0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaLovorovi listi: prva pomoč pri kašlju in druge zdravstvene koristi

Lovorovi listi: prva pomoč pri kašlju in druge zdravstvene koristi

MORDA VAS ZANIMA

Lovorovi listi so večini znani zgolj kot začimba, značilna predvsem za kraje z mediteranskim podnebjem. Vendar pa so lahko lovorovi listi, ki so bili izjemno cenjeni že v starorimskih časih, tudi odlično naravno zdravilo. Še posebej prav vam lahko pridejo v zimskem času, ko imamo običajno pogosteje težave s kašljem …

- Oglas -

Lovorovi listi

Lajšanje težav z dihali

Čaj, pripravljen iz (posušenih) lovorovih listov, je eden najpreprostejših, obenem pa najučinkovitejših naravnih pripravkov za lajšanje težav z dihali. Iz lovorovih listov in sladkorja pa je mogoče pripraviti tudi zdravilni sirup, ki bo prav tako pripomogel k ublažitvi kašlja in drugih težav z dihali. Še ena možnost je, da uporabite eterično olje lovora. Nekaj kapljic tega eteričnega olja zmešajte s poljubnim rastlinskim oljem, nato pa mazilo vtrite v prsni koš. To bo poskrbelo za hitro sprostitev dihalnih poti. Podoben učinek lahko sicer dosežete, če skuhate močnejši lovorov čaj in ga uporabite za obkladke oziroma obloge. Čisto krpo ali kos blaga pomočite v čaj, ožemite in nato položite na prsni koš. Seveda pa lahko eterično olje lovora dodate tudi vroči vodi, ki jo nameravate uporabiti za parno inhalacijo. Zaradi protibakterijskih učinkov lahko lovorovi pripravki pomagajo celo pri zatiranju različnih škodljivih bakterij.

Pomoč pri prebavnih težavah in naravni diuretični učinki

S čajem iz lovorovih listov si lahko pomagate tudi takrat, ko vas mučijo različne prebavne težave. Lovor bo zelo uspešno pomiril razdražen želodec – nekateri pa si s pripravki iz lovora pomagajo celo pri lajšanju simptomov, povezanih s celiakijo. Med drugim lahko lovor pomaga tudi pri razstrupljanju telesa, velja pa tudi za odličen naravni diuretik. Tudi če vam ni do uživanja posebnih zdravilnih pripravkov na osnovi lovora, je tako vsekakor priporočljivo, da lovor vključite v čim več jedi, ki jih pripravite – ne le zaradi izboljšanja okusa, ampak tudi oziroma predvsem zaradi zdravilnih učinkov, ki si jih lahko tako obetate. Lovor bo pomagal tudi pri hitrejši prebavi tistih jedi, ki bi lahko sicer predstavljale precejšen zalogaj za vaša prebavila.

- Oglas -

Ublažitev številnih težav z lasmi

Lovorovi listi lahko pridejo zelo prav tudi vsem, ki vas mučijo različne težave z lasmi. Čaj iz teh listov naj bi bil še posebej učinkovit pri odpravljanju prhljaja, obenem pa lahko snovi, ki jih vsebuje lovor, poskrbijo tudi za to, da bodo vaši lasni mešički bolj zdravi – kar pomeni lepše in bolj zdrave lase ter njihovo hitrejšo rast. Če bi radi lovor uporabili za nego las, najprej skuhajte močan čaj. Ko lase operete s šamponom kot običajno, po še mokrih laseh prelijte lovorov čaj. Nekaj minut nežno masirajte lasišče, da blagodejne učinkovine zares dosežejo mešičke.

Pomirjajoči učinki: pomoč pri ublažitvi stresa

Podobno kot na primer v timijanu, baziliki ali sivki lahko tudi v lovorovih listih najdemo linalool. Gre za snov, ki je zelo cenjena v aromaterapiji, saj pomaga pri blaženju stresa oziroma napetosti. Ker je lahko dolgotrajen stres zelo škodljiv za naše zdravje, je vsekakor smiselno, da si že ob prvih znakih težav pomagate z učinkovitimi naravnimi pripravki brez stranskih učinkov. Ena najboljših izbir v takšnih primerih je lahko prav lovor.

Lovorovi listi za zaščito srca pred boleznimi

Lovor pa je tudi ena tistih začimb, ki lahko pripomorejo k zaščiti našega srca pred številnimi boleznimi. To je predvsem zasluga kavne kisline in rutina, ki ju najdemo v lovorovih listih. Rutin pomaga pri krepitvi sten naših kapilar, kavna kislina pa sodeluje pri izločanju škodljivega HDL-holesterola iz telesa, kar je prav tako izjemno pomembno za zdrav srčno-žilni sistem.

.

NAJNOVEJŠE