0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNajboljša živila za upočasnitev procesa staranja

Najboljša živila za upočasnitev procesa staranja

MORDA VAS ZANIMA

Staranje je seveda povsem naraven proces, ki pa se pri nekaterih ljudeh vendarle odvija precej hitreje kot pri drugih. Pri tem ne govorimo o vaši konkretni starosti, ampak predvsem o t. i. biološki starosti. Številke v vaših osebnih dokumentih namreč še ne povedo dosti. Tako so nekateri ljudje v resnici precej mlajši, kot bi bilo mogoče slutiti na podlagi teh številk, če upoštevamo njihovo zdravje in fizično pripravljenost. Spet drugi pa precej starejši.

- Oglas -

Orehi

V čem je skrivnost? Danes na mnogih kozmetičnih izdelkih najdemo oznako »proti staranju«, ki pa je lahko precej zavajajoča. S kozmetiko boste namreč težko popravili napake, ki jih delate v kuhinji. Čim pogostejše uživanje živil, ki zaradi posebne kombinacije sestavin upočasnjujejo proces staranja, je zagotovo eden najboljših ukrepov, če želite zares preprečiti prezgodnje staranje. To pa obenem pomeni tudi manjše tveganje za številne bolezni.

Orehi

Raziskave kažejo, da ljudje, ki redno uživajo orehe, v povprečju živijo precej dlje od tistih, ki nimajo te navade. Še posebej blagodejne učinke v tem primeru naj bi imeli orehi. Nekaj orehovih jedrc dnevno namreč pomeni nižje tveganje za srčna obolenja in celo za določene vrste raka – prav omenjeni težavi pa sta dva izmed najpogostejših razlogov za zgodnjo umrljivost. Poleg tega pa so orehi tudi odločna hrana za možgane.

- Oglas -

Granatna jabolka

Granatna jabolka so postala v zadnjih letih zelo priljubljena tudi pri nas. In to ne le zaradi svojega zanimivega, sladko-kiselkastega okusa. Priljubljenost granatnih jabolk je povezana tudi z dejstvom, da gre za izjemno zdrav sadež, bogat z antioksidanti. Prav antioksidanti pa so zelo pomembni za upočasnjevanje procesa staranja in za zaščito pred kroničnimi boleznimi.

Borovnice

In ko smo že pri antioksidantih, zagotovo ne smemo pozabiti morda najboljšega vira teh za zdravje koristnih snovi. V mislih imamo seveda borovnice, ki prav tako ščitijo pred oksidativnim stresom in poškodbami celic. Posledično pa pomeni uživanje borovnic manjše tveganje za bolezni, kot so različne oblike raka in srčno-žilna obolenja. Obetate pa si lahko tudi počasnejše staranje kože, torej manj vidnih gubic in njihovo počasnejše nastajanje. Dober vir antioksidantov so sicer praktično vse vrste jagodičevja, ne le borovnice.

Kislo zelje

Želite svoje telo oskrbeti s čim več probiotiki (koristnimi bakterijami), a obenem nočete jemati prehranskih dopolnil? Potem je kislo zelje zagotovo eno tistih živil, ki ne smejo manjkati na vašem jedilniku. Redno uživanje kislega zelja bo pripomoglo k uravnoteženi črevesni flori, kar bo imelo pozitiven vpliv na praktično vse organske sisteme v vašem telesu. Zdravo črevesje je še posebej pomembno za močan imunski sistem, obenem pa je bistveno tudi za metabolizem in preprečevanje vnetij v telesu. Vse to pa lahko pripomore k daljšemu življenju oziroma k upočasnjenemu staranju.

Korenje

Večinoma ob misli na korenje zelo hitro pomislimo na zaščito naših oči pred poškodbami. To sicer drži, vendar zmore korenje še marsikaj drugega. Kot razkrivajo izsledki raziskav, lahko namreč karotenoidi, s katerimi je korenje bogato, pomembno pripomorejo k temu, da ohranite mladostnost in zdravje tudi v zrelih letih.

.

NAJNOVEJŠE