeno leta 2020, je prineslo podobne zaključke: onesnaženost zraka je leta 2019 prispevala k smrti kar 476.000 dojenčkov.

.

NAJNOVEJŠE