0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaKaj pomaga, če so vaša stopala vedno mrzla?

Kaj pomaga, če so vaša stopala vedno mrzla?

MORDA VAS ZANIMA

Sodite med tiste ljudi, katerih stopala so zelo pogosto hladna? To je običajno povezano s slabšo prekrvavitvijo, lahko pa je tudi znak nekaterih drugih zdravstvenih težav, na primer anemije, hipotiroze (zmanjšanega delovanja ščitnice) in Raynaudovega sindroma. Vpliv pa ima lahko tudi kajenje in prekomerno uživanje alkohola. Vsekakor je dobro, da poiščete vzrok, zaradi katerega so vaša stopala nenehno hladna, še posebej če je težava postala že zelo moteča. V vmesnem obdobju pa lahko preizkusite nekaj naravnih metod, ki so pogosto zelo učinkovite pri tistih, ki si sicer težko ogrejejo stopala.

- Oglas -

Mrzla stopala

Kopeli z mrzlo in vročo vodo

Ena izmed pogostih tehnik v hidroterapiji – terapiji, ki temelji na uporabi vode – so izmenjujoče se mrzlo-tople kopeli. Ta tehnika vam lahko koristi, tudi če se soočate s hladnimi stopali. Potrebovali boste dve manjši plastični kadi, dovolj veliki za vaša stopala. Prvo napolnite s hladno vodo, drugo pa z vročo. Najprej stopala za približno 2 minuti pomočite v hladno vodo. Nato za minuto v toplo. Z izmenjavanjem nadaljujte približno 15 minut. Nato stopala dobro zbrišite in si obujte tople nogavice.

Telovadba za stopala in prste

Pogosto pozabimo, da tudi naša stopala in prsti potrebujejo nekaj razgibavanja. To velja še toliko bolj pri tistih, ki imate pogosto hladna stopala. Poskusite nekaj minut izmenjaje hoditi najprej samo po prstih in nato samo po petah. Pomaga lahko tudi to, da za približno minuto stopite na prste in stojite na mestu, nato pa stopite na tla s celotnim stopalom. Vajo nekajkrat ponovite. Ko sedite, lahko občasno potelovadite tudi tako, da vrtite stopalo v gležnjih najprej v eno, nato pa še v drugo smer.

- Oglas -

Pomagajte si z ingverjem in kajenskim poprom

Pri ogrevanju stopal si lahko pomagate tudi z določenimi začimbami. Še posebej dobra izbira sta ingver in kajenski poper, ki nas pogrejeta od znotraj, kar se bo odrazilo tudi na temperaturi vaših stopal. Iz ingverja si lahko pripravite čaj, ki ga popijete, ta čaj (seveda v večjih količinah) pa lahko uporabite tudi za toplo kopel za stopala. Razlog, zaradi katerega je tudi kajenski poper zelo dobra naravna pomoč pri težavah z mrzlimi stopali, se skriva predvsem v kapsaicinu – aktivni sestavini kajenskega popra, ki med drugi spodbuja našo prekrvavitev. Kajenski poper lahko dodate jedem, še en zelo uporaben trik pa je, da najprej obujete tanjše nogavice, nato pa malce kajenskega popra nasujete v debelejše nogavice, ki jih prav tako obujete.

Masaža s toplimi olji

Svojim stopalom lahko privoščite tudi sproščujočo masažo s toplimi olji, ki jih bo prijetno ogrela, saj pomaga pri izboljševanju prekrvavitve. Najprej segrejte izbrano olje, na primer kokosovo ali olivno. Prepričajte se, da ni prevroče, nato pa si z njim zmasirajte stopala. Po masaži si čim prej nadenite tople nogavice.

Preverite raven železa v telesu – in po potrebi povečajte vnos

Če ste začeli težave s hladnimi stopali doživljati šele v zadnjem času, obstaja tudi možnost, da vam primanjkuje železa. Eden tipičnih znakov anemije so prav mrzla stopala. Železo je namreč nujno za oskrbo naših celic s kisikom. Vsekakor je smiselno, da najprej pri zdravniku oziroma v laboratoriju preverite, ali je pomanjkanje železa zares vzrok za vaše težave. Če se izkaže, da gre res za anemijo, pa je nato seveda nujno, da povečate vnos železa.

.

NAJNOVEJŠE