0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako telo in stanovanje razstrupiti plesni?

Kako telo in stanovanje razstrupiti plesni?

MORDA VAS ZANIMA

Zadnja leta se med strokovnjaki, ki se ukvarjajo z naravnim zdravjem, vse pogosteje govori o nevarnostih, ki jih našemu zdravju povzroča plesen. Ta je namreč v našem bivalnem okolju zelo pogosta. Včasih je tako prikrita, da je ne opazimo oziroma nanjo nismo pozorni, vseeno pa nam lahko povzroča težave z zdravjem.

- Oglas -

Plesen je za naše telo lahko zelo nevarna

Plesen ima lahko na naše telo zelo toksičen vpliv. Simptome, ki jih povzroča, lahko povezujemo tudi z drugimi vzroki, zato nanjo pogosto niti ne pomislimo.

Izpostavljenost plesni lahko povzroča:

 • izčrpanost,
 • kašelj in kihanje,
 • kratko sapo,
 • vročino,
 • glavobol in omotičnost,
 • bolečine v sklepih,
 • težave s spominom in koncentracijo,
 • vnetje sinusov,
 • občutljivost za svetlobo,
 • kožne izpuščaje,
 • težave s prebavo.

Eden izmed glavnih vzrokov, zakaj plesen povzroča tako različne simptome, je ta, da lahko toksini v njej ovirajo delovanje našega imunskega sistema in nas naredijo bolj dovzetne za mnoge bolezni. Lahko je v zraku, v zgradbah, ki imajo težave z vlago oziroma vodovodom, najdemo jo celo v hrani. Lahko se skriva v žitaricah, oreščkih, začimbah, kavi, mlečnih izdelkih … Z nami lahko celo potuje, saj so se spore plesni sposobne prijeti naših oblačil, čevljev, hišnih ljubljenčkov, nakupovalnih vrečk za večkratno uporabo itd. Če bo pristala nekje, kjer je vlažno, ji bomo zagotovili izvrstne razmere za uspešno razmnoževanje.

- Oglas -

Toksini, ki jih povzroča plesen

V naravi je normalno prisotna. Njena vloga je, da pomaga pri razgradnji mrtvega materiala (npr. odpadlega listja ali podrtih dreves). Nekatere plesni se uporabljajo v industriji, na primer pri proizvodnji določenih sirov in tudi antibiotikov.

Vendar pa poleg teh obstaja še cela vrsta plesni, ki so lahko zelo škodljive našemu zdravju. Te proizvajajo tako imenovane mikotoksine – strupe, ki lahko vplivajo na pojav več zdravstvenih težav in cele palete različnih simptomov.

Najpogostejša toksina plesni sta aflatoksin in ohratoksin, izpostavljenost kateremu od njiju pa lahko povzroči resne težave, od kroničnih alergij pa vse do raka. Če naše telo ni sposobno samo izločiti teh toksinov, lahko povzročajo trajne in ponavljajoče se težave.

Medtem ko sama plesen ni sposobna vstopiti v naš krvni obtok (lahko pa denimo kolonizira naše nosnice ali pljuča), lahko mikotoksini vanj vstopijo brez težav in krožijo po našem telesu. Oportunistični toksini lahko dobesedno ugrabijo naš imunski sistem, zaradi česar smo bolj dovzetni za različna vnetja. Če je naš imunski sistem že tako slabši (npr. zaradi avtoimunske bolezni, zdravljenja raka ipd.), mikotoksini tu izkoristijo svojo prednost, težave pa lahko povzročajo tudi povsem zdravim.

- Oglas -
Simptomi zdravstvene težave zaradi plesni

Raziskave so pokazale, da lahko mikotoksini:

 • povzročajo vnetja pljuč,
 • škodljivo vplivajo na zdravje prebavil, saj zreducirajo zdrave bakterije in tako omogočajo širitev patogenov,
 • povzročijo sindrom kronične utrujenosti,
 • vplivajo na možganske funkcije in spomin,
 • povzročajo poškodbe in celo raka jeter,
 • poslabšajo alergije in simptome astme.

Zastrupljenost s plesnijo se zelo pogosto napačno diagnosticira. Podobne težave, ki jih v določenih primerih povzroča, namreč pripisujejo tudi depresiji, MS in avtoimunskim boleznim. Ker so mikotoksini oportunistični, se pogosto povezujejo tudi z lymsko boleznijo, sindromom razdražljivega črevesja in fibromialgijo.

Razstrupite svoje telo plesni

Ugotovljeno je bilo, da je približno 25 % ljudi genetsko nagnjeno k temu, da so bolj dovzetni za bolezni, povezane z izpostavljenostjo plesni. Četudi imate srečo in zanjo niste občutljivi, boste za svoje telo storili veliko dobrega, če ga očistite te nadloge. Kot že omenjeno, so se mikotoksini sposobni skriti, s časom pa to lahko povzroča težave.

Najboljši način, da se rešimo toksičnih mikotoksinov, je uživanje snovi, ki nase vežejo toksine, telo pa potem vse skupaj varno izloči. Zelo pomembno je, da uživamo varne snovi, ki telo razstrupijo na nežen način, da ne preobremenimo organov za razstrupljanje (predvsem jeter in ledvic). Poleg tega morajo biti snovi dovolj učinkovite, da mikotoksinov ne spustijo nazaj v črevo in posledično v krvni obtok.

Kot dober razstrupljevalec na tem področju se je izkazal modificiran citrusov pektin. Ker deluje zelo blago, je varen za dolgotrajno uporabo, ki je pogosto potrebna za dokončno razstrupljanje. Uporabimo lahko tudi algo klorelo, glino, oglje in glutation.

Ker ima plesen rada živo srebro, moramo iz svojega telesa izločiti tudi težke kovine. Če imamo v ustih še vedno amalgamske zalivke, je smiselno razmisliti o varni odstranitvi. V nadaljevanju si oglejmo še nekaj živil in nasvetov, ki lahko pomagajo v boju proti mikotoksinom.

Česen

Ima čudovite antimikotične sposobnosti. Sposoben je ubiti glive, plesni in kvasovke. Priporoča se uživanje 2–4 gramov surovega česna na dan.

Klorofil

Ob kakršnem koli razstrupljanju se priporoča uživanje čim več klorofila. Med drugim ima namreč tudi antimikotične in antibakterijske sposobnosti. Največ ga bomo zaužili z zelenolistno zelenjavo, algami in travami. Omenila sem že algo klorela, odlično pa se obnese tudi spirulina. Od trav se priporočata pšenična in ječmenova.

Odpovejmo se sladkorju

Plesni imajo rade sladkor, zato se moramo v primeru razstrupljevalne kure obvezno odpovedati sladkarijam, sladkim napitkom ipd.

Identificirajmo in razrešimo težavo v svojem bivališču

Če imate plesen v stanovanju, je treba raziskati vzrok. Verjetno gre za vlago, ki se nabira na določeni površini. Če plesen samo čistite, ne odpravite pa pravega vzroka, se bo najverjetneje vedno znova vračala. Odpravite morebitne težave z vodovodom, poskrbite za zračenje, po potrebi kupite razvlažilnik zraka itd.

Plesen v stanovanju

Zavrzimo vse, kar vsebuje spore plesni

Preveriti je treba vse predmete, ki jih je težko ali celo nemogoče dobro očistiti. Če so prišli v stik s plesnijo, jih je najbolje zavreči. Enako velja razmisliti o preprogah, ki so bile dalj časa vlažne.

Eterično olje čajevca

Plesen bo zagotovo uničila varekina, vendar pa je zelo škodljiva našemu zdravju. Kot alternativo lahko uporabite eterično olje čajevca, ki prav tako uniči spore plesni. Dve čajni žlički eteričnega olja zmešamo z dvema skodelicama vode in natočimo v razpršilko. Poškropimo povsod, kjer se je pojavila plesen.

Soda bikarbona

Eno žličko sode dobro zmešamo z dvema skodelicama vode in razpršimo po plesni. Površino nato očistimo s krtačo in dobro speremo. Zatem ponovno poškropimo z raztopino sode in tokrat pustimo, da se posuši.

Kis

Nerazredčen beli kis poškropimo po plesni in pustimo delovati. Delovalo naj bi celo brez drgnjenja in izpiranja.

Ekstrakt pečk grenivke

Deluje antimikotično tako za zunanjo uporabo kot za uživanje. Za čiščenje površin 20 kapljic ekstrakta zmešamo z dvema skodelicama vode, poškropimo in ne izpiramo.

Vodikov peroksid

3-odstotni vodikov peroksid razpršimo po plesni. Pustimo delovati vsaj 10 minut, dobro pokrtačimo, ko končamo čiščenje, še enkrat poškropimo.  

.

NAJNOVEJŠE